Ο Υπ.Υγείας προειδοποιεί για πτωχεύσεις σε γερμανικά νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας φοβάται ότι ορισμένα νοσοκομεία θα μπορούσαν σύντομα να κλείσουν. Ως εκ τούτου, θέλει να διαπραγματευτεί με τον Υπουργό Οικονομικών για κρατικές ενισχύσεις.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach βλέπει έναν πραγματικό κίνδυνο να χρεοκοπήσουν σύντομα τα νοσοκομεία στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

“Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και πραγματικά δραστικά, θα υπάρξουν κλεισίματα”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD στην εκπομπή “Ρεπορτάζ από το Βερολίνο” του ARD την Κυριακή.

Θα διαπραγματευτεί περισσότερες κρατικές ενισχύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Ο υπουργός εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τα αιτήματα για ένα ειδικό ταμείο ειδικά για τα νοσοκομεία, ανάλογο με το κονδύλι των 100 δισεκατομμυρίων για πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες.

“Δεν μπορούμε να θεσπίσουμε ένα ειδικό ταμείο για κάθε περιοχή”, δήλωσε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εκεί, είπε. “Εξάλλου, όλα πρέπει να εξοφληθούν”.

Φοβούνται κενό χρηματοδότησης στη Γερμανία

Στην αρχή της εβδομάδας, η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων είχε ζητήσει από τους πολιτικούς να αναλάβουν γρήγορα δράση. Διαφορετικά, είπε, υπήρχε ο κίνδυνος να κλείσουν πολλά νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ένα γενικό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου μόνο τον Μάρτιο δεν θα αποτελούσε επαρκή βοήθεια. Το χρηματοδοτικό κενό για το κόστος των υλικών και την ενέργεια ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά τα στοιχεία αυτά, ο Lauterbach δήλωσε ότι γνώριζε τον υπολογισμό, αλλά δεν μπορούσε να τον κατανοήσει. “Αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων είναι σε θέση να εκτιμήσει: Πόσο ακριβό θα είναι το φυσικό αέριο του χρόνου, πόσο ακριβό θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;”

Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν το ξέρει αυτό τώρα. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι “τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν πολύ δραστικό πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες”.

Αυτό πρέπει να λυθεί. Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 1.900 νοσοκομεία με περίπου 490.000 κλίνες.

Όχι άλλα δωρεάν τεστ για τους πολίτες στη Γερμανία

Παρά την αύξηση των αριθμών μόλυνσης από κορόνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφέρει ξανά δωρεάν εξετάσεις για τον κορονοϊό.

Η συμμετοχή στο κόστος των τριών ευρώ ανά εξέταση, που εισήχθη το καλοκαίρι, έπρεπε να εγκαταλειφθεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Αυτό ήταν επίσης θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.

Οι δωρεάν εξετάσεις κόστιζαν πρόσφατα στο κράτος ένα δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως. “Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε αυτό αξίζει τον κόπο”, δήλωσε ο Lauterbach. Εξάλλου, εξακολουθούν να γίνονται “στο βαθμό που τα χρειαζόμαστε”, πρόσθεσε.

Ο Lauterbach δήλωσε ότι δεν έχει “καμία σημασία” για τα κυβερνητικά μέτρα το γεγονός ότι το 95% των ανθρώπων στη Γερμανία έχουν πλέον αντισώματα.

Αυτό δεν προστατεύει από νέες λοιμώξεις και, ειδικά στην περίπτωση των ηλικιωμένων, από σοβαρές εκβάσεις της νόσου. “Και έχουμε επίσης αυξανόμενα ποσοστά θανάτου”, προειδοποίησε.

“Έχουμε πολύ λίγες κλίνες στη Γερμανία”

Όσον αφορά την αναφορά στο γεγονός ότι σε πολλές γειτονικές χώρες δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιορισμοί, είπε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. “Μένει να δούμε αν οι χώρες αυτές θα το συνεχίσουν – δηλαδή, με τις χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν τώρα. Αν θα μπορέσουν να το διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ο Lauterbach είπε ότι έπρεπε να δουλέψει με αυτά που έβλεπε καθημερινά.

Και αυτό είναι: “Τα νοσοκομεία επιβαρύνονται όλο και περισσότερο. Έχουμε πολύ λίγα κρεβάτια”. Το Σάββατο, η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων είχε ζητήσει από τα πληγέντα ομόσπονδα κρατίδια να επιστρέψουν γρήγορα στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.