Οι αφίσες του Ερντογάν στη Νυρεμβέργη προκαλούν αναστάτωση

“Διαφήμιση για δικτάτορα”: Οι αφίσες του Ερντογάν στη Νυρεμβέργη προκαλούν αναστάτωση – τώρα η πόλη της Μέσης Φραγκονίας απαντά…

Πρόκειται για ένα γεγονός από τη Νυρεμβέργη που προκαλεί τώρα αναστάτωση και πολλές συζητήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία: πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν στην πόλη της Μέσης Φραγκονίας προεκλογικές αφίσες – για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Το γεγονός ότι η πόλη της Νυρεμβέργης επιτρέπει μονομερώς 25 αφίσες για τον “δικτάτορα” Ερντογάν και το AKP στο πλαίσιο ειδικής χρήσης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική προεκλογική εκστρατεία έφτασε στους δρόμους της Γερμανίας“. Πρόκειται για ένα tweet που έχει αναρτηθεί την Κυριακή (30.04.2023) από τον Φόλκερ Μπεκ. Ο 62χρονος ήταν επί μακρόν μέλος της γερμανικής Μπούντεσταγκ από το 1994 έως το 2017. Ωστόσο, ο Μπεκ δεν είναι ο μόνος που θέτει το θέμα αυτό…

Εν τω μεταξύ, πολλές αναρτήσεις για το θέμα αυτό μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Μπουράκ Κοπούρ δημοσιεύει επίσης στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει αρκετές από τις προεκλογικές αφίσες του Ερντογάν που λέγεται ότι κρέμονται στη Νυρεμβέργη. “Η πόλη της Νυρεμβέργης επιτρέπει τη διαφήμιση ενός δικτάτορα στους γερμανικούς δρόμους”, γράφει ο Copur κάτω από την ανάρτησή του.

Αυτή η ανάρτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι από κάτω υπάρχει και η απάντηση της πόλης της Νυρεμβέργης, η οποία έχει ως εξής: “Λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, εγκρίθηκαν 25 αφίσες έξω από την παλιά πόλη στο πλαίσιο ειδικής χρήσης από τις 22 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου”. Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει επίσης: Οι αφίσες αναρτώνται εδώ σε συμφωνία με τους υπεύθυνους της πόλης της Νυρεμβέργης.

Τώρα, όμως, ίσως υπήρξε και μια άλλη ανατροπή: Ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων στο βαυαρικό κοινοβούλιο, Τζεμάλ Μπόζογλου, ισχυρίζεται ότι οι αφίσες του ΑΚΡ κατέβηκαν κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Αυτό ανέφερε και η “bild.de”. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει το “nordbayern.de”, η πόλη δεν διέταξε να κατεβούν οι αφίσες.

Ο Andreas Franke, εκπρόσωπος Τύπου της πόλης της Νυρεμβέργης, εξηγεί: “Η πόλη της Νυρεμβέργης είναι ουδέτερη τόσο στις γερμανικές όσο και στις ξένες προεκλογικές εκστρατείες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναρτά αφίσες στο πλαίσιο του νόμου. Λόγω της αρχής της ίσης μεταχείρισης, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκρίνουμε τέτοιες αφίσες, εφόσον δεν διακρίνεται στις αφίσες ποινικά κολάσιμο περιεχόμενο. Άλλα κόμματα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση και να τοποθετήσουν αφίσες. Το γιατί οι αφίσες δεν κρέμονται πλέον εκεί είναι πέρα από τις δυνατότητες μας. Δεν υπάρχει αίτημα από εμάς να τις κατεβάσουμε”.

Σύμφωνα με τον Burak Copur, οι αφίσες δεν μπορούν πλέον να βρεθούν στη Νυρεμβέργη στο μεταξύ. “Μια ηλιόλουστη Κυριακή, έχουν ανακαλέσει την απόφαση της πόλης της Νυρεμβέργης να επιτρέψει την ανάρτηση των προεκλογικών αφισών του Ερντογάν.”, έγραψε ο δημοσιογράφος σε άλλη ανάρτηση στο Twitter από το βράδυ της Κυριακής.

Η Susanne Güsten, ανταποκρίτρια του “Verlag Nürnberger Presse” στην Τουρκία, εξήγησε όταν ρωτήθηκε: “Πρόκειται για τις καθιερωμένες προεκλογικές αφίσες του AKP, όπως κρέμονται παντού εδώ στην Τουρκία. Το αν επιτρέπεται στα τουρκικά κόμματα να αναρτούν αφίσες στη Γερμανία ή όχι θα ήταν ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα για τη Γερμανία”.

Οι αφίσες αναρτήθηκαν πιθανότατα σε διάφορα σημεία της πόλης, αφίσες βρέθηκαν επίσης σε άμεση γειτνίαση με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Στην εικόνα απεικονίζεται ο Ερντογάν, ενώ από κάτω αναγράφονται οι λέξεις “Ο σωστός χρόνος, ο σωστός άνθρωπος” (ελληνική μετάφραση από τα τούρκικα).

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου

Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ του 69χρονου Ερντογάν και του 74χρονου διεκδικητή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η είδηση βρισκόταν πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα ότι ο πρώην εθνικός ποδοσφαιριστής της Γερμανίας και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 Μεσούτ Οζίλ φέρεται να βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος AKP.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης