Αυστρία: Ο Jannis πρέπει παρόλα αυτά να πληρώσει ή να πάει φυλακή

Εντελώς νηφάλιος στο τιμόνι, αρνητικό το τεστ αίματος: Ο Jannis (19) πρέπει παρόλα αυτά να πληρώσει – ή να πάει φυλακή…

Η εξέταση αίματος το επιβεβαίωσε: ούτε αλκοόλ, ούτε ναρκωτικά δεν είχε καταναλώσει ο Jannis Thude από το Seehausen. Παρ’ όλα αυτά, ο 19χρονος καλείται να πληρώσει.

Ο Jannis Thude οδηγεί ένα βαν της VW, κατασκευής 2009. Του αρέσει να φοράει καπέλο και έχει μακριά ξανθά μαλλιά. Ο ίδιος περιγράφει την επιλογή της ενδυμασίας του ως “skatestyle”. Είναι νέος, 19 ετών. Όχι ότι αυτά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και η ηλικία του λένε κάτι για τον χαρακτήρα του, ότι π.χ. πίνει πολύ, ότι του αρέσει να καπνίζει και ίσως του αρέσει να παίρνει οποιαδήποτε άλλα ναρκωτικά. Δεν το έχει κάνει ποτέ αυτό, ισχυρίζεται ο ίδιος. Ο Jannis σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. Αλλά οι αστυνομικοί που περιπολούν δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτόν, απλά τον παρατηρούν. Και με την εμφάνισή του και το όχημά του, μπήκε αυτομάτως στην κατηγορία: “αυτόν πρέπει να τον ελέγξουμε”.

Οι δύο αστυνομικοί από το Τιρόλο έκαναν ακριβώς αυτό: Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 12.25 μ.μ. – όπως καταγράφεται – μια περιπολία με πολιτικά τον σταμάτησε. Ο Jannis δεν ενοχλήθηκε. Έδειξε το δίπλωμα οδήγησής του, την άδεια κυκλοφορίας οχήματος, δεν είχε πιει και ούτε είχε πάρει ναρκωτικά; Είχε πάρει ναρκωτικά.

Ένα γρήγορο αλκοτέστ έδειξε 0,0. Ο Jannis δεν είχε πιει τίποτα. Ούτε καν το προηγούμενο βράδυ, ήταν στο κρεβάτι στις 11 το βράδυ. Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικοί τον έβαλαν να εκτελέσει μερικές… δοκιμασίες. Έπρεπε να σταθεί στο ένα πόδι για 40 δευτερόλεπτα, να ακουμπήσει το κεφάλι του στον αυχένα του και να μετρήσει μέχρι το 30, ώστε να πετύχει ακριβώς 30 δευτερόλεπτα, να κλείσει τα μάτια του και να αγγίξει τη μύτη του με τις άκρες των δακτύλων του. Έλεγε ότι τα έκανε όλα σωστά. Οι υπεύθυνοι ωστόσο ακόμα δεν ήταν ικανοποιημένοι. Ήθελαν να μάθουν αν θα συμφωνούσε σε εξέταση ούρων. Όχι, γιατί να το κάνει; “Ήμουν εντελώς νηφάλιος από κάθε άποψη”. Ούτε είχε συμπεριφερθεί προκλητικά κατά τη διάρκεια του ελέγχου ούτε είχε οδηγήσει επικίνδυνα.

Λίγο αργότερα ωστόσο, βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα και περίμενε την ιατρό για να τον εξετάσει. Έπρεπε να αφήσει το βανάκι του όπου τον είχαν σταματήσει για τον έλεγχο: σε έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με την αδιαμφισβήτητη ειδοποίηση ότι τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα θα απομακρύνονται έναντι προστίμου.

Ο Jannis εκτέλεσε ξανά όλες τις ασκήσεις ισορροπίας, μέτρησης και αφής. “Δεν έχω την αίσθηση ότι απέτυχα”. Επιπλέον, η γιατρός του πήρε αίμα, διότι παρατήρησε ότι οι κόρες των ματιών του δεν έδειχναν σχεδόν καμία αντίδραση – σίγουρα ένδειξη κατάχρησης ναρκωτικών. “Δεν ξέρω γιατί”, λέει ο Jannis. Σε κάθε περίπτωση, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Χαλαρός, περίμενε το αποτέλεσμα από το εργαστήριο. Ανυπόμονος μόνο επειδή ήθελε να πάρει πίσω την άδεια οδήγησης το συντομότερο δυνατό.

