Πως να αρχίσετε να επενδύετε μέσω μετοχών στη Γερμανία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χρηματιστήριο που μπορούν να εκφοβίσουν τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν να επενδύουν. Το grland.info είναι εδώ για να σας εξηγήσει πώς μπορείτε να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας και να κάνετε την πρώτη σας επένδυση ως ομογενής.

Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να ξεκινήσουν να επενδύουν, αλλά μπορεί να διστάζουν λόγω κάποιων πεποιθήσεων που έχουν σχετικά με αυτό. Κάποια πράγματα που μπορεί να έχετε ακούσει ή να αναρωτιέστε και εσείς οι ίδιοι μπορεί να είναι τα εξής:

 • “Οι μετοχές είναι μόνο για πλούσιους ανθρώπους”
 • “Δεν μπορώ να γίνω μέτοχος επειδή δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις όσον αφορά το χρηματιστήριο”
 • “Οι τιμές είναι πολύ υψηλές, οπότε δεν αξίζει τον κόπο να ξεκινήσω”

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις είναι μόνο για μεγιστάνες των επιχειρήσεων αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Ο καθένας μπορεί να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του μέσω των μετοχών με τις κατάλληλες γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία.

Λόγοι για να ξεκινήσετε να επενδύετε στη Γερμανία

Η επένδυση του εισοδήματός σας μπορεί να βοηθήσει τον πλούτο σας να αυξηθεί παθητικά με την πάροδο του χρόνου. Η κατοχή περιουσιακών στοιχείων, αντί για αποταμίευση, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε κέρδη και να ξεπεράσετε τον πληθωρισμό.

Επίσης, δεν χρειάζεται να είστε πλούσιοι για να ξεκινήσετε να επενδύετε. Υπάρχουν ακόμη και μετοχές που κοστίζουν μόλις ένα ευρώ.

Τι είναι η μετοχή;

Η μετοχή είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιδιοκτησία μιας εταιρείας. Για να γίνετε μέτοχος ή μερικός ιδιοκτήτης, πρέπει να αγοράσετε μια μετοχή.

Η μετοχή είναι η μικρότερη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μέρος της εταιρείας που σας ανήκει. Φανταστείτε ότι μια εταιρεία είναι σαν μια πίτσα, και σας ανήκει ένα κομμάτι της. Αυτό το κομμάτι της πίτσας είναι το μερίδιό σας ή το μετοχικό σας κεφάλαιο της εταιρείας.

Προνομιούχες μετοχές έναντι κοινών μετοχών

Οι αρχάριοι επενδυτές συνήθως ξεκινούν αγοράζοντας κοινές μετοχές, οι οποίες επιτρέπουν δικαιώματα ψήφου σε μια εταιρεία. Ένα μειονέκτημα των κοινών μετοχών είναι ότι αν η εταιρεία πτωχεύσει, μπορεί να είστε ο τελευταίος που θα πληρωθεί από το μερίδιό σας στην εταιρεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επενδυτές δεν παίρνουν καθόλου πίσω τα χρήματά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι προνομιούχες μετοχές μπορούν να χορηγούν υψηλότερα μερίσματα από τις κοινές μετοχές και δίνουν στον επενδυτή περισσότερες πιθανότητες να πληρωθεί σε περίπτωση εκκαθάρισης. Δυστυχώς, οι μετοχές αυτές συνήθως δεν επιτρέπουν δικαιώματα ψήφου.

Τύποι μετοχών

Υπάρχουν και άλλα είδη μετοχών που πρέπει να γνωρίζετε:

 • Ατομικές μετοχές: Μετοχές μεμονωμένων εταιρειών
 • Αμοιβαία κεφάλαια: Μια εταιρεία που συγκεντρώνει χρήματα από πολλούς επενδυτές και τα επενδύει σε τίτλους όπως μετοχές, ομόλογα, χρυσό και βραχυπρόθεσμο χρέος
 • Αμοιβαία κεφάλαια δείκτη: Ένα καλάθι μετοχών που παρακολουθεί έναν συγκεκριμένο δείκτη της αγοράς
 • Χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF): Ένα είδος συγκεντρωτικού επενδυτικού τίτλου που κατέχει πολλαπλά υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο ένα.

