Βενζίνη: Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χώρες της Ευρώπης

Newsroom

Γιατί δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές καυσίμων στη Γερμανία;

Η αισθητή μείωση της τιμής της «95άρας» συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2022 δεν έχει καταστεί ικανή να «ρίξει» την Ελλάδα από τις πρώτες θέσεις σε επίπεδο ακρίβειας.

Σημαντικά μειωμένες είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων το φετινό καλοκαίρι συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στις 10 Ιουλίου του 2023 η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,868 ευρώ/λίτρο, έναντι 2,352 την αντίστοιχη ημέρα του 2022.

Πρόκειται για μια μείωση που έχει γίνει αισθητή στην «τσέπη» των καταναλωτών, οι μετακινήσεις των οποίων φέτος το καλοκαίρι με ΙΧ είναι λιγότερο «επίπονες».

Η αποκλιμάκωση, ωστόσο, των τιμών που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας δεν έχουν καταστεί ικανές προκειμένου να «ρίξουν» την Ελλάδα από τις πρώτες θέσεις σε επίπεδο ακρίβειας στην ΕΕ.

Ενδεικτικό είναι το εβδομαδιαίο (10/7) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη ακριβότερη 95άρα βενζίνη (1,87 ευρώ/λίτρο) ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, πίσω μόνο από την Ολλανδία (1,97 ευρώ/λίτρο).

Ίδια τιμή με της Ελλάδας έχει η βενζίνη στη Φινλανδία (1,87), ενώ ακολουθεί η Γερμανία (1,85), η Ιταλία (1,84) και η Γαλλία (1,81).

Στον αντίποδα, από τον φθηνότερο ανεφοδιασμό με «95άρα» βενζίνη επωφελούνται οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, με την τιμή να ανέρχεται σε 1,30 ευρώ/λίτρο.

Όσον αφορά στο diesel κίνησης, η Ελλάδα με 1,58 ευρώ/λίτρο απουσιάζει από τις πρώτες θέσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από τις Σουηδία (1,89), τη Φινλανδία (1,79), το Βέλγιο (1,72), τη Γαλλία (1,67) και την Ολλανδία (1,65).

Το φθηνότερο diesel υπάρχει στη Βουλγαρία (1,24) και ακολουθεί η Λιθουανία (1,34) με τη Ρουμανία (1,35).

Πηγή: CAR&MOTOR

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης