ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία

Κάθε χώρα έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να ελέγχει τους οδηγούς, και η Γερμανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακολουθούν οι κυριότερες παραβάσεις της οδικής κυκλοφορίας που πρέπει να γνωρίζουν οι ξένοι