Ένας φίλος μετακίνησε το βανάκι του την επομένη του ελέγχου. Κάποιος είχε κλωτσήσει τον καθρέφτη του, αλλά τουλάχιστον το όχημα ήταν ακόμα εκεί, χωρίς κλήση. Ο Jannis χρησιμοποιούσε κατόπιν το ποδήλατό του για τρεις εβδομάδες, όταν έλαβε ένα γράμμα. Δεν υπήρχε τίποτα στο αίμα του, ούτε αλκοόλ ούτε άλλες ουσίες που θα του απαγόρευαν την οδήγηση. Όλες οι τιμές ήταν μηδενικές. Μπορούσε να παραλάβει την άδεια οδήγησής του, όπως αναφερόταν στην επιστολή της 9ης Ιανουαρίου. Για τον φοιτητή, το θέμα είχε λήξει – αλλά όχι για την αστυνομία. Την επόμενη μέρα, ο ταχυδρόμος χτύπησε το κουδούνι του και του παρέδωσε μια συστημένη επιστολή από την αστυνομία του Τιρόλου. Μια διαταγή επιβολής ποινής!

Ο Jannis κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 150 ευρώ. Ο λόγος: υπερένταση! Συγκεκριμένα, ο νεαρός άνδρας ενημερώθηκε ως εξής: “Οδηγούσατε το όχημα παρόλο που δεν ήσασταν σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το όχημά σας και να ακολουθείτε τους νομικούς κανονισμούς που πρέπει να τηρούνται κατά την οδήγηση ενός οχήματος, καθώς ήσασταν επηρεασμένος από υπερκόπωση”.

Ο Jannis κουνάει το κεφάλι του: “Αυτό είναι γελοίο”. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν σε άριστη κατάσταση. Λες και οι αστυνομικοί έπρεπε απλώς να βρουν κάτι, αφού δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα άλλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Τιρόλου δεν σχολιάζει το θέμα του Jannis Thude. Όταν τους ζητήθηκε, δήλωσαν πως δεν μπορούν να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες υποθέσεις με πιθανές εν εξελίξει διαδικασίες.

Έτσι, το μόνο που απομένει είναι η αναφορά στις νομικές διατάξεις σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1 StVO, τον κανονισμό δηλαδή της γερμανικής οδικής κυκλοφορίας. Ένας εκπρόσωπος παραθέτει από αυτό και αναπαράγει το κείμενο που ο Jannis μπορεί να διαβάσει σε παρόμοια μορφή στο ένταλμα ποινής του – άλλωστε, υποτίθεται πως το παραβίασε. Όπως και άλλοι πριν από αυτόν.

Το 2022 στο Τιρόλο επιβλήθηκαν 340 ποινές σύμφωνα με το άρθρο αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη γνώμη των υπαλλήλων και των λειτουργών δημόσιας υγείας υπήρχε σε κάθε περίπτωση “εξαιρετική κατάσταση διέγερσης/κόπωσης”.

Οι στατιστικές δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία μόνο για την υπερκόπωση, αλλά για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Σε 3863 περιπτώσεις πέρυσι, οι αστυνομικοί του Τιρόλου διαπίστωσαν αδυναμία οδήγησης λόγω αλκοόλ, σε 601 περιπτώσεις λόγω ναρκωτικών!

Ο Jannis προσέλαβε δικηγόρο, δεν θέλησε απλά να υποχωρήσει. Εξάλλου, αισθάνεται ότι έχει 100% δίκιο. Η αστυνομία του Τιρόλου δεν δέχτηκε την πρώτη του ένσταση – και το πρόστιμο αυξήθηκε κατά δέκα τοις εκατό! Τώρα καλείται να πληρώσει 165 ευρώ. Ο Jannis κουνάει και πάλι το κεφάλι του. “Είναι απλά γελοίο”. Άσκησε και πάλι έφεση – δεν έχει ακούσει τίποτα εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης