Είναι οι Γερμανοί τσιγκούνηδες στο φιλοδώρημα;

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς δεν δίνουν φιλοδώρημα ή το πολύ μόνο το 5% του συνολικού ποσού.

Στη Γερμανία, είναι κανόνας να αφήνετε φιλοδώρημα (Trinkgeld) στα μπαρ και τα εστιατόρια μεταξύ 5 και 10 τοις εκατό, καθώς το σέρβις συνήθως δεν περιλαμβάνεται στο λογαριασμό.

Το φιλοδώρημα σε άλλους παρόχους υπηρεσιών, όπως οι οδηγοί ταξί και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι λιγότερο συνηθισμένο – σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν και το φιλοδώρημα μπορεί να είναι συνηθισμένο στη Γερμανία, σίγουρα δεν είναι υποχρεωτικό και ορισμένοι Γερμανοί μπορεί να μην δίνουν καθόλου φιλοδώρημα.

Ο Dr. Christian Stegbauer, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, διεξήγαγε μια μελέτη για τη γερμανική κουλτούρα φιλοδωρήματος το 2021, και αποκάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μίλησε κατά τη διάρκεια της έρευνάς του δήλωσαν ότι τείνουν να μην δίνουν καθόλου φιλοδώρημα.

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Norstat για λογαριασμό του περιοδικού Playboy και δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψαν ότι περισσότεροι από τους μισούς (57%) Γερμανούς δεν δίνουν φιλοδώρημα ή, το πολύ, μόνο το 5% του συνολικού ποσού, ακόμη και όταν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση στο μπαρ ή το εστιατόριο.

Η έρευνα -στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.017 Γερμανών ανδρών και γυναικών- διαπίστωσε ότι το 39 τοις εκατό των ερωτηθέντων δίνει φιλοδώρημα μόνο μεταξύ τριών και πέντε τοις εκατό αντί του συνηθισμένου δέκα τοις εκατό, ενώ το 18 τοις εκατό δίνει φιλοδώρημα στο προσωπικό σε εστιατόρια μεταξύ μηδέν και τριών τοις εκατό.

Αντίθετα, το 70 τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους γενναιόδωρο και βρίσκουν την τσιγκουνιά μη ελκυστική.

Φαίνεται επίσης ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να φαίνονται γενναιόδωροι στα πρώτα ραντεβού, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 76 τοις εκατό των ανδρών αναλαμβάνει το λογαριασμό εδώ, σε σύγκριση με το 25 τοις εκατό των γυναικών.

Γιατί τα μικρά φιλοδωρήματα;

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ειδικότερα έχουν επιδεινώσει αυτή την τσιγκουνιά των Γερμανών: Το 63 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι ζουν σήμερα πιο λιτά και το 74 τοις εκατό ανησυχούν περισσότερο για το οικονομικό τους μέλλον απ’ ό,τι πριν από την κρίση.

Τα πράγματα για τα οποία οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν οικονομία, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, περιλαμβάνουν πρώτα και κύρια τις διακοπές (41%), τις επισκέψεις σε εστιατόρια και μπαρ (29%) και τα προσωπικά χόμπι (28%).

Αλλά η προθυμία να δωρίσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς φαίνεται να έχει υποστεί μόνο μικρή ζημιά τον τελευταίο καιρό.

Ένα ποσοστό 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δωρίζει ένα άγνωστο ποσό σε όσους έχουν ανάγκη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.