Γιατί οι τράπεζες απειλούν τους πελάτες με κλείσιμο λογαριασμών;

Πόσα χρήματα έχουν οι Γερμανοί σε τραπεζικούς λογαριασμούς;

Πολλές γερμανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Sparkasse, απειλούν τους πελάτες με κλείσιμο λογαριασμών, εάν δεν συναινέσουν ρητά στην αύξηση των χρεώσεων. Εξετάζουμε τι συμβαίνει…

Τον Απρίλιο του 2021, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH) αποφάσισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία πρέπει να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των πελατών τους για αλλαγές στους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις.

Αυτό σήμαινε ότι πολλές τράπεζες έπρεπε να ζητήσουν αναδρομικά τη συγκατάθεσή τους για τις χρεώσεις που είχαν επιβάλει και έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες να διεκδικήσουν τέλη που είχαν χρεωθεί χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Ωστόσο, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο αρνήθηκαν να επιστρέψουν τις αδικαιολόγητες χρεώσεις, αλλά ορισμένες τράπεζες απείλησαν να καταγγείλουν τους λογαριασμούς τρεχούμενων λογαριασμών των πελατών τους εάν δεν συμφωνήσουν ενεργά με τις αλλαγές στους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις (ΓΟΠ) και τις σχετικές αυξήσεις των χρεώσεων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) έλαβε 40 καταγγελίες σχετικά με την απόφαση του BGH, οι οποίες αφορούσαν κυρίως απειλούμενες ή εκτελεσθείσες καταγγελίες λογαριασμών εξαιτίας πελατών που δεν συναινούσαν ενεργά σε αλλαγές.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Mittelbrandenburgische Sparkasse (MBS): περίπου 8.600 πελάτες έλαβαν επιστολές καταγγελίας επειδή δεν συμφώνησαν με τις αλλαγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Andreas Schulz δήλωσε στο rbb24 Inforadio: “Πρόκειται για μια νομική αναγκαιότητα, διότι απαιτούμε μια ασφαλή νομική σχέση με τους πελάτες μας και για αυτό χρειαζόμαστε την ενεργή συγκατάθεση των πελατών στους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις”.

Σύμφωνα με τις επιστολές που απέστειλε η τράπεζα, οι καταγγελίες θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Οκτωβρίου 2023, εκτός εάν οι πελάτες αναλάβουν δράση.

Ωστόσο, οι πελάτες έχουν προθεσμία έως τις 23 Νοεμβρίου για να παράσχουν τη συγκατάθεσή τους μέσω της ενεργού χρήσης των προσωπικών τους λογαριασμών, για παράδειγμα, κάνοντας ανάληψη μετρητών ή δημιουργώντας ή τροποποιώντας πάγιες εντολές.

Καθώς πολλά ταμιευτήρια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις χρεώσεις τους τον Αύγουστο, παροτρύνουν τώρα τους πελάτες να συναινέσουν στους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις (ΓΟΠ) και όσοι δεν συμμορφωθούν με το αίτημα αυτό μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη διακοπή του λογαριασμού τους.

Τα τέλη αναμένεται να αυξηθούν στη Βαυαρία, το Βερολίνο, την Κάτω Σαξονία, την Ανατολική Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και τα περιφερειακά ταμιευτήρια στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Πρόσφατα το Stadtsparkasse München (Ταμιευτήριο της πόλης του Μονάχου) άλλαξε τα μοντέλα για τους προσωπικούς τρεχούμενους λογαριασμούς, ενώ το Sparkasse Bielefeld αύξησε τα τέλη για τους τρεχούμενους λογαριασμούς κατά 38% τον Ιούλιο.

Η Berliner Sparkasse αύξησε επίσης τα τέλη τήρησης λογαριασμού, για τα οποία οι πελάτες έπρεπε να δώσουν τη ρητή συγκατάθεσή τους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης