Υποχωρεί η Γερμανία στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί στη Γερμανία. Τώρα, τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών έχουν ρίξει την ομοσπονδιακή δημοκρατία κατά πέντε θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου για το 2023.

Παγκόσμια κατάταξη της RSF για την ελευθερία του Τύπου 2023

Ο Christophe Deloire, Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), χαρακτήρισε τη νεότερη ετήσια έκθεση της οργάνωσης ως αποκάλυψη “τεράστιας αστάθειας στις καταστάσεις, με μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις και πρωτοφανείς αλλαγές”.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου, εξετάζει τη στάση απέναντι στην ελευθερία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας σε 180 χώρες.

Τα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών καταγράφουν συνεχή μείωση του αριθμού των χωρών που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αξιολογούν ως “καλή κατάσταση” όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, από 14,4% το 2013 σε μόλις 4,4%, δηλαδή οκτώ χώρες, το 2023.

Η Βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε στην κορυφή της κατάταξης, με τη Νορβηγία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση για έβδομη συνεχή χρονιά.

Ακολούθησαν η Ιρλανδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες. Οι τρεις τελευταίες θέσεις της έκθεσης καταλαμβάνονται από χώρες της Ασίας: Το Βιετνάμ, η Κίνα και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Βόρεια Κορέα, η οποία κατέλαβε την 180η θέση.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μεγάλες δημοσιογραφικές προκλήσεις

Η έκθεση για το 2023 ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στη “βιομηχανία ψεύτικου περιεχομένου” ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη σύγχρονη δημοσιογραφία.

“Η διαφορά μεταξύ αληθινού και ψεύτικου, πραγματικού και τεχνητού, γεγονότων και τεχνασμάτων θολώνει, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα στην πληροφόρηση”, έγραψε η RSF, προσθέτοντας ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στο ερωτηματολόγιο της έκθεσης δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα τους είναι συχνά ένοχα για τη διασπορά παραπληροφόρησης.

Αν και η εκθετική ανάπτυξη των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης έγινε θέμα συζήτησης της επικρατούσας τάσης μόλις στο τέλος του 2022, η έκθεση RSF 2023 υπογράμμισε την υπαρξιακή απειλή που αποτελούν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Η έκθεση έρχεται την ίδια εβδομάδα που ο Geoffrey Hinton, γνωστός και ως “νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης”, εγκατέλειψε τη θέση του στην Google λόγω ανησυχιών για τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα ανεξέλεγκτο οικοσύστημα.

Η Γερμανία πέφτει στην Παγκόσμια Κατάταξη Τύπου 2023

Ενώ η έκθεση για το 2023 χαρακτήρισε το συνολικό περιβάλλον για τη δημοσιογραφία ως “ευνοϊκό” στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή δημοκρατία έπεσε πέντε θέσεις στη φετινή κατάταξη, στην 21η θέση.

Η οργάνωση αποδίδει την πτώση αυτή κατά κύριο λόγο στην απότομη αύξηση των τακτικών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων στη Γερμανία, οι οποίες εκτοξεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι καταγεγραμμένες επιθέσεις λεκτικής ή σωματικής φύσης κατά δημοσιογράφων, καθώς και η παρενόχληση στο διαδίκτυο, “κάθισαν” στην 36η θέση το 2014. Αφού κυμάνθηκε στις 20 και 30 μονάδες τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των αναφορών μειώθηκε σε 15 το 2019.

Στη συνέχεια, με την έλευση του κοροναϊού, ο αριθμός των περιστατικών εκτοξεύτηκε σε 73 το 2020, 172 επιθέσεις το 2021 και 112 το 2022 – μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 25 περιστατικά το 2023. Η RSF επεσήμανε ότι ενώ οι φυσικές επιθέσεις διώκονται τακτικά, η διαδικτυακή παρενόχληση μένει συχνά ατιμώρητη.

Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν επιθέσεις εξτρεμιστικών ομάδων εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και παρεμπόδιση από την αστυνομία ή τους δικαστές, που εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καταγράψουν γεγονότα.

Η έκθεση επεσήμανε επίσης πώς χρησιμοποιούνται οικονομικές στρατηγικές από ισχυρούς φορείς στη Γερμανία για να περιορίσουν την πρόσβαση στον Τύπο, όπως μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) για να εκφοβίσουν τον Τύπο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης