Βία κατά διαιτητών στη Γερμανία: Ποιος θα σφυρίζει στο μέλλον;

Οι διαιτητές στο ποδόσφαιρο δέχονται λεκτικές και σωματικές επιθέσεις. Σε όλη τη Γερμανία, ο αριθμός των αγώνων που διακόπτονται μετά από περιστατικά βίας και διακρίσεων έχει αυξηθεί. Το αποτέλεσμα: παιχνίδια για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί διαιτητής..

Είναι ένα απόγευμα Σαββάτου του Νοεμβρίου του 2022 στο Rettenberg στο Allgäu. Ο διαιτητής Dietmar Fuchs διευθύνει έναν αγώνα ποδοσφαίρου σένα από τα χαμηλότερα πρωταθλήματα του κρατιδίου.

Πρόκειται για ένα εντελώς φυσιολογικό παιχνίδι ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Ο Fuchs έχει τα πάντα υπό έλεγχο – μέχρι το 74ο λεπτό.

Τότε ένας παίκτης του επιτίθεται από πίσω, χτυπώντας του την πλάτη.

Ο 62χρονος πέφτει κάτω, τραυματίζεται στο μάτι και έχει μώλωπες στην πλάτη.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου συνέβαινε κάτι τέτοιο στη διαιτητική μου καριέρα”, λέει. “Κάτι τέτοιο δεν ανήκει στο γήπεδο του ποδοσφαίρου”.

Ο σύλλογος του παίκτη ζητάει συγγνώμη, παίρνει αποστάσεις από την πράξη και πετάει τον παίκτη έξω. Ο παίκτης αποβάλλεται προς το παρόν.

Σε βάρος του εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον του αθλητικού δικαστηρίου.

Αύξηση της βίας κατά των διαιτητών

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB), 911 αγώνες χρειάστηκε να διακοπούν σε όλη τη Γερμανία τη σεζόν 2021/22 μετά από περιστατικά βίας ή διακρίσεων.

Περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Η DFB κατέγραψε επίσης περίπου 2.400 αδικήματα κατά διαιτητών.

“Οι περιπτώσεις στην πραγματικότητα χειροτερεύουν. Η ποσότητα και η ποιότητα αυξάνονται”, λέει ο Thomas Kirches από τον σύλλογο “Όχι βία κατά των διαιτητών”, ο οποίος υποστηρίζει τους πληγέντες διαιτητές από όλη τη Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή τον ανησυχεί. “Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να τραυματιστεί κάποια στιγμή θανάσιμα ένας διαιτητής”.

Αναφέρει χτυπήματα με γροθιές προς το λάρυγγα, κλωτσιές ή άλματα στην πλάτη. Το φάσμα της βίας κατά των διαιτητών είναι ευρύ, λέει.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου στη Γερμανία δεν λήγουν ποτέ…

Όλο και περισσότεροι διαιτητές παραιτούνται. Δεν θέλουν πλέον να εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο. Τα νεαρά ταλέντα αποτρέπονται επίσης. Ο αριθμός των διαιτητών στη Γερμανία έχει συρρικνωθεί από περίπου 81.000 το 2006 σε περίπου 50.000.

Σε ορισμένες περιοχές, οι αγώνες δεν μπορούν πλέον να διαιτητεύονται. Όπως στο Weilheim στην Άνω Βαυαρία.

Εκεί, η ένωση διαιτητών προσπαθεί να προσλάβει νέους διαιτητές με δική της πρωτοβουλία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οκτώ ενδιαφερόμενοι ήρθαν στο μάθημα για νεοεισερχόμενους αυτή την άνοιξη.

Χρονικές ποινές κατά επιθετικών παικτών

Η Βαυαρική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε διάφορα επίπεδα.

Για παράδειγμα, οι διαιτητές στη Βαυαρία θα λάβουν σημαντικά περισσότερα χρήματα από τη νέα σεζόν και για να προστατευθούν οι διαιτητές από επιθετικούς παίκτες, θα αποβάλλονται από τον αγωνιστικό χώρο για δέκα λεπτά, αναφέρει ο Sven Laumer, επικεφαλής διαιτητής της ένωσης.

Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ομάδα. Όσοι συμπεριφέρονται ανάρμοστα εξασφαλίζουν ότι η δική τους ομάδα θα πρέπει να παίξει με μικρότερο αριθμό παικτών.

Ωστόσο, ο Laumer παραδέχεται επίσης ότι αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα σε έναν μακρύ δρόμο.

Απαίτηση: Η DFB πρέπει να παρέχει καλύτερη υποστήριξη

Η DFB αναφέρεται στην τρέχουσα εκστρατεία της “Το έτος του διαιτητή”, στο πλαίσιο της οποίας δύο επαγγελματίες της Bundesliga ανέλαβαν το ρόλο του διαιτητή στα τέλη Μαρτίου και σφύριξαν έναν αγώνα περιφερειακού πρωταθλήματος.

Αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό: “Η DFB πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα”, αναφέρει ο Thomas Kirches.

Θα ήθελε να δει συγκεκριμένη υποστήριξη, για παράδειγμα όσον αφορά την καταγγελία σωματικών επιθέσεων κατά διαιτητών στην αστυνομία. Διότι συχνά υπάρχει πίεση από τον δράστη.

Υπάρχουν απειλές, για παράδειγμα, και οι διαιτητές παρακολουθούνται καθώς φεύγουν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην τολμούν να πάνε στην αστυνομία.

“Θα ήταν μεγάλο σημάδι αν η DFB έκανε καταγγελία ή αν οι περιφερειακές ή οι κρατικές ενώσεις το έπρατταν”.

Η περιφέρεια της Σουαβίας αναλαμβάνει τις χρεώσεις για τους διαιτητές

Στην περιφέρεια της Σουαβίας, οι υπεύθυνοι διαιτητών αποφάσισαν τώρα να κάνουν ακριβώς αυτό. Δεδομένου ότι υπήρξε και άλλο περιστατικό μετά την επίθεση στον διαιτητή Fuchs, συμφώνησαν να αναλάβουν στο εξής τις αναφορές στην αστυνομία.

Όχι μόνο για την προστασία των διαιτητών, αλλά και για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα, λέει ο πρόεδρος διαιτητών Kevin Mitchell.

“Αυτό θα πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλους στη Σουαβία ότι αν επιτεθούν σε διαιτητή, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αστυνομία και την εισαγγελία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης