Κοίμηση της Θεοτόκου: Πού είναι αργία και πού όχι στη Βαυαρία;

Κοίμηση της Θεοτόκου: Πού είναι αργία και πού όχι στη Βαυαρία;

Είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου αργία στο Μόναχο; Η ιστορία της γιορτής είναι περίπλοκη. Ορισμένοι δήμοι έχουν ρεπό την ημέρα, άλλοι πρέπει να εργαστούν…

Στις 15 Αυγούστου είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, η δημόσια αργία στη Βαυαρία κατά την οποία δεν έχουν όλοι ρεπό.

Την ερχόμενη Τρίτη εξαρτάται από το αν υπάρχουν περισσότεροι Καθολικοί ή Προτεστάντες στο δήμο.

Εάν το ποσοστό των Καθολικών υπερτερεί των Προτεσταντών, η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι δημόσια αργία.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στο Μόναχο δεν χρειάζεται να πάνε στη δουλειά.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι αργία στη Βαυαρία – και στο Μόναχο

Εάν τα μέλη της προτεσταντικής εκκλησίας είναι περισσότερα, η ημέρα είναι κανονική εργάσιμη ημέρα – για παράδειγμα σε πόλεις της Φραγκονίας όπως η Νυρεμβέργη, το Έρλανγκεν, το Χοφ, το Μπαϊρόιτ ή το Κόμπουργκ.

Καθοριστικά είναι τα στοιχεία της απογραφής του 2011, όπως εξήγησε η κρατική στατιστική υπηρεσία στο Φυρτ σύμφωνα με το dpa.

Με βάση αυτά αποφασίζεται αν πρόκειται για αργία ή εργάσιμη ημέρα. Σε 1704 πόλεις και δήμους οι άνθρωποι έχουν αργία, σε 352 δεν έχουν.

Η αργία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι επίσης αρκετά περίπλοκη από θεολογική άποψη.

Η Βίβλος δεν αναφέρει ρητά πότε και πώς υποτίθεται ότι η Μαρία (Παναγία) εισήλθε στον ουρανό.

Η Ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι αργία για τις καθολικές κοινότητες στη Βαυαρία – μια πολύπλοκη ιστορία

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως ονομάζεται επίσημα, έχει τις ρίζες της σε μια γιορτή της Παναγίας που αναπτύχθηκε στα τέλη του τέταρτου αιώνα στη σημερινή Συρία.

Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολή και εξελίχθηκε σε εορτασμό της επιστροφής της Μαρίας στον Ουρανό, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Μονάχου-Φράιζινγκ.

Έτσι η γιορτή βρήκε το δρόμο της στη ρωμαϊκή λειτουργία.

Το 1950, ο Πάπας Πίος ΧΙΙ εξέδωσε το δόγμα ότι η Παναγία “αναλήφθηκε ψυχή τε και σώματι στην ουράνια δόξα μετά την ολοκλήρωση της επίγειας ζωής της”.

Αυτό συχνά ερμηνεύεται σε σχέση με την πίστη στην ανάσταση, η οποία εκφράζεται στο Σύμβολο της Πίστεως της Καθολικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Διάφορα έθιμα έχουν αναπτυχθεί για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Καθολική Εκκλησία- το πιο γνωστό σήμερα είναι η κατασκευή ανθοδέσμης βοτάνων με διάφορα φαρμακευτικά βότανα, στάχυα και λουλούδια.

Τα μπουκέτα ευλογούνται κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών ωρών.

Η γιορτή γιορτάζεται σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα στην προσκυνηματική πόλη Altötting, για παράδειγμα, ή στην αυστηρά συντηρητική Maria Vesperbild στη Σουαβία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης