Πώς η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις;

Πώς η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις;

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούν ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα πτωχεύσεων, ιδίως μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό θέλουν μια προσωρινή αναστολή των απαιτήσεων αφερεγγυότητας.

Το κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD), το μεγαλύτερο κόμμα της Μπούντεσταγκ (βάση ψήφων), θέλει να αναστείλει προσωρινά την απαίτηση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν αίτηση αφερεγγυότητας, καθώς ο επερχόμενος χειμώνας και η αύξηση του ενεργειακού κόστους προκαλούν καταστροφές τόσο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

“Μου φαίνεται ότι χρειάζονται επειγόντως προσωρινές αλλαγές στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, ώστε να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Dirk Wiese, στην Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Ο Wiese λέει ότι ορισμένες επιχειρήσεις στη Γερμανία θα αισθάνονται ήδη την κρίση του αυξανόμενου κόστους, ενώ εξακολουθούν να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα προγράμματα ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η γερμανική Μπούντεσταγκ έχει ψηφίσει συνολικά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε πακέτα ανακούφισης από τον πληθωρισμό, με το τελευταίο να ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των χρημάτων -συμπεριλαμβανομένης της υποσχεθείσας εφάπαξ πληρωμής 300 ευρώ για την ενέργεια ή των 300 ευρώ στους συνταξιούχους- δεν έχει ακόμη καταβληθεί στην πραγματικότητα.

Το SPD λέει ότι δεν είναι δίκαιο για τις επιχειρήσεις να πρέπει να κηρύξουν πτώχευση τώρα λόγω του τσουχτερού κόστους, αν η κρατική βοήθεια αργότερα θα μπορούσε τελικά να τις βοηθήσει να παραμείνουν στη ζωή επειδή ορισμένα μέτρα ανακούφισης δεν είναι διαθέσιμα σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη κηρύξει πτώχευση.

“Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη εδώ και να δώσουμε σε αυτές τις εταιρείες ένα χέρι βοήθειας”, λέει ο Wiese.

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 83% των Γερμανών αναμένουν ότι θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας αυτόν τον χειμώνα λόγω της αύξησης του κόστους και της πτώχευσης των επιχειρήσεων.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD ζήτησε από τον υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον πράσινο αντικαγκελάριο του Σολτς, να συντάξει πρόταση νόμου για την αναστολή των αιτήσεων πτώχευσης.

Λένε ότι περιμένουν ακόμη απάντηση από το γραφείο του Χάμπεκ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης