Bildungsurlaub: Τι είναι οι “εκπαιδευτικές διακοπές” στη Γερμανία;

Ανάλογα με το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο ζείτε, μπορεί να δικαιούστε επιπλέον άδεια από την εργασία σας – με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε τον χρόνο αυτό για περαιτέρω κατάρτιση και εκπαίδευση. Σας το αναλύουμε.

Τι σημαίνει Bildungsurlaub;

Ίσως ένα από τα πιο αχρησιμοποίητα δικαιώματα στη Γερμανία είναι το Bildungsurlaub. Σε κυριολεκτική μετάφραση, σημαίνει “εκπαιδευτικές διακοπές”, αν και η “εκπαιδευτική άδεια” θα ήταν ίσως μια καλύτερη περιγραφή.

Τι ακριβώς είναι οι “εκπαιδευτικές διακοπές” στη Γερμανία;

Ανάλογα με το σε ποιο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας ζείτε, ο εργοδότης σας οφείλει να σας δώσει έναν ορισμένο αριθμό ημερών άδειας εργασίας με αποδοχές για να παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά μαθήματα ή κατάρτιση που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας – εφόσον το ζητήσετε.

Ο χρόνος αυτός -συνήθως πέντε ημέρες το χρόνο στις περισσότερες περιπτώσεις- έρχεται να προστεθεί σε κάθε κανονική άδεια με αποδοχές ή αργία που δικαιούστε. Όλοι οι εργαζόμενοι, εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους, δικαιούνται ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αλλά δεν το έχουν όλα τα κρατίδια.

Συνολικά 14 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προσφέρουν το Bildungsurlaub, με τη Βαυαρία και τη Σαξονία να αποτελούν τις δύο μοναδικές εξαιρέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αν δικαιούστε, για παράδειγμα, 25 άδειες μετ’ αποδοχών, μπορείτε να τις πάρετε και να έχετε επιπλέον όσες ημέρες για Bildungsurlaub σας οφείλονται.

Σε αυτό το παράδειγμα, ο εργοδότης πληρώνει 30 ημέρες διακοπών για εσάς – αν και πρέπει να βρίσκεστε στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση για πέντε από αυτές.

Ανάλογα με το ομόσπονδο κρατίδιο στο οποίο βρίσκεστε και το χρονικό διάστημα που εργάζεστε στον εργοδότη σας, μπορείτε μερικές φορές να μεταφέρετε πέντε αχρησιμοποίητες ημέρες Bildungsurlaub από το ένα έτος στο επόμενο.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα δύο εβδομάδων που μπορεί να σας βοηθήσει να σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Bildungsurlaub: Τι είναι οι "εκπαιδευτικές διακοπές" στη Γερμανία;
Τι ακριβώς είναι οι “εκπαιδευτικές διακοπές” στη Γερμανία; | By oscar gutierrez

Τι είδους εκπαίδευση ή μαθήματα πληρούν τις προϋποθέσεις;

Υπάρχει μια παγίδα. Απαιτείται, φυσικά, να κάνετε πραγματικά κάποια μάθηση κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου μακριά από το χώρο εργασίας σας.

Πρέπει επίσης να λάβετε την έγκριση του εργοδότη σας και μπορεί να αρνηθεί εάν θεωρεί ότι η εκπαίδευση που επιλέγετε δεν είναι σχετική.

Τα μαθήματα ξένων γλωσσών είναι συχνά ασφαλείς επιλογές – ειδικά για τους αλλοδαπούς στη Γερμανία που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα με εντατικά μαθήματα που καλύπτουν περισσότερο από ό,τι ακόμη και ένας μήνας απογευματινών μαθημάτων.

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών προσφέρουν μερικές φορές ειδικά προσαρμοσμένα μαθήματα μιας ή δύο εβδομάδων για αυτόν τον σκοπό.

Αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και πολλές άλλες διαθέσιμες εκπαιδεύσεις – για τα πάντα, από τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, τις εφαρμογές υπολογιστών, την ηγεσία και την οικονομική διαχείριση.

Το βασικό είναι απλώς να βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος του εν λόγω μαθήματος είναι αναγνωρισμένος στο ομόσπονδο κρατίδιο του εργοδότη σας.

Έτσι, αν ζείτε στο Βρανδεμβούργο, αλλά εργάζεστε στο Βερολίνο, βεβαιωθείτε ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει το μάθημά σας, για παράδειγμα.

Το Bildungsurlaub.de επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν πιθανά μαθήματα και να φιλτράρουν τα αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο του μαθήματος, την ώρα που προσφέρεται και το ομόσπονδο κρατίδιο που χρειάζεται να αναγνωρίσει το μάθημα. Ίσως το πιο διασκεδαστικό φίλτρο όμως είναι το πού προσφέρεται το μάθημα.

Εάν το κρατίδιό σας αναγνωρίζει π.χ. ένα μάθημα Ισπανικών που προσφέρεται στην ηλιόλουστη Ισπανία και μπορείτε να υποστηρίξετε ότι το μάθημα είναι σχετικό με την εργασία σας, έχετε απόλυτο δικαίωμα να εγγραφείτε.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορεί να περνάτε έναν ορισμένο αριθμό ωρών την ημέρα στα μαθήματά σας, έχετε ακόμα λίγο χρόνο για έναν ηλιόλουστο περίπατο ή τάπας στην παραλία αφού κλείσετε τα βιβλία σας.

Πώς το χρησιμοποιώ;

Η λήψη του λεγόμενου Bildungsurlaub μπορεί να είναι περίπλοκη. Αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο μόνο το 2% περίπου των ατόμων στη Γερμανία που δικαιούνται Bildungsurlaub το χρησιμοποιούν πραγματικά, σύμφωνα με την Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB), τη Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Αρχικά, βρείτε ένα αναγνωρισμένο μάθημα που σας ενδιαφέρει και δηλώστε το ενδιαφέρον σας στον πάροχο του μαθήματος. Ζητήστε τους να σας δώσουν έγγραφα που μπορείτε να στείλετε στον εργοδότη σας.

Πρέπει να τα στείλετε τουλάχιστον τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες νωρίτερα και ο εργοδότης σας έχει δύο έως τρεις εβδομάδες για να απαντήσει.

Εάν σας εγκρίνει, μπορείτε να ξεκινήσετε τα μαθήματα. Φροντίστε όμως να λάβετε επιβεβαίωση της παρουσίας σας, καθώς η παρουσία σας είναι υποχρεωτική για να λάβετε τις πληρωμένες ημέρες σας. Μόλις επιστρέψετε, φτιάξτε ένα αντίγραφο της συνεισφοράς συμμετοχής σας και παραδώστε το στον εργοδότη σας.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.