RKI: Τα μέτρα προστασίας από κορώνα ήταν αποτελεσματικά

RKI: Τα μέτρα προστασίας από κορώνα ήταν αποτελεσματικά

Είχαν τα μέτρα Corona αποφασιστική επίδραση στον περιορισμό της πανδημίας; Μια ανάλυση της RKI απαντά τώρα σε αυτό το ερώτημα με “ναι”…

Ειδικότερα, ο συνδυασμός των προληπτικών μέτρων ήταν καθοριστικός. Πολλά μέτρα Corona προκάλεσαν έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι υποχρεωτικές μάσκες, οι περιορισμοί επαφής, τα κλειστά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη δημόσια ζωή συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας Corona:

Τα μέτρα “απέτρεψαν μια σοβαρή υπερφόρτωση του συστήματος υγείας στο διάστημα μέχρι να αναπτυχθούν αποτελεσματικά εμβόλια”, συνοψίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Συνδυασμός διαφορετικών προφυλάξεων στη Γερμανία

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή διαφορετικών προφυλάξεων ήταν καθοριστική για το γεγονός ότι ένα άτομο που μολύνθηκε με το παθογόνο Sars-CoV-2 μόλυνε σημαντικά λιγότερους ανθρώπους απ’ ό,τι χωρίς τα μέτρα, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση του RKI.

“Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του μοντέλου δείχνουν ότι τα μεμονωμένα μέτρα δεν ήταν επαρκή για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 στη Γερμανία“, αναφέρεται στη μελέτη.

Για τη μελέτη “StopptCOVID”, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους περισσότερα από 20 από αυτά τα “μη φαρμακευτικά μέτρα” που είχαν συνταγογραφηθεί μεταξύ Μαρτίου 2020 και Αυγούστου 2021.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η υποχρεωτική μάσκα, το κλείσιμο σχολείων και οι κανονισμοί για τις αποστάσεις.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.

Τα μέτρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά ακόμη και πριν από την εφαρμογή τους

Οι εμπειρογνώμονες του RKI κατέληξαν στην ολοκληρωμένη μελέτη ότι τα “λιγότερο παρεμβατικά” μέτρα προστασίας, όπως οι έννοιες υγιεινής ή ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες εκδηλώσεις, είχαν επίσης “σχετικό αποτέλεσμα” στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η έκθεση καταγράφει και μια άλλη πτυχή: Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί των λοιμώξεων μειώθηκαν κατά την περίοδο παρατήρησης ακόμη και πριν από την εφαρμογή ενός νέου κανονισμού.

“Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά πριν τεθούν σε ισχύ”, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του RKI. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι – γνωρίζοντας ότι ένα νέο μέτρο έρχεται – το είχαν ήδη ακολουθήσει, όπως η μείωση των επαφών τους.”

Καμία ξεκάθαρη θέση για το κλείσιμο των σχολείων

Όταν ήρθε η ώρα να αξιολογήσουν τα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα κλεισίματα σχολείων, οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί.

“Υπάρχουν ενδείξεις σε διάφορες εργασίες ότι το κλείσιμο των σχολείων επιβράδυνε την εξάπλωση του COVID-19”, γράφουν οι συγγραφείς.

Ταυτόχρονα, έχουν παρατηρηθεί πολλές δυσμενείς εξελίξεις στα παιδιά ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των σχολείων.

Εκτός από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού έχει σαφώς συμβάλει στο να μολυνθούν λιγότεροι άνθρωποι, λένε.

“Αυτό οδήγησε σε ένα σημαντικά ασθενέστερο τρίτο κύμα Covid-19, ιδιαίτερα στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας”, αναφέρει η έκθεση.

Δεδομένα από τις περιφέρειες για την αξιολόγηση

Η αξιολόγηση βασίζεται σε δεδομένα από τις περιφέρειες που τεκμηριώθηκαν από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών της Βόννης (infas) για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας.

Οι επιδράσεις των μέτρων στη συχνότητα των λοιμώξεων υπολογίστηκαν με βάση την ανάπτυξη της λεγόμενης τιμής R. Η τιμή αυτή δείχνει πόσους ανθρώπους μολύνει κατά μέσο όρο ένα μολυσμένο άτομο.

Στη μελέτη, οι ίδιοι οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σημασία των επιμέρους ευρημάτων μπορεί να είναι περιορισμένη.

Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα των περιορισμών επαφής σε ιδιωτικές κατοικίες δεν μπορούσε να προσδιοριστεί αξιόπιστα, επειδή θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι περιορισμοί αυτοί συχνά δεν τηρούνταν.

Επιπλέον, επεσήμαναν ότι η τιμή R επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες – όπως η εφαρμοζόμενη στρατηγική δοκιμών.

Όσο περισσότερες δοκιμές πραγματοποιούνται, τόσο περισσότερες μολύνσεις γίνονται γνωστές και τόσο υψηλότερη είναι η τιμή R.

Η ψυχική υγεία…

Μια πτυχή, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη σε μελλοντικές πανδημίες, σύμφωνα με τους συγγραφείς: Η ψυχική υγεία των ανθρώπων και η συνύπαρξή τους θα μπορούσαν να υποφέρουν κάτω από τα μέτρα προστασίας.

Οι πιθανές αρνητικές συνέπειες των μέτρων προφύλαξης και ο μετριασμός τους θα πρέπει επομένως να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στον σχεδιασμό πανδημίας.

Το RKI, το οποίο υπάγεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, εξέδωσε τακτικά εκτιμήσεις κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και συστάσεις για την προστασία από τις λοιμώξεις. Αυτές προκαλούσαν τακτικά συζητήσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης