23: Έρευνα και κατάταξη δημόσιων συγκοινωνιών στη Γερμανία

Το Deutschlandticket έρχεται: Αξίζει να το αγοράσετε;

Ένα διευρυμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών απαλλάσσει τις πόλεις από τα αυτοκίνητα, προστατεύει το περιβάλλον και δίνει επίσης τη δυνατότητα στους νέους να μετακινούνται με ευελιξία. Ωστόσο, η κινητικότητα δεν είναι ίδια παντού…

Τον Ιούνιο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση συμφερόντων Allianz pro Schiene δημοσίευσε την κατάταξη προσβασιμότητας σε όλη τη Γερμανία.

Σε αυτήν, η συμμαχία μεταφορών αξιολογεί το δίκτυο δημόσιων μεταφορών σε παγγερμανικό επίπεδο. Γίνεται σαφές ότι ιδίως το κρατίδιο της Βαυαρίας έρχεται συχνά ουραγός.

Η κατάταξη καταρτίστηκε από τη συμμαχία Pro-Rail με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για την Οικοδομική, Αστική και Χωρική Ανάπτυξη (BBSR).

Το BBSR είχε προσδιορίσει προηγουμένως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κοντινή απόσταση από μια στάση λεωφορείου ή τρένου όπου υπάρχουν τουλάχιστον 28 αναχωρήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις σε μια εργάσιμη ημέρα, δηλαδή περίπου μία φορά την ώρα προς κάθε κατεύθυνση.

Η λεγόμενη “αποδεκτή προσβασιμότητα” διαμορφώνεται επομένως από αυτά τα κριτήρια.

Η Allianz ορίζει ως αποδεκτή απόσταση για την κατάταξή της όταν οι στάσεις λεωφορείων απέχουν το πολύ 600 μέτρα και οι στάσεις τρένων 1.200 μέτρα.

Κατά τη σύγκριση των κρατιδίων, τα τρία κρατίδια-πόλεις Βερολίνο (99,4%), Αμβούργο (98,7%) και Βρέμη (97,9%) κατέχουν την πρώτη θέση σε παγγερμανικό επίπεδο.

Το Μεκλεμβούργο έχει το χειρότερο δίκτυο δημόσιων μεταφορών με ποσοστό περίπου 66,1 τοις εκατό. Ακολουθούν η Βαυαρία (74,7 τοις εκατό) και η Κάτω Σαξονία (75,9 τοις εκατό).

Οι βαυαρικές πόλεις δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένες

Η Βαυαρία σημειώνει επίσης συγκριτικά χαμηλή βαθμολογία στην κατάταξη των πόλεων.

Μεταξύ όλων των γερμανικών περιφερειών και ανεξάρτητων πόλεων, πέντε από τις 10 ανεξάρτητες πόλεις με τις χειρότερες δημόσιες συγκοινωνίες προέρχονται από τη Βαυαρία.

Η Βαυαρία βρίσκεται μόνη της στην κορυφή με το Memmingen (92,4%), το Kaufbeuren (93,21%) και το Ansbach στην κεντρική Φραγκονία (93,41%).

Η Βόννη διαθέτει το πιο πυκνό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στη Γερμανία και έτσι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σύγκριση των πόλεων.

Εδώ το 99,95 τοις εκατό των κατοίκων έχει αποδεκτές συνδέσεις με λεωφορεία και τρένα.

Αυτό φέρνει επίσης τη Βόννη μπροστά από το Βερολίνο (99,35 τοις εκατό), το Αμβούργο (98,73 τοις εκατό) και το Μόναχο (99,68 τοις εκατό).

Ωστόσο, δύο βαυαρικές πόλεις βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα. Σύμφωνα με την κατάταξη, το 99,91% των κατοίκων του Fürth έχει αποδεκτές συνδέσεις με λεωφορεία και τρένα.

Αυτό τοποθετεί την πόλη στην 5η θέση από τις 10, ακολουθούμενη από το Schweinfurt (99,91%).

Η Νυρεμβέργη έχει επίσης ένα κορυφαίο αποτέλεσμα για να είναι ικανοποιημένη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 99,6% του πληθυσμού ζει σε λογική εγγύτητα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για μια κατάταξη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης