Αισθητή αύξηση των γερμανικών συντάξεων το 2022

Οι συντάξεις στη Γερμανία αυξάνονται αισθητά μετά από μια μακρά περίοδο μικρών αυξήσεων του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των συνταξιούχων.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνταξιούχοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και το Αριστερό Κόμμα ζητά να μπει τέλος στο άνισο συνταξιοδοτικό σύστημα “δύο ταχυτήτων”.

Η μέση γερμανική σύνταξη αυξήθηκε το 2022

Τα τελευταία 10 χρόνια, η μέση σύνταξη στη Γερμανία έχει δει, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστες αυξήσεις και, στη χειρότερη, αργές αλλά σταθερές μειώσεις.

Τώρα, οι συνταξιούχοι βλέπουν επιτέλους μια σημαντική και αισθητή αύξηση του μέσου μηνιαίου εισοδήματός τους.

Το 2022 οι συνταξιούχοι έλαβαν κατά μέσο όρο 63 ευρώ περισσότερα μηνιαίως από ό,τι το 2021. Η αύξηση αυτή έφερε το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους μετά από φόρους από 1.089 σε 1.152 ευρώ.

Πίσω από αυτόν τον μέσο όρο του 2022 κρύβεται μια έμφυλη διαφορά- ενώ οι άνδρες συνταξιούχοι έλαβαν κατά μέσο όρο 1.276 ευρώ το μήνα (68 ευρώ περισσότερα από ό,τι προηγουμένως), οι συνταξιούχες γυναίκες έλαβαν μόνο 1.060 ευρώ, δηλαδή 59 ευρώ περισσότερα.

Ανισότητες στο γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα

Παρά τις αυξήσεις, το Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας (Die Linke) έβαλε στόχο να στρέψει εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης στις ανισότητες του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενώ όλοι όσοι εργάζονται στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν ένα ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματός τους στην κρατική σύνταξη, ένας μικρότερος αριθμός συνεισφέρει επίσης σε ένα εθελοντικό, ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αυτό, λέει το Αριστερό Κόμμα, οδηγεί σε μια “κοινωνία δύο ταχυτήτων” μεταξύ των συνταξιούχων.

Αν και η προαναφερθείσα αύξηση κατά 63 ευρώ σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο μηνιαία σύνταξη 1.152 ευρώ, το Αριστερό Κόμμα επισημαίνει ότι λίγο πάνω από τους μισούς συνταξιούχους εξακολουθούν να λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αντίθετα, το 70% όσων έχουν συνεισφέρει σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία λαμβάνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ το μήνα.

“Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα”, δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine το μέλος του Αριστερού Κόμματος Dietmar Bartsch, “στο τέλος ενός μακρού εργασιακού βίου, υπάρχει μια κοινωνία δύο ταχυτήτων στην τρίτη ηλικία”.

Ο Bartsch και το κόμμα του ζητούν μια “γενική αναθεώρηση” του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μια μηνιαία κρατική σύνταξη 1.200 μετά από φόρους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.