Σπάνια νόσος: Ξέσπασμα πυρετού Q σε γερμανικό κρατίδιο

Αρκετοί άνθρωποι και ζώα έχουν μολυνθεί από μια σπάνια λοιμώδη νόσο που ονομάζεται πυρετός Q στη Γερμανία. Διαβάστε εδώ πόσο επικίνδυνη είναι η ασθένεια.

Ο πυρετός Q είναι μια σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο και προκαλείται από το βακτήριο Coxiella burnetii. Η ασθένεια εντοπίστηκε τώρα στην περιοχή Lüneburg του δήμου Amt Neuhaus (Κάτω Σαξονία). Αρκετοί άνθρωποι και πρόβατα μολύνθηκαν στο χωριό, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν πολύ γρήγορα εάν εισπνεύσουν σταγονίδια ή σκόνη. Δεν χρειάζεται να υπάρχει άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα.

Ορισμένες μολύνσεις είναι ασυμπτωματικές, άλλοι αναπτύσσουν συμπτώματα γρίπης με πυρετό, πόνο στα άκρα, ρίγη, λιποθυμία και έντονο μετωπιαίο πονοκέφαλο (πίσω από τα μάτια), σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Μόλυνση με πυρετό Q: ανίχνευση και θεραπεία

Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με προηγούμενες ασθένειες επηρεάζονται ιδιαίτερα. Το αν πρόκειται πράγματι για λοίμωξη με πυρετό Q δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί λόγω των κοινών συμπτωμάτων. Η νόσος συχνά συγχέεται με μια λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη.

Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν τον πυρετό Q μέσω μιας εξέτασης αίματος. Οι άνθρωποι στη συνέχεια υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά- δεν υπάρχει εμβολιασμός.

Σε περίπου δέκα τοις εκατό των περιπτώσεων, εμφανίζεται πνευμονία ή φλεγμονή του ήπατος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου ή σε μηνιγγίτιδα.

Ο πυρετός Q είναι επίσης γνωστός στην κτηνιατρική ως κοξίλλωση. Εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά στα μηρυκαστικά (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες) και μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματικός.

Το παθογόνο συχνά απεκκρίνεται στον ζωικό κόσμο κατά τη διάρκεια γεννήσεων, αποβολών ή με τα κόπρανα και μπορεί να παραμείνει μολυσματικό για χρόνια, καθώς το βακτήριο έχει μεγάλη αντοχή στο περιβάλλον. Δεδομένου ότι το παθογόνο μεταδίδεται συνήθως από τα ζώα στον άνθρωπο, αναφέρεται επίσης ως ζωονόσος. Η μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μάλλον σπάνια.

Η μόλυνση από τη νόσο – είτε σε ανθρώπους είτε σε ζώα – είναι δηλωτέα στη Γερμανία. Σύμφωνα με την επετηρίδα του Ινστιτούτου Robert Koch για το 2018, ο αριθμός των μεταδιδόμενων ασθενειών παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις από το 2001.

Οι δηλωθείσες λοιμώξεις κυμαίνονται μεταξύ 86 και 416 ασθενειών ανά έτος (233 ασθένειες κατά μέσο όρο). Στο Amt Neuhaus διοργανώνεται τώρα μια ενημερωτική εκδήλωση, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τη νόσο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.