Πως η Γερμανία βοηθά με επίδομα να αποκτήσετε παιδιά;
Από τα τέλη του 2020, το κρατίδιο της Βαυαρίας αναλαμβάνει μέρος του κόστους των θεραπειών γονιμότητας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο: από τότε έχουν υποβληθεί σχεδόν 12.000 αιτήσεις. Ωστόσο, ορισμένα ζευγάρια πέφτουν έξω.
Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, η Βαυαρία ενέκρινε μόνο πέρυσι περισσότερες από 4.200 θεραπείες γονιμότητας και δαπάνησε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτές.
Απαντώντας σε ερώτηση του BR24, εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής αναφέρει ότι οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν “ενεργά” από την αρχή.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 12.000 αιτήσεις και σχεδόν 10.000 από αυτές έχουν εγκριθεί.
Δεν λαμβάνουν όλοι χρηματοδότηση για θεραπεία γονιμότητας στη Βαυαρία
Από τον Νοέμβριο του 2020, το κρατίδιο της Βαυαρίας, όπως και ορισμένα άλλα ομόσπονδα κρατίδια, χρηματοδοτεί θεραπείες γονιμότητας – σε αναλογική βάση και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση δεν ισχύει για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια – ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένα ή όχι.
Και χρηματοδοτείται μόνο ο πρώτος έως τέταρτος κύκλος θεραπείας. Επιπλέον, το σπέρμα και τα ωάρια πρέπει να προέρχονται από το αιτούν ζευγάρι.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται μόνο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η χρηματοδότηση εξαλείφεται έτσι και για τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι υπογόνιμος.
Χιλιάδες ευρώ για ένα μωρό στη Βαυαρία
“Εκ των υστέρων, πρέπει να σκεφτώ πώς τα καταφέραμε εξ αρχής”, λέει η Julia, 27 ετών, από το Μόναχο.
Με την 30χρονη σύντροφό της Laura, προσπάθησε για πάνω από τρία χρόνια να αποκτήσει παιδί με δωρεά σπέρματος και τεχνητή γονιμοποίηση.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία των δύο συζύγων.
Η Laura και η Julia πάλευαν με ιατρικά προβλήματα: Πέρασαν από δώδεκα προσπάθειες. Αυτές τους κόστισε πολλά χρήματα, 25.000 έως 30.000 ευρώ υπολογίζουν.
“Πληρώναμε όλους τους λογαριασμούς, αλλά δεν θυμάμαι καν πώς”, θυμάται η Τζούλια. Η σύντροφός της Laura προσθέτει: “Μπορούσαμε να πληρώνουμε τις γονιμοποιήσεις στο περιθώριο.
Πέρα από αυτό, καταναλώσαμε πολλές από τις οικονομίες μας. Και όλα τα χρήματα του γάμου μας”. Επιπλέον, και οι δύο οικογένειες βοήθησαν στη χρηματοδότηση.
Η απλούστερη μέθοδος κοστίζει έως 1.000 ευρώ
Η σπερματέγχυση, κατά την οποία ένα σπέρμα εισάγεται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, κοστίζει μεταξύ 800 και 1.000 ευρώ για τα ανύπαντρα ζευγάρια κάθε φορά – ανάλογα με το πόσα φάρμακα χρειάζονται εκ των προτέρων. Έτσι, η γονιμοποίηση γίνεται στη συνέχεια με φυσικό τρόπο.
Στην περίπτωση της Laura και της Julia, το σπέρμα προήλθε από μια κεντρική βάση δεδομένων δωρητών. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.
Μετά από επτά ανεπιτυχείς προσπάθειες, η Laura διαγνώστηκε με ενδομητρίωση. Οι δύο τους αλλάζουν σε μια άλλη κλινική γονιμότητας που προσφέρει μια άλλη μέθοδο: τη λεγόμενη ICSI.
Σε αυτή τη διαδικασία, τα ωάρια λαμβάνονται από τη γυναίκα, το σπέρμα εγχέεται στο ωάριο στο εργαστήριο και τοποθετείται σε θερμοκοιτίδα για αρκετές ημέρες.
Μόλις το ωάριο ωριμάσει σε έμβρυο, αυτό εμφυτεύεται απευθείας στη μήτρα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Κέντρων Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το κόστος για όσους έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας είναι περίπου 1.800 ευρώ και περίπου 5.000 ευρώ χωρίς την υποστήριξη ενός ασφαλιστικού ταμείου.
Επιθυμία απόκτησης παιδιών: Τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση
Η ιατρική βοήθεια για την επιθυμία απόκτησης παιδιών είναι δαπανηρή για όλα τα ζευγάρια.
Αυτή η στατιστική δείχνει ότι δεν είναι σε θέση κάθε ζευγάρι να συλλάβει με φυσικό τρόπο: σύμφωνα με το μητρώο εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάθε έκτο ζευγάρι στη Γερμανία χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να αποκτήσει παιδί.
Επομένως, η ακούσια ατεκνία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.
Δεν είναι όμως μόνο δαπανηρή, αλλά συχνά αποτελεί και τεράστιο ψυχολογικό βάρος – μια δοκιμασία άγχους για τα ζευγάρια.
Ειδικά για τις γυναίκες: Πρέπει να παίρνουν ορμόνες, να παλεύουν με εναλλαγές της διάθεσης και συχνά παίρνουν πολύ βάρος.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Η Ritter Sport διαφημίζει σοκολάτα με έντομα: Έντονες αντιδράσεις
- Veloudo: Κέντρο αποτρίχωσης με λέιζερ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- 25 σίγουροι τρόποι για να εκνευρίσετε έναν Γερμανό
- Γερμανία: Ασυναγώνιστη προσφορά από ελληνικό εστιατόριο
- Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;
- Πληροφορίες για οδήγηση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Γερμανία: Επιτρέπεται να έχετε εφαρμογές με κάμερες ταχύτητας;