Κίνδυνοι

Ο κίνδυνος είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας επενδυτής κερδίζει χρήματα. Οι κάτοχοι μετοχών αναλαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου για την επένδυσή τους και μερικές φορές δεν αποδίδουν. Για παράδειγμα, οι εταιρείες μπορεί να χρεοκοπήσουν ή η αγορά μπορεί να καταρρεύσει. Εάν συμβεί αυτό, τότε ενδεχομένως να χάσετε την επένδυσή σας.

Εναλλακτικά, εάν το κεφάλαιο της εταιρείας αυξηθεί, τότε έχετε τη δυνατότητα να αποκομίσετε ένα σημαντικό κέρδος.

Επένδυση σε μετοχές έναντι λογαριασμού ταμιευτηρίου

Φανταστείτε ένα άτομο 30 ετών με το όνομα Σαμ. Ο Σαμ έχει οικονομικό στόχο να αυξήσει τις αποταμιεύσεις του και επιθυμεί να βάζει στην άκρη 30 ευρώ το μήνα. Εάν ο Σαμ θέλει να κάνει να επιτύχει αυτόν τον στόχο, έχει δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να ανοίξει έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και να καταθέτει 30 ευρώ από το εισόδημά του στον λογαριασμό κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από 10 χρόνια, ο Σαμ θα έχει συγκεντρώσει 3.600 ευρώ στον αποταμιευτικό του λογαριασμό. Μετά από 30 χρόνια, το ποσό θα είναι 10.800 ευρώ. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι, ενώ οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου συσσωρεύουν τόκους, το επιτόκιο μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό, ανάλογα με την τράπεζα.

Η δεύτερη επιλογή είναι η επένδυση των χρημάτων σε μερίδιο ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF). Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή, καθώς τα ETF προσφέρουν χαμηλά τέλη, εύκολη διαχείριση και τη δυνατότητα διαφοροποίησης των επενδύσεών σας.

Για παράδειγμα, η επένδυση στο iShares MSCI World ETF μπορεί να αποφέρει – χωρίς τα έξοδα του ίδιου του ETF – μια πολύτιμη απόδοση της τάξης του 3,1 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από 10 χρόνια, ο Sam θα έχει συγκεντρώσει 4.204,64 ευρώ. Μετά από 30 χρόνια, το ποσό θα έχει φτάσει τα 17.653,29 ευρώ. Ο λόγος που η αξία είναι υψηλότερη οφείλεται στον ανατοκισμό (ο τόκος που κερδίζετε επί των τόκων).

Αγοράστε την πρώτη σας μετοχή

Η αγορά της πρώτης σας μετοχής είναι συναρπαστική, αλλά όπως αναφέρθηκε ενέχει ρίσκο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαβούλευση με έναν χρηματιστή μπορεί να φανεί χρήσιμη για τους νέους επενδυτές.

Ο χρηματιστής είναι ένα πρόσωπο ή ένα ίδρυμα που αγοράζει και επενδύει μετοχές για λογαριασμό των επενδυτών του. Αυτοί οι μεσίτες έχουν γνώσεις σχετικά με τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά μπορεί να είναι δαπανηροί και να διαφέρουν σε ποιότητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν νέοι τύποι ηλεκτρονικών χρηματιστών – γνωστοί και ως neobrokers – οι οποίοι φέρνουν επανάσταση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Λόγοι για να επενδύσετε με έναν online μεσίτη

Η επένδυση με έναν ηλεκτρονικό χρηματιστή έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Τα εμπόδια εισόδου είναι χαμηλότερα
 • Οι συναλλαγές είναι γρήγορες και οι αμοιβές γενικά χαμηλές
 • Έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των μετοχών σας
 • Μπορείτε να παρακολουθείτε τις μετοχές σας σε πραγματικό χρόνο
 • Εξαλείφεται η ανάγκη για μεσάζοντα
 • Αποκτάτε πρόσβαση σε μια σειρά εργαλείων και πληροφοριών διαπραγμάτευσης

Ξεκινήστε να επενδύετε

Η επένδυση μπορεί να αποτελέσει ένα συναρπαστικό και πολύτιμο επόμενο βήμα στο οικονομικό σας ταξίδι. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ενημερώνεστε για την αγορά και να βεβαιώνεστε ότι έχετε διαθέσιμο εισόδημα για να ρισκάρετε σε μετοχές.

Σημαντικό: ΜΗΝ επενδύετε χρήματα που δεν σας περισσεύον!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.