Θα χρηματοδοτήσουν οι οδηγοί στη Γερμανία το εισιτήριο των 9 ευρώ;

Η πολυσυζητημένη προσφορά του εισιτηρίου των 9 ευρώ στη Γερμανία λήγει μετά το πέρας αυτού του μήνα.

Ωστόσο, έγιναν ήδη προτάσεις για ένα σύστημα διοδίων για τους οδηγούς, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει χρηματοδότηση των δημόσιων μεταφορών, καθώς και για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

Αυτό είναι το κύριο σημείο διαμάχης σχετικά με τη συνέχιση των ταξιδιών με μειωμένες τιμές στη Γερμανία μετά τη λήξη του εισιτηρίου των 9 ευρώ στα τέλη Αυγούστου – από πού θα προέλθουν τα χρήματα;

Τώρα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει μια πρόταση για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί στο μέλλον – και αυτό αφορά τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Σε μια μελέτη, η Centrum für Europäische Politik (CEP) παρουσίασε μια ιδέα για γενικά διόδια για τα αυτοκίνητα, τα έσοδα από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κόστους ενός μόνιμου εισιτηρίου των 9 ευρώ για τις τοπικές μεταφορές.

Στη μελέτη, η οποία τέθηκε στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, οι συγγραφείς προτείνουν ένα σύστημα διοδίων ανάλογα με τη διαδρομή σε όλη τη Γερμανία – δηλαδή όχι μόνο στις Autobahn ή στους επαρχιακούς δρόμους, αλλά σε όλους τους δρόμους.

Αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με δορυφορική καταγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Επιπλέον, θα υπήρχαν διαφορές στις τιμές ανά χιλιόμετρο ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διαφορετική επιβάρυνση των υποδομών από το βάρος και τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων.

Η CEP υπολόγισε μια επιβάρυνση 6,9 λεπτών ανά χιλιόμετρο, ωστόσο, υπάρχει σήμερα ένα ανώτατο όριο τεσσάρων λεπτών στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές προτείνουν την τυποποίηση των διαφορετικών συστημάτων διοδίων που χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έσοδα από τα διόδια, που ανέρχονται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσαν αρχικά να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης και για τη μείωση της καθυστέρησης των επενδύσεων στις οδικές μεταφορές.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί η αποδοχή του τέλους από τους οδηγούς, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αντισταθμιστεί το έμμεσο συνεπακόλουθο κόστος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, όπως τα καυσαέρια και ο θόρυβος.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν και για την επέκταση των δημόσιων μεταφορών ή για τη χρηματοδότηση ενός μόνιμου εισιτηρίου 9 ευρώ.

Το εισιτήριο, το οποίο ισχύει σε όλα τα δίκτυα δημόσιων μεταφορών στη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών τρένων – κοστίζει σήμερα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τρεις μήνες.

Η πρόταση έρχεται μετά την απόπειρα να εισαχθούν διόδια για τα αυτοκίνητα στη Γερμανία, τα οποία θα πλήρωναν μόνο οι ξένοι οδηγοί, επειδή θα αποζημιώνονταν οι Γερμανοί οδηγοί, η οποία απέτυχε υπό την προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απέρριψε ως διάκριση εις βάρος των αλλοδαπών οδηγών.

Φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Lars Klingbeil δήλωσε ότι ένα επόμενο εισιτήριο μετά την προσφορά του εισιτηρίου των 9 ευρώ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από έναν “φόρο επί των υπερκερδών”.

“Μόλις είδαμε ότι το εισιτήριο των 9 ευρώ έχει νόημα, ότι γίνεται αποδεκτό, ότι οι πολίτες θέλουν επίσης την παράταση”, δήλωσε ο Klingbeil στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR Info.

Με τον φόρο υπερκέρδους, είπε, θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί η χρηματοδότηση ενός διάδοχου μοντέλου.

Ο φόρος υπερκέρδους προορίζεται για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από την ενεργειακή κρίση χωρίς να συνεισφέρουν οι ίδιες.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να πληρώσουν προσωρινό φόρο 25% για τα επιπλέον κέρδη τους.

Στην κυβέρνηση της Γερμανίας, οι Πράσινοι τάσσονται επίσης υπέρ ενός πρόσθετου φόρου, ενώ το φιλοεπιχειρηματικό FDP τον απορρίπτει.

Ο ηγέτης του FDP και υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένα απορρίψει την άμεση συνέχιση του εισιτηρίου των 9 ευρώ, επιρρίπτοντας ευθύνες σε οικονομικά προβλήματα.

Το Σαββατοκύριακο κατήγγειλε τη “νοοτροπία του τζάμπα” γύρω από το εισιτήριο και δήλωσε ότι η συνέχισή του με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση δεν θα ήταν ούτως ή άλλως δίκαιη.

“Οι άνθρωποι στην ύπαιθρο που δεν έχουν κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό και εξαρτώνται από το αυτοκίνητο θα επιδοτούσαν τις φτηνές τοπικές μεταφορές”, είπε. “Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο”, δήλωσε.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.