Έρευνα: Περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή του σε τροχαία στη Γερμανία το 2022 είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι το προηγούμενο έτος. Αυτοί είναι οι λόγοι.

  • 9 τοις εκατό περισσότεροι νεκροί από τροχαία ατυχήματα σε σχέση με το 2021
  • Περίπου 4 τοις εκατό περισσότερα τροχαία ατυχήματα, περίπου 358.000 τραυματίες
  • Περισσότεροι αναβάτες πεντελέκι και πεζοί σκοτώνονται

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε τροχαία αυξήθηκε κατά 9 τοις εκατό το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Φέτος καταγράφηκαν 2782 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Περισσότεροι θάνατοι από τροχαία το 2022: Δεν ισχύει το φαινόμενο της πανδημίας

Ωστόσο, τα έτη 2020 και 2021 της Κορώνας, με 2719 και 2562 οδικούς θανάτους αντίστοιχα, σημειώθηκαν νέα χαμηλά επίπεδα από την έναρξη των στατιστικών στοιχείων (1950).

Η ADAC θεωρεί ότι η αύξηση οφείλεται ιδίως στον υψηλότερο όγκο κυκλοφορίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2021, αλλά και το 2020, οι επιδόσεις οδήγησης ήταν σημαντικά μειωμένες λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την Κορώνα, γεγονός που είχε οδηγήσει σε μείωση των αριθμών των νεκρών από τροχαία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ετήσια χιλιομετρική απόσταση όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε κατά 4,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται να ανέλθει σε 721 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πριν από την πανδημία το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 755 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, 4,7% περισσότερα από ό,τι το 2022. Είναι πιθανό ότι το προ της πανδημίας επίπεδο δεν θα επιτευχθεί ξανά πριν από το 2024.

Οδικά ατυχήματα: Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται

Παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα. 358.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα το 2022 – αύξηση 11%, αλλά 7% λιγότεροι από ό,τι το 2019 (384.230).

Ο αυξημένος όγκος κυκλοφορίας είχε προφανώς πολύ μικρότερο αντίκτυπο στον αριθμό των ατυχημάτων που καταγράφει η αστυνομία, καθώς εδώ υπήρξε μόνο μια αύξηση κατά 4% σε περίπου 2,4 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2021.

Σε σύγκριση με το έτος πριν από την Κορόνα 2019, ο αριθμός των ατυχημάτων μειώθηκε κατά 11%.

Τα ατυχήματα με σωματικές βλάβες, ωστόσο, αυξάνονται αισθητά: εδώ, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε αύξηση 11% σε περίπου 288.000.

Για σύγκριση: το 2019, δηλαδή πριν από την Κορόνα, η αστυνομία κατέγραψε λίγο κάτω από 2,7 εκατομμύρια ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 με σωματικές βλάβες, στα οποία σκοτώθηκαν 3046 άνθρωποι.

ADAC: Σημαντικά τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και πέδησης έκτακτης ανάγκης

Στο “Σύμφωνο για την οδική ασφάλεια”, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μαζί με τα κρατίδια και τους δήμους, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των νεκρών στην οδική κυκλοφορία κατά 40 τοις εκατό μεταξύ 2021 και 2030.

Σύμφωνα με την ADAC, το φετινό πισωγύρισμα καθιστά απολύτως σαφές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες από ό,τι στο παρελθόν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ποσοστού των ηλικιωμένων χρηστών του οδικού δικτύου στο συνολικό πληθυσμό, πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία τους στην οδική κυκλοφορία.

Τα δύο τρίτα των πεζών που σκοτώνονται είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, ενώ στους ποδηλάτες το ποσοστό αυτό ξεπερνά τα τρία τέταρτα.

Η ADAC εναποθέτει τις ελπίδες της κυρίως στην περαιτέρω επέκταση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και πέδησης έκτακτης ανάγκης – έχουν μεγάλες δυνατότητες για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν σαφή και αυτονόητο σχεδιασμό του οδικού χώρου, παράταση της περιόδου εκμάθησης στην εκπαίδευση των οδηγών και εθελοντική χρήση κράνους ποδηλάτου και από τους ενήλικες.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αμοιβαία προσοχή και η περίσκεψη παραμένουν η αποφασιστική βάση για την ασφαλή οδική κυκλοφορία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.