Ρεύμα: Έρχεται νέο χαράτσι για καταναλωτές στη Γερμανία το 2023

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αποτελεί ήδη τεράστιο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά στη Γερμανία. Αλλά με την αύξηση των τελών δικτύου από το επόμενο έτος, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο απότομοι.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυξήσεις των τιμών όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης Verivox.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τέλη χρήσης του δικτύου πρόκειται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 20,4% σε παγγερμανικό επίπεδο το επόμενο έτος – περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δήλωσε η Verivox μετά την αξιολόγηση των αρχικών στοιχείων.

Τα τέλη χρήσης δικτύου αποτελούνται από το κόστος για τις μεγάλες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για τα τοπικά δίκτυα διανομής.

Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, το μερίδιο των τελών δικτύου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς πελάτες θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 20% το 2022, αλλά μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

Στο πλαίσιο της τρίτης δέσμης μέτρων ανακούφισης, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να σταθεροποιήσει τα τέλη που χρεώνονται στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία για τη χρήση των μεγάλων δικτύων μεταφοράς με επιδότηση ύψους λίγο κάτω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα της Verivox φέρεται να επικεντρώνεται στις χρεώσεις για τα τοπικά, μικρότερα δίκτυα διανομής, οι οποίες επηρεάζουν τα νοικοκυριά περισσότερο από τη βιομηχανία σε ποσοστιαία βάση.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα τέλη θα δουν οι καταναλωτές στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, με αύξηση 52%, σύμφωνα με τη Verivox.

Αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 208 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο.

Στο Βρανδεμβούργο τα τρέχοντα καθαρά τέλη πρόκειται να αυξηθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά περίπου 48% (συν 182 ευρώ), στο Βερολίνο κατά περίπου 30% (συν 79 ευρώ).

Η επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη στη Βρέμη (συν 4 τοις εκατό), τη Θουριγγία (9 τοις εκατό) και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (10 τοις εκατό).

“Η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο και στα τέλη δικτύου”, δήλωσε ο Thorsten Storck, ειδικός σε θέματα ενέργειας της Verivox.

“Λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στη χονδρική αγορά, το κόστος για τις απώλειες δικτύου στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, τα τέλη δικτύου μεταφοράς θα αυξηθούν το επόμενο έτος”.

Τα τελευταία 15 χρόνια, τα τέλη έχουν αυξηθεί κατά 68%. “Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο Storck.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Verivox, μια τριμελής οικογένεια πληρώνει σήμερα περίπου 2.153 ευρώ ετησίως για 4000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την αύξηση των τελών δικτύου, το κόστος αυξάνεται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στα 2.227 ευρώ.

Ο Storck κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να θεσπίσει το συντομότερο δυνατό ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τα τέλη δικτύου, αποκομίζοντας υψηλά έκτακτα κέρδη από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση ενός ανώτατου ορίου τιμών.

“Το κράτος πρέπει να θέσει επειγόντως το ήδη ανακοινωμένο φρένο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να ανακουφιστούν περαιτέρω τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση”, δήλωσε ο Storck.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης