Ο πληθυσμός του Βερολίνου θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια μέχρι το 2040

Ο αντιδήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Λέντερερ δήλωσε ότι πρόσφατη έκθεση της Γερουσίας εκτιμά ότι ο αριθμός των κατοίκων του Βερολίνου θα ανέλθει σε 3,963 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθυσμού στο Βερολίνο

Ο Κλάους Λέντερερ, αντιδήμαρχος του Βερολίνου για το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος Ανάπτυξης Πόλεων, ο πληθυσμός του Βερολίνου θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι το 2040.

Μέχρι το 2025 ο πληθυσμός της πόλης θα ανέλθει σε περίπου 3,871 εκατομμύρια ανθρώπους, 96.000 περισσότερους από ό,τι το 2021. Μέχρι το 2030 ο αριθμός θα έχει αυξηθεί στα 3,909 εκατομμύρια.

Σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης του πληθυσμού αναμένεται να συμβεί μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια του χρονοδιαγράμματος, πράγμα που σημαίνει ότι η στέγαση και οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Βερολίνο πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα για να διευκολύνουν τον αυξανόμενο αριθμό των κατοίκων.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης αποτελεί ήδη κεντρικό πρόβλημα για τους κατοίκους του Βερολίνου.

Μεταρρυθμίσεις όπως το ανώτατο όριο ενοικίου (Mietendeckel) ή το κίνημα Deutsche Wohnen & Co Enteignen για την κρατικοποίηση 240.000 διαμερισμάτων, υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Βερολινέζων, αλλά συχνά διαταράσσονται ή καθυστερούν λόγω της νομικής γραφειοκρατίας.

Και ενώ η δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey υποσχέθηκε στους Βερολινέζους κατά μέσο όρο 20.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το αυξανόμενο κόστος των οικοδομικών υλικών σημαίνουν ότι η πρόταση της Giffey μπορεί να μην είναι η πιο αποτελεσματική λύση για τη συγκράτηση των ενοικίων.

Η μέση ηλικία στο Βερολίνο θα αλλάξει

Ο Λέντερερ ανακοίνωσε επίσης ότι, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού, ο μέσος όρος ηλικίας των Βερολινέζων αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των παιδιών και των ατόμων κάτω των 18 ετών θα αυξηθεί κατά 6,9% μέχρι το 2040.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη Γερμανία σημαίνει ότι ο αριθμός των Βερολινέζων ηλικίας άνω των 65 ετών θα αυξηθεί κατά 11% και εκείνων άνω των 80 ετών κατά 3,5%.

Με αυτές τις αλλαγές, ο μέσος όρος ηλικίας των Βερολινέζων θα είναι 43,1 έτη μέχρι το 2040. Η πιο πρόσφατη επίσημα καταγεγραμμένη μέση ηλικία των Βερολινέζων ήταν το 2021, όταν ήταν 42,9 έτη.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής των Βερολινέζων. Σε συμφωνία με τον δήμαρχο Giffey, ο υπουργός Οικοδομών του Βερολίνου, Andreas Giesel, δήλωσε: “Πρέπει να συνεχιστεί επειγόντως η κατασκευή νέων κατοικιών για να διευκολυνθεί η αγορά. Αλλά και νέοι παιδικοί σταθμοί και σχολεία είναι επίσης απαραίτητα”.

Μιλώντας στο dpa, ο Giesel επεσήμανε επίσης ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές μεταφορών θα πρέπει να επεκταθούν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.