Παραλίγο ατύχημα στη Γερμανία: Πιλότοι μπέρδεψαν τον αεροδιάδρομο

Ελλάδα αεροπλάνο πτήσεις αφίξεις αναχωρήσεις σε αεροδρόμιο - Όλα τα νέα μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα

Από ψηλά, ο τροχόδρομος έμοιαζε μάλλον με κανονικό διάδρομο προσγείωσης. Αλλά οι πιλότοι παρατήρησαν τη σύγχυση – και κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα…

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, οι πιλότοι μπέρδεψαν έναν τροχόδρομο με τον διάδρομο προσγείωσης.

Όπως αναφέρει η αεροπορική πύλη “Aviation Herald” και διάφορα μέσα ενημέρωσης, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της Carpatair θέλησε να αλλάξει διάδρομο λίγο πριν από την προσγείωση την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το A319 βρισκόταν σε ύψος 2.000 ποδιών (περίπου 610 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας λίγο πριν από την προσέγγισή του στη Φρανκφούρτη.

Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται σε υψόμετρο 117 μέτρων, βρισκόταν επομένως λίγο κάτω από τα 500 μέτρα πάνω από το έδαφος όταν ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας έδωσε εντολή στους πιλότους να αλλάξουν διάδρομο.

Ο διάδρομος τροχοδρόμησης είχε μπλοκαριστεί από άλλο αεροσκάφος

Το πλήρωμα ακολούθησε την εντολή, αλλά κράτησε έναν τροχόδρομο για τον νέο διάδρομο που είχε οριστεί, προφανώς στη μέση μεταξύ των δύο διαδρόμων.

Όμως ο τροχόδρομος ήταν ήδη κατειλημμένος από ένα Airbus A320 της Lufthansa.

Οι πιλότοι συνειδητοποίησαν εγκαίρως το λάθος τους: το αεροσκάφος απογειώθηκε ξανά και ανέβηκε ξανά στα 5.000 πόδια (περίπου 1.524 μέτρα), όπως αναφέρει η “Aviation Herald”. 20 λεπτά αργότερα, το Airbus μπόρεσε να προσγειωθεί σε άλλο διάδρομο προσγείωσης χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το αεροπλάνο επέστρεψε τελικά στη Ρίγα της Λετονίας με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μία ώρα.

Info: Τροχόδρομος (αγγλικά: taxiway) ονομάζεται κάθε τμήμα της διαδρομής ενός αεροσκάφους σε ένα αεροδρόμιο, που συνδέει τον διάδρομο ή τους διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης, τους χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, τα υπόστεγα, τους τερματικούς αεροσταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου μεταξύ τους.

Το πλήθος και η πολυπλοκότητα των τροχοδρόμων ενός αεροδρομίου, εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του και τη χρήση του. Κατά κανόνα, όσο πιο μεγάλο είναι ένα αεροδρόμιο, τόσο πιο πολύπλοκο είναι το δίκτυο τροχοδρόμων του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τροχόδρομοι έχουν σκληρή επιφάνεια (άσφαλτος ή σκυρόδεμα), ενώ σε μικρότερα αεροδρόμια γενικής αεροπορίας, οι τροχόδρομοι μπορεί να είναι καλυμμένοι είτε από χαλίκι είτε από γρασίδι.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης