Μπορείτε να οδηγήσετε ποδήλατο ενώ χάσατε το δίπλωμά σας;

Γερμανία: Μπορείτε να οδηγήσετε ποδήλατο ενώ χάσατε το δίπλωμά σας;

Όποιος συλλαμβάνεται να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών, δεν μπορεί να απαγορευτεί από τις αρχές έκδοσης άδειας οδήγησης να οδηγεί ποδήλατο, μοτοποδήλατο ή ηλεκτρονικό σκούτερ. Αυτό αποφάσισε το διοικητικό δικαστήριο της Βαυαρίας (BayVGH).

  • Τα ποδήλατα, τα e-scooter και τα μοτοποδήλατα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα αυτοκίνητα.
  • Τα οχήματα που δεν απαιτούν άδεια οδήγησης έχουν διαφορετικό δυναμικό κινδύνου από τα αυτοκίνητα
  • Η έλλειψη κανόνων οδηγεί σε δυσανάλογες απαγορεύσεις

Επειδή είχε υποπέσει αρκετές φορές στην αντίληψη της αστυνομίας οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, η αρμόδια αρχή θέλησε να απαγορεύσει σε έναν άνδρα να χρησιμοποιεί οχήματα όπως μοτοποδήλατα ή e-scooters για τα οποία δεν απαιτείται άδεια οδήγησης.

Ωστόσο, το BayVGH έκρινε διαφορετικά.

Η απαγόρευση οδήγησης για ποδήλατα δεν είναι νόμιμη

Στην απόφασή τους, οι δικαστές του BayVGH επέκριναν τον κανονισμό του ομοσπονδιακού διατάγματος για την άδεια οδήγησης (FeV) ως υπερβολικά ασαφή.

Η αντίστοιχη §3 του FeV – σύμφωνα με την οποία η αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης μπορεί, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσει την οδήγηση σε κάποιον που έχει αποδειχθεί ακατάλληλος για την οδήγηση οχήματος – δεν αναφέρει πότε ένα άτομο είναι ακατάλληλο για την οδήγηση οχημάτων που δεν απαιτούν άδεια οδήγησης και πώς να το προσδιορίσει αυτό, αναφέρει η απόφαση.

Επιπλέον, τα πρότυπα που ισχύουν για τα μηχανοκίνητα οχήματα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα ποδήλατα ή τα ηλεκτρονικά σκούτερ λόγω των διαφορετικών πιθανών κινδύνων.

Η έλλειψη νομικών προτύπων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσανάλογες απαγορεύσεις.

Εάν απαγορεύεται η οδήγηση οχημάτων που δεν απαιτούν άδεια οδήγησης (π.χ. ποδήλατα ή e-scooters), ο ιδιωτικός τρόπος ζωής περιορίζεται σημαντικά. Αυτό αποτελεί σοβαρή παρέμβαση στη γενική ελευθερία δράσης που προστατεύεται από τον βασικό νόμο, αναφέρει η απόφαση.

Ποτό και οδήγηση: κανένας λόγος για απαγόρευση της ποδηλασίας

Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε έναν άνδρα ο οποίος είχε χάσει την άδεια οδήγησης το 2015 μετά την οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ. Τ

ο 2021, ο άνδρας έπεσε και πάλι στην αντίληψη της αστυνομίας κατά τη διάρκεια γενικού τροχονομικού ελέγχου, όταν οδηγούσε μοτοποδήλατο υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αφού δεν συμμορφώθηκε με το αίτημα να προσκομίσει την ιατρική-ψυχολογική εξέταση, το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο του Ostallgäu κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν κατάλληλος για την οδήγηση οχημάτων και απαγόρευσε γενικά στον άνδρα να οδηγεί οχήματα χωρίς άδεια οδήγησης.

Ο άνδρας υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά του γεγονότος αυτού με την κατάθεση αγωγής.

Το BayVGH ανέτρεψε τελικά προηγούμενη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Άουγκσμπουργκ από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απόφαση του BayVGH της 17ης Απριλίου (Ref.: 11 BV 22.1234) δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτική.

Εκτίμηση των δικηγόρων της λέσχης ADAC

Η εν λόγω υπόθεση αφορά την απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων χωρίς άδεια οδήγησης από την αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, αυτό δεν είναι πλέον τόσο εύκολο.

Αλλά προσοχή: όποιος συλληφθεί να οδηγεί μοτοποδήλατο ή ηλεκτρονικό σκούτερ με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,5 τοις χιλίοις, για παράδειγμα, εξακολουθεί κανονικά να τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ, δύο βαθμούς στο Φλένσμπουργκ και απαγόρευση οδήγησης ενός μηνός.

Και αυτή η απαγόρευση οδήγησης ισχύει στη συνέχεια και για τα οχήματα χωρίς άδεια οδήγησης.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η οδήγηση ενός ηλεκτρονικού σκούτερ ή μοτοποδηλάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης οδήγησης.

Το ιστορικό έχει ως εξής: Εδώ πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της επιβολής απαγόρευσης οδήγησης λόγω παράβασης οδήγησης υπό την επήρεια μέθης σε υποθέσεις προστίμου ή ποινικές υποθέσεις αφενός και του διοικητικού δικαίου, δηλαδή της επίσημης διαδικασίας ενώπιον της αρχής έκδοσης άδειας οδήγησης, αφετέρου.

Η απόφαση του BayVGH αναφέρεται μόνο στην τελευταία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης