Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους της Γερμανίας

Παρά τις προσπάθειες για την προώθηση των φιλικών προς το κλίμα μεταφορών στη Γερμανία και τις υψηλές τιμές των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ, ο αριθμός των αυτοκινήτων στους γερμανικούς δρόμους δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), τα νοικοκυριά διαθέτουν όλο και περισσότερο περισσότερα από ένα αυτοκίνητα.

Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους της Γερμανίας

Ο αριθμός των αυτοκινήτων στη Γερμανία συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, ανέφερε η Destatis αυτή την εβδομάδα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία σχετικά με τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων από την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών (KBA) και δικούς της υπολογισμούς, η Destatis ανακοίνωσε ότι το 2021 η Γερμανία έφτασε σε νέο ρεκόρ πυκνότητας αυτοκινήτων, 580 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. Το 2011 υπήρχαν 517 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.

“Ο λόγος για την αύξηση της πυκνότητας των αυτοκινήτων είναι ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο από τον πληθυσμό κατά την εν λόγω περίοδο”, εξήγησαν οι στατιστικολόγοι της Destatis.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, 48,5 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα ήταν ταξινομημένα στη Γερμανία, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ και σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 48,2 εκατομμύρια που ήταν ταξινομημένα στις αρχές του 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα ηλεκτρικά οχήματα όταν αγοράζουν ένα νέο αυτοκίνητο: για τα νεοταξινομημένα αυτοκίνητα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2022, το 13,6% ήταν ηλεκτρικά, σε σύγκριση με μόλις 0,6% το προηγούμενο έτος.

Περισσότερα αυτοκίνητα στη δυτική Γερμανία και περισσότερα νοικοκυριά με πολλά οχήματα

Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι πολύ πιο “αυτοκινητιστικές” από άλλες.

Τα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια του Σάαρλαντ (658 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους), της Ρηνανίας-Παλατινάτου (632) και της Βαυαρίας (622) έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στη χώρα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Βερολίνο (337), το Αμβούργο (435) και η Βρέμη (438) έχουν τα χαμηλότερα. Όπως εξηγεί η Destatis, τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στις μεγάλες γερμανικές πόλεις μπορούν να εξηγηθούν από την πυκνότητα των δικτύων δημόσιων συγκοινωνιών σε αυτά τα μέρη.

Το 77% των νοικοκυριών κατείχαν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο το 2021 – όχι πολύ μακριά από το ποσοστό του 2011, το οποίο ήταν 77,89%.

Ο λόγος για την αύξηση της πυκνότητας των αυτοκινήτων μπορεί επομένως να εξηγηθεί από τον αυξανόμενο αριθμό των νοικοκυριών που διαθέτουν δύο ή περισσότερα οχήματα.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με δύο αυτοκίνητα έχει αυξηθεί από 23,4 σε 27,0 τοις εκατό μέσα σε 10 χρόνια, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα αυτοκίνητα έχει αυξηθεί από 3,7 σε 6,1 τοις εκατό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.