Τι να κάνετε αν συναντήσετε αγριόχοιρους στη Γερμανία;

Είτε κάνετε ποδήλατο είτε περπατάτε στο δάσος, μπορεί να συναντήσετε κατά καιρούς αγριογούρουνα. Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε σε μια τέτοια περίπτωση – και τι σχέση έχει η μυρωδιά του Maggi;

Τα αγριογούρουνα μπορούν πλέον να βρεθούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Γερμανίας. Υπάρχουν επίσης πολλά από αυτά στο δάσος Reichswald της Νυρεμβέργης, οπότε είναι πολύ πιθανό οι δρομείς ή οι περιπατητές να συναντήσουν μαύρους αγριόχοιρους.

Κατά βάση, όμως, πρόκειται για ειρηνικά ζώα και κάθε άλλο παρά επιθετικά. Υπάρχουν περιστασιακές αναφορές για αγριογούρουνα που επιτίθενται σε πεζοπόρους στο δάσος.

Ευτυχώς, τα αγριογούρουνα σπάνια δικαιώνουν την φήμη τους: Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερη την άνοιξη μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, όταν τα θηλυκά αγριογούρουνα έχουν μόλις γεννήσει τα μικρά τους, ή το χειμώνα, όταν τα αγριογούρουνα αναζητούν συντρόφους.

Επομένως, όσο χαριτωμένα και αν είναι, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με τα αγριογούρουνα. Το ζώο μπορεί να κρίνει την προσέγγιση ως κίνδυνο και να επιτεθεί.

Είναι επίσης προτιμότερο να κρατάτε αποστάσεις από ζώα που έχουν τραυματιστεί, όπως σε ατυχήματα με θηράματα.

Το αγριογούρουνο μπορεί να υποψιαστεί επίθεση και στη συνέχεια να αντιδράσει επιθετικά. Είναι πιο λογικό να παραμείνετε στο αυτοκίνητο και να ενημερώσετε την αστυνομία.

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, τα ζώα δεν είναι τόσο πρόθυμα να συναντήσουν ανθρώπους. “Τα αγριογούρουνα φεύγουν εκ των προτέρων”.

Εάν συμβεί μια – μάλλον απίθανη – συνάντηση, η Dirsch συμβουλεύει την αργή υποχώρηση και την ήρεμη συζήτηση. Στην καλύτερη περίπτωση, οι συναντήσεις με αγριογούρουνα είναι κρίσιμες για τους σκύλους.

Για παράδειγμα, αν πλησιάσουν πολύ κοντά σε νεογέννητα. Η συμβουλή της Dirsch: “Οι σκύλοι πρέπει να επιτρέπεται να τρέχουν στο δάσος χωρίς λουρί μόνο αν μπορούν να ανακληθούν αξιόπιστα”.

Σημάδι αναγνώρισης: Τα αγριογούρουνα αποπνέουν τη μυρωδιά του Maggi

Πώς όμως αναγνωρίζετε μια περιοχή με αγριογούρουνα; Αν περπατάτε προσεκτικά στο δάσος και έχετε κάποια εμπειρία, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα αποτυπώματα των αγριογούρουνων.

Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσετε τα λαγούμια των αγριογούρουνων. Για παράδειγμα, τα ζώα σκαλίζουν τακτικά το έδαφος αναζητώντας σκουλήκια και προνύμφες που ζουν κάτω από το έδαφος.

Επιπλέον, τα αγριογούρουνα διαδίδουν μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά που δεν θα περίμενε κανείς να βρει στο δάσος.

“Τα αγριογούρουνα μυρίζουν σαν Maggi, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Μπορείτε να το μυρίσετε αρκετά καθαρά, για παράδειγμα όταν έχουν μετακινηθεί μέσα στο δάσος ή όταν πλησιάζουν την φωλιά τους”, εξηγεί η Dr. Gertrud Helm από τον Βαυαρικό Κυνηγετικό Σύλλογο όταν ρωτήθηκε από την “Bayerischer Rundfunk”.

Κατά την άποψη της ειδικού, αυτό είναι “καθαρά σύμπτωση” και οφείλεται στον ενισχυτή γεύσης γλουταμικό. “Επομένως, μπορείτε επίσης να προσελκύσετε μια αλεπού με το Maggi”, λέει η Helm.

Σύμφωνα με τη γερμανική Ένωση Προστασίας της Φύσης και της Βιοποικιλότητας (NABU), τα ενήλικα αρσενικά αγριογούρουνα μπορεί να ζυγίζουν έως και 250 κιλά.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης