Ποδηλάτες τη νύχτα; Ο τρόμος των οδηγών στη Γερμανία

Χειμώνας, βροχή, σκοτάδι: ακόμη και αν οι ποδηλάτες έχουν φώτα είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν όταν φορούν σκούρα ρούχα. Τα γιλέκα υψηλής ορατότητας και ο αντανακλαστικός ρουχισμός βοηθούν – αλλά όχι σε κάθε περίπτωση

Η οδήγηση φορτηγού το χειμώνα στην πόλη είναι υψηλού ρίσκου. Η Scheib είναι υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις στη Βαυαρική Ένωση Εταιρειών Μεταφορών και Logistics και οδηγεί η ίδια ένα φορτηγό 40 τόνων.

Έξι καθρέφτες υποτίθεται ότι παρέχουν ολόπλευρη ορατότητα στην οδηγό – δύο στα αριστερά, ένας πάνω από το παρμπρίζ, τρεις στα δεξιά.

Μετά βίας ορατό παρά τον λειτουργικό φωτισμό

Όταν το σκοτάδι και η υγρασία συνδυάζονται, οι οδηγοί δυσκολεύονται. Κάνουμε ένα τεστ με την Christina Scheib.

Στρίβει δεξιά με το φορτηγό της – και αφήνουμε έναν ποδηλάτη να την προσπεράσει: μια φορά ντυμένος με σκούρα ρούχα, μια φορά φορώντας ανακλαστικό γιλέκο υψηλής ορατότητας.

Η διαφορά είναι εκπληκτική. Οι προβολείς των αυτοκινήτων, οι σταγόνες στους καθρέφτες, οι αντανακλάσεις στα παράθυρα – όλα αυτά καθιστούν την ορατότητα εξαιρετικά δύσκολη για τους οδηγούς φορτηγών, παρά τους καθρέφτες.

Για την Christina Scheib, ένας ποδηλάτης ντυμένος με σκούρα ρούχα είναι αναγνωρίσιμος μόνο την τελευταία στιγμή, ακόμη και με τον κατάλληλο φωτισμό- πριν από αυτό, το αδύναμο φως του ποδηλάτου απλά χάνεται μέσα στις πολλές αντανακλάσεις.

Για την Scheib, η στροφή δεξιά είναι επομένως σκέτο άγχος: “Ακόμα κι αν κοιτάζω τρεις φορές – μου έχει συμβεί τόσες πολλές φορές που απλώς δεν έχω δει ποδηλάτη. Ευτυχώς, τίποτα δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Ευδιάκριτα με αντανακλαστικά ρούχα

Είναι διαφορετικό όταν ο ποδηλάτης φοράει ανακλαστικό γιλέκο. Φαίνεται καθαρά στους καθρέφτες πολλά μέτρα πριν από τη διασταύρωση.

“Ήταν πολύ ορατός!” επιβεβαιώνει η Scheib. Μπορεί να σταματήσει ήρεμα το βαρύ φορτηγό της και να αφήσει τον ποδηλάτη να περάσει.

Ωστόσο, ο αντανακλαστικός ρουχισμός δεν είναι μόνη λύση. Επειδή ακόμη και τα φορτηγά που διαθέτουν όλους τους υποχρεωτικούς καθρέφτες εξακολουθούν να έχουν ένα τυφλό σημείο – μια περιοχή που απλά παραμένει αόρατη για τους οδηγούς φορτηγών.

Η Christina Scheib μπορεί να το αποδείξει αυτό. Με δικά της έξοδα εγκατέστησε έναν βοηθό στροφής. Η κάμερά της δείχνει σε μια οθόνη ακριβώς την περιοχή που δεν καλύπτουν πλέον οι καθρέφτες.

Ένα κόκκινο αυτοκίνητο είναι σαφώς ορατό στην οθόνη – αν ο οδηγός παρατηρεί μόνο τους καθρέφτες, το αυτοκίνητο απλώς δεν υπάρχει.

Στην οδική κυκλοφορία, αυτές ακριβώς οι περιπτώσεις οδηγούν ξανά και ξανά σε τρομερά ατυχήματα.

Φωτεινά ντυμένος και ακόμα δεν είναι ορατός

Αυτή είναι και η κριτική του ποδηλατικού συλλόγου ADFC. Η ADFC συνιστά επίσης φωτεινά ή αντανακλαστικά ρούχα για τους ποδηλάτες στο σκοτάδι.

Αλλά η λέσχη ζητά επίσης την υποχρεωτική τοποθέτηση ενός βοηθού για όλα τα φορτηγά. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένας 25χρονος ποδηλάτης σκοτώθηκε από ένα φορτηγό που έστριβε δεξιά σε μια διασταύρωση στο Μόναχο, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ευδιάκριτη.

Ο βοηθός δεν θα είναι υποχρεωτικός για όλα τα νεοταξινομημένα φορτηγά μέχρι το 2024 – μετά από αυτό θα περάσουν δεκαετίες μέχρι τα περισσότερα φορτηγά να εξοπλιστούν με αυτόν.

Σύμφωνα με τον Andreas Schön, πρόεδρο της ADFC Μονάχου, τα περισσότερα ατυχήματα μεταξύ ποδηλατών και φορτηγών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Το πρόβλημα με τα ατυχήματα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί των οχημάτων απλώς δεν βλέπουν τίποτα – και τότε δεν έχει καμία σημασία τι βάζουν οι ποδηλάτες”.

Η οδηγός φορτηγού Christina Scheib θα ήθελε περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων και ποδηλάτων να μπαίνουν στη δύσκολη θέση των οδηγών φορτηγών – και να κρατούν απόσταση σεβασμού.

Αυτό θα καθιστούσε δυνατή τη συμβίωση στην κυκλοφορία. Εξάλλου, η επιμονή στο δικό τους δικαίωμα διέλευσης δεν κάνει τίποτα για τους ποδηλάτες – αν απλά δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από έναν οδηγό φορτηγού.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.