Σε ποια κρατίδια της Γερμανίας ζούνε τα “μεγάλα” ποτήρια;

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής στη Γερμανία. Το 2019, κάθε Γερμανός ήπιε κατά μέσο όρο 10,6 λίτρα καθαρό αλκοόλ. 

Σύμφωνα με τον τρέχοντα “Άτλαντα Αλκοόλ Γερμανίας 2022″, περισσότερα από τα δύο τρίτα των ενηλίκων κατανάλωσαν αλκοόλ το 2021.

Το 77% των ανδρών και το 68% των γυναικών ηλικίας 18 έως 59 ετών δήλωσαν στην έρευνα ότι είχαν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 ημέρες.

Περίπου κάθε πέμπτο άτομο πίνει επικίνδυνες ποσότητες. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλαπλοί.

Η μπύρα, τα σφηνάκια και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας στη Γερμανία, ιδίως η παρασκευή μπύρας και η καλλιέργεια κρασιού έχουν μακρά παράδοση.

Επιπλέον, το αλκοόλ είναι εύκολα προσβάσιμο και σχετικά φθηνό στη Γερμανία.

Ένα ποτήρι κρασί με το μεσημεριανό γεύμα, η γνωστή μπύρα μετά τη δουλειά ή ένα ή δύο κοκτέιλ στο πάρτι του Σαββατοκύριακου – το ποτό είναι μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς ανθρώπους.

Αλλά σε ποιο σημείο η κατανάλωση αποτελεί κίνδυνο για την υγεία;

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Γερμανία από τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νευροτοξίνη επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος.

Όσοι πίνουν υπερβολικά κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες στο συκώτι, στον εγκέφαλο, φλεγμονές στο πάγκρεας ή στο βλεννογόνο του στομάχου και είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης, άνοιας ή ανικανότητας.

Κάθε Γερμανός πίνει κατά μέσο όρο 10,6 λίτρα καθαρό αλκοόλ ετησίως

Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές στις διάφορες περιοχές.

Το ποσοστό των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ σε επικίνδυνες ποσότητες είναι ιδιαίτερα υψηλό στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια.

Το θλιβερό πρωτοπόρο κρατίδιο είναι η Σαξονία. Εδώ, το 26,7 τοις εκατό των ανδρών και το 12 τοις εκατό των γυναικών πίνουν σε επικίνδυνες ποσότητες.

Στο Βρανδεμβούργο, το 20,1 τοις εκατό των ανδρών και το 9,6 τοις εκατό των γυναικών πίνουν με κίνδυνο.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Εδώ, το 20,6 τοις εκατό των ανδρών και το 9,6 τοις εκατό των γυναικών πίνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.

Στη Βαυαρία, από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μια διαφορετική τάση. Εδώ, το 18,1 τοις εκατό των ανδρών είναι επικίνδυνοι πότες.

Μεταξύ των γυναικών, από την άλλη πλευρά, το ποσοστό είναι το υψηλότερο σε σύγκριση με όλα τα άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Το 13,8 τοις εκατό των γυναικών στη Βαυαρία πίνουν υπερβολικά από άποψη υγείας.

Στη Θουριγγία, το 18,3 τοις εκατό των ανδρών και το 10 τοις εκατό των γυναικών καταναλώνουν σε επίπεδα κινδύνου. Η ισχυρότερη αντίθεση μεταξύ γυναικών και ανδρών εντοπίζεται στη Βρέμη.

Εκεί, το 23,8 τοις εκατό των ανδρών πίνουν υπερβολικά, αλλά μόνο το 4,6 τοις εκατό των γυναικών. Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης δεν εξηγούνται λεπτομερέστερα στον Άτλαντα Αλκοόλ.

Μεταξύ των ανδρών, οι καταναλωτές κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 24 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου δύο μικρά ποτήρια μπύρας (0,6 λίτρα).

Για τις γυναίκες, το εύρος κινδύνου είναι πάνω από 12 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποτήρι κρασί (0,125 λίτρα).

Για να αποφύγουν την ολίσθηση στον εθισμό, οι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Δείτε αναλυτικά, ΕΔΩ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.