Έρχεται η γεωμαγνητική καταιγίδα απόψε στη Γερμανία

Νικόλαος Σκριτλής

Updated on:

Ηλιακές καταιγίδες: Τι προκαλεί το κοσμικό καιρικό φαινόμενο;

Μια ισχυρή έκρηξη στον ήλιο έχει οδηγήσει σε φαινόμενα κόκκινης και πράσινης λάμψης στην ατμόσφαιρα, τα οποία συνήθως μπορεί να δει κανείς μόνο στη βόρεια Σκανδιναβία ή στην Ισλανδία. Το φυσικό θέαμα ήταν ιδιαίτερα ορατό στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία-Άνχαλτ.

Τα πολικά φώτα συνδέονται – όπως υποδηλώνει και το όνομά τους – περισσότερο με τον μακρινό βορρά.

Αλλά χάρη σε μια ισχυρή έκρηξη στον ήλιο, τα φαινόμενα κόκκινου και πράσινου φωτός ήταν επίσης ορατά πάνω από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκαναν εντυπωσιακές εικόνες.

Μια ηλιακή καταιγίδα προκαλεί σέλας και πάνω από τη Γερμανία. Το ουράνιο θέαμα μπορούσε να παρατηρηθεί το βράδυ της Δευτέρας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, το Αμβούργο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την Κάτω Σαξονία και την Έσση, για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Monika Staesche, διευθύντρια του Πλανηταρίου του Βερολίνου στο Insulaner και το Αστεροσκοπείο Wilhelm Foerster.

Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες του φαινομένου από τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Σύμφωνα με τη Staesche, αυξημένη σέλας αναμένεται να υπάρξει στη Γερμανία και το βράδυ της Τρίτης.

Η λάμψη είναι πιθανότερο να παρατηρηθεί σε πιο σκοτεινές περιοχές. Σε έντονα φωτισμένες πόλεις, όπως το Βερολίνο, είναι απίθανο.

Σύμφωνα με τον Staesche, η λάμψη προκαλείται από τις λεγόμενες ηλιακές καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των καταιγίδων, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια εκσφενδονίζονται μακριά από τον ήλιο. Εάν αυτό συμβεί προς την κατεύθυνση της Γης, τα σωματίδια μπορούν να φτάσουν σε εμάς.

Χρειάζονται περίπου μιάμιση έως δύο ημέρες για να καλύψουν την απόσταση των περίπου 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Όταν στη συνέχεια εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, λάμπουν. Με την κανονική ηλιακή δραστηριότητα, το σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης