Ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία

Για όσους ψάχνουν να βρουν δωμάτιο για συγκατοίκηση στη Γερμανία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ποιες πόλεις έχουν υψηλότερες τιμές και πού είναι πιο προσιτές.

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς, το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος σε ορισμένες γερμανικές πόλεις έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε συγκατοίκηση – γνωστή ως Wohngemeinschaft ή WG στη Γερμανία.

Ενοικίαση δωματίου στη Γερμανία (Wohngemeinschaft)

Πολλοί φοιτητές, ασκούμενοι σε θέσεις μαθητείας και άτομα που δεν μένουν στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να ακολουθήσουν την οδό WG.

Δεδομένης, ωστόσο, της δύσκολης αγοράς κατοικίας στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, η ενοικίαση ενός δωματίου μπορεί να εξακολουθεί να είναι ακριβή, ανάλογα με το πού βρίσκεται.

Ο αναλυτής της αγοράς κατοικίας Empirica διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το κόστος ενοικίασης ενός δωματίου ενόψει του εξαμήνου των πανεπιστημίων στη Γερμανία.

Χρησιμοποιώντας αρκετές χιλιάδες αγγελίες ενοικίασης κοινόχρηστων διαμερισμάτων, εξέτασαν τα θερμά ενοίκια (το βασικό ενοίκιο καθώς και τα πρόσθετα έξοδα) για ένα μη επιπλωμένο δωμάτιο μεταξύ 10 και 30 τετραγωνικών μέτρων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα κοινόχρηστα διαμερίσματα ήταν 22% ακριβότερα το 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017.

“Στις πανεπιστημιακές τοποθεσίες στο σύνολό τους, η τυπική τιμή για το τρέχον εξάμηνο είναι 421 ευρώ και συνεπώς 22% υψηλότερη από ό,τι στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 – ή 19 ευρώ υψηλότερη από ό,τι στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2021”, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς.

Πού κοστίζουν τα δωμάτια περισσότερο και που λιγότερο στη Γερμανία;

Η τυπική τιμή για ένα μη επιπλωμένο δωμάτιο σε κοινόχρηστο διαμέρισμα είναι υψηλότερη στο Μόναχο – στα 650 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η βαυαρική πρωτεύουσα είναι γνωστή ως ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να νοικιάσει κανείς σπίτι στη Γερμανία – και ακόμη και στην Ευρώπη.

Μια πρόσφατη κατάταξη σχετικά με το κόστος ζωής από το ECA τοποθέτησε τις γερμανικές πόλεις του Μονάχου (16η θέση) και της Φρανκφούρτης (19η θέση) στις 20 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης.

Το Μόναχο ακολουθείται από το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, όπου ένα δωμάτιο WG θα σας κοστίσει περίπου 500 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Και στην Κολωνία, οι ενοικιαστές εκεί έρχονται αντιμέτωποι με το να πληρώνουν περίπου 490 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο για να ζήσουν σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα.

Οι πιο προσιτές τιμές για ένα δωμάτιο WG βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μαγδεμβούργο (Σαξονία-Άνχαλτ) όπου κοστίζει 259 ευρώ το μήνα για να μείνετε σε ένα διαμέρισμα με συγκατοίκηση και στο Χάλε όπου είναι 260 ευρώ το μήνα.

Άλλες πιο προσιτές πόλεις είναι η Ερφούρτη στη Θουριγγία (300 ευρώ μηνιαίως), το Πάντερμπορν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (305 ευρώ) και η Λειψία στη Σαξονία (320 ευρώ).

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης