Παγγερμανικό ντου σε επιχειρήσεις για το αν πληρώνουν μισθούς

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι ελέγχουν τυχαία επιλεγμένες επιχειρήσεις σε παγγερμανικό επίπεδο για να διαπιστώσουν αν καταβάλλουν τον ισχύοντα κατώτατο μισθό στους υπαλλήλους τους. Στο Άουγκσμπουργκ, το κεντρικό τελωνείο διαπίστωσε παρατυπίες και τώρα ερευνά αρκετές επιχειρήσεις.

Δώδεκα ευρώ την ώρα: αυτός είναι ο νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία. Αλλά τηρούν οι επιχειρήσεις στην πραγματικότητα αυτόν τον κατώτατο μισθό;

Το τελωνείο το έλεγξε αυτό κατά τη διάρκεια ενός παγγερμανικού εστιασμένου ελέγχου – και διαπίστωσε παρατυπίες.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι φορούν προστατευτικά γιλέκα

Πάρτε το κύριο τελωνείο στο Άουγκσμπουργκ (HZA), το οποίο είναι αρμόδιο για ολόκληρη τη διοικητική περιφέρεια της Σουαβίας και τμήματα της Άνω Βαυαρίας.

107 τελωνειακοί υπάλληλοι του Οικονομικού Ελέγχου Παράνομης Απασχόλησης του κύριου τελωνείου του Άουγκσμπουργκ βρίσκονται την Πέμπτη στο δρόμο στην περιοχή Lindau, Άουγκσμπουργκ, Kempten και Ingolstadt.

Το τελωνείο ελέγχει την τήρηση του κατώτατου μισθού

Η πρώτη επιχείρηση που ελέγχεται είναι ένα συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων. Οι υπάλληλοι έχουν φιλικό ύφος, αλλά είναι αυστηροί.

Ελέγχουν τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων. Έξω στο γκρίζο μικρό λεωφορείο, η κατάλληλη τεχνολογία είναι έτοιμη να διαβάσει τις ταυτότητες και να τις ελέγξει με το μητρώο κατοίκων.

Όλα είναι εντάξει σε αυτή την εταιρεία.

Προχωρούν στο επόμενο σημείο ελέγχου στη λίστα, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, το οποίο επίσης επιλέχθηκε τυχαία.

Στο σημείο, οι αστυνομικοί πρέπει πρώτα να σχηματίσουν μια εικόνα της κατάστασης και να βρουν τον υπεύθυνο.

Οι τελωνειακοί ανακρίνουν όλους τους εργαζόμενους ξεχωριστά και προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες εργασίας είναι σωστές, αν πληρώνονται οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και αν τηρούνται οι κανονισμοί εργασίας.

Και εδώ όλα φαίνονται να είναι εντάξει, αλλά η κύρια εργασία, ο ακριβής έλεγχος όλων των στοιχείων και των επιχειρηματικών εγγράφων, πραγματοποιείται αργότερα στο γραφείο.

Όμως οι ερευνητές γνωρίζουν συνήθως γρήγορα πού είναι όλα εντάξει ή πού πρέπει να ψάξουν βαθύτερα: “Φυσικά αναπτύσσεις μια αίσθηση για το πώς σου φαίνονται οι άνθρωποι.

Αν έχουν κάτι να κρύψουν ή αν είναι πραγματικά ανοιχτοί. Τότε είναι που καταλαβαίνεις πού πηγαίνει το ταξίδι”, λέει ο τελωνειακός υπάλληλος Michael Weihmayr.

Αρκετές εταιρείες βρίσκονται τώρα υπό έρευνα

Το κεντρικό τελωνείο του Άουγκσμπουργκ έχει βάλει στο στόχαστρό του διάφορους τομείς, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος, ο τομέας των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, οι κομμωτές και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Την Πέμπτη, οι υπάλληλοι επιθεώρησαν περισσότερους από 140 εργοδότες.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 60 εταιρείες πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά. Τρεις εταιρείες διώχθηκαν επί τόπου για διοικητικές παραβάσεις, μια άλλη για παραβίαση του κατώτατου μισθού.

Τώρα διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες παρακολούθησης με τη σύγκριση των στοιχείων των εργαζομένων που συλλέχθηκαν επί τόπου με τη μισθοδοσία και την οικονομική λογιστική των εταιρειών και την εξέταση άλλων επιχειρηματικών εγγράφων.

Πέρυσι, το κύριο τελωνείο του Άουγκσμπουργκ κίνησε περισσότερες από 3.100 ποινικές διαδικασίες και περισσότερες από 1.000 διαδικασίες για διοικητικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με το κύριο τελωνείο, η ζημία που προκλήθηκε από την αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε σχεδόν 105 εκατομμύρια ευρώ.

Το τελωνείο επιθεωρεί περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις σε παγγερμανικό επίπεδο

Την Πέμπτη, περισσότεροι από 3.400 υπάλληλοι του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών για την Παράνομη Απασχόληση (Finanzkontrolle Schwarzarbeit) βρίσκονταν σε υπηρεσία σε παγγερμανικό επίπεδο.

Περισσότεροι από 4.000 εργοδότες επιθεωρήθηκαν και περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι ερωτήθηκαν επιτόπου σχετικά με τις εργασιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τα τελωνεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις, έχουν ήδη εντοπιστεί οι πρώτες ενδείξεις για πιθανές παρατυπίες σε περίπου 1.200 περιπτώσεις.

Ελάχιστος μισθός: Απαράδεκτη υποτιμολόγηση

Από την 1η Οκτωβρίου 2022, ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός είναι 12 ευρώ μικτά ανά ώρα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι συμφωνίες με εργοδότες που υπολείπονται αυτής της απαίτησης είναι άκυρες και θα τιμωρούνται αν αποκαλυφθούν.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.