Μόναχο: Φοιτητές-συνταξιούχοι πιάνουν δουλειά σε τραμ-λεωφορεία

στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μονάχου

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Μονάχου (MVG) θα στερηθεί περίπου 700 υπαλλήλους μέχρι το 2030. Πάνω απ’ όλα, χρειάζονται επειγόντως οδηγοί για λεωφορεία και τραμ. Τώρα φοιτητές πρόκειται να εκπαιδευτούν ως προσωρινοί οδηγοί σε λίγους μήνες.

Όποιος στέκεται σε μια στάση λεωφορείου στο Μόναχο το αντιλαμβάνεται αμέσως: Όχι μόνο επειδή η συχνότητα έχει αραιώσει, αλλά και επειδή είναι γραμμένο παντού στις πινακίδες: “Λόγω έλλειψης προσωπικού, θα υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο”. Η εταιρεία μεταφορών του Μονάχου (MVG) αντιμετωπίζει πρόβλημα προσωπικού. Και τώρα θέλουν να το λύσουν δημιουργικά.

Σύμφωνα με το αφεντικό της MVG, Ingo Wortmann, αυτή τη στιγμή λείπουν 50 οδηγοί λεωφορείων για να διατηρηθεί ένα κανονικό πρόγραμμα δρομολογίων. Και υπάρχει επίσης έλλειψη οδηγών τραμ και επιπρόσθετα λείπουν 60 μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι τα τραμ δεν μπορούν πλέον να συντηρούνται και να επισκευάζονται το ίδιο γρήγορα.

Το Μόναχο έχει πολύ λίγους οδηγούς λεωφορείων και τραμ

“Κοιτάζοντας προς το μέλλον, τα πράγματα δεν βελτιώνονται”, δήλωσε ο Wortmann το βράδυ της Τρίτης στην καλοκαιρινή δεξίωση της MVV. Στην προοπτική, θα υπάρξει έλλειψη άλλων 100 οδηγών και 60 ακόμη μηχανικών. Και γίνεται χειρότερο: “Μέχρι το 2030 θα μας λείπουν 700 εργαζόμενοι”.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Πρώτον, πολλοί οδηγοί και τεχνικοί θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Και η εκ περιτροπής εργασία, ειδικά οι εναλλασσόμενες βάρδιες, δεν είναι πολύ δημοφιλής στους νέους.

Έλλειψη προσωπικού στην MVG: Μετά την Corona, πολλοί οδηγοί επέστρεψαν στον κλάδο της εστίασης

“Μετά την Corona, είχαμε επίσης πολλούς ανθρώπους που γύρισαν πίσω στον κλάδο της εστίασης”, δήλωσε ο Wortmann. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που είχαν πάρει άδεια οδήγησης λεωφορείου ή τραμ όταν έκλεισαν τα εστιατόρια, αλλά τώρα προτιμούν να εργαστούν ξανά σε καφετέριες και εστιατόρια.

Εν τω μεταξύ, βασίζονται στα προτιμώμενα προγράμματα υπηρεσίας, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσουν αν προτιμούν να εργάζονται το πρωί, το βράδυ ή τη νύχτα.

“Έχουμε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης”, δήλωσε το αφεντικό της MVG. Και οι μισθοί έχουν επίσης προσαρμοστεί, πρόσθεσε. Οι οδηγοί λεωφορείων, για παράδειγμα, κερδίζουν πλέον τα ίδια χρήματα τόσο στη μητρική εταιρεία όσο και στη θυγατρική της MVG.

Εταιρική στέγαση, εκπαίδευση στο εξωτερικό: η MVG έχει πολλές στρατηγικές κατά της έλλειψης προσωπικού

Για να λύσει το πρόβλημα του προσωπικού, η MVG βασίζεται σε διάφορες στρατηγικές. Μία από αυτές είναι, φυσικά, η εταιρική στέγαση. Αλλά παρέχεται επίσης εκπαίδευση στο εξωτερικό: Αυτή τη στιγμή, 20 άτομα εκπαιδεύονται ως οδηγοί λεωφορείων στην Ισπανία και στη συνέχεια παίρνουν το τιμόνι στο Μόναχο. Και: Στο Μόναχο, σύντομα θα είναι δυνατή η εκπαίδευση με μερική απασχόληση.

Αλλά υπάρχουν και άλλες ιδέες: “Θέλουμε να απασχολήσουμε περισσότερους συνταξιούχους”, δήλωσε ο Wortmann. Θα πρέπει να επιτραπεί σε όσους εξακολουθούν να θέλουν να οδηγούν σε μεγάλη ηλικία.

Ιδέα κατά της έλλειψης προσωπικού: Φοιτητές να οδηγούν τα τραμ του Μονάχου

Πιο δημιουργική, ωστόσο, είναι σίγουρα η νέα πρωτοβουλία της MVG: φοιτητές πρόκειται να προσληφθούν για τα τραμ. Στη συνέχεια, θα οδηγούν ένα τραμ για λίγες ώρες πριν ή μετά από ένα μάθημα.

Τέτοια προγράμματα υπάρχουν ήδη στο Μαγδεμβούργο. Εδώ, οι φοιτητές οδηγούν τραμ σε βάση μίνι-δουλειάς. Ο Wortmann θυμάται επίσης έναν συνάδελφο από άλλη πόλη που του είπε ότι όταν ήταν φοιτητής συνήθιζε να οδηγεί το τραμ για τρεις ώρες πριν από το πανεπιστήμιο. “Είπε ότι ήταν πολύ πιο προετοιμασμένος από τους άλλους κατά τη διάρκεια των διαλέξεων”, λέει ο Wortmann.

Τις επόμενες εβδομάδες, η MVG θέλει να ξεκινήσει μια εκστρατεία μάρκετινγκ προσωπικού για να πείσει τους φοιτητές να αναλάβουν τη δουλειά του οδηγού τραμ. Οι νεαροί οδηγοί θα απασχολούνται ως εργαζόμενοι φοιτητές. Παρεμπιπτόντως, ο Wortmann δήλωσε στην AZ ότι δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς: “Μπορείτε να αποκτήσετε την άδεια οδήγησης τραμ σε τρεις έως τέσσερις μήνες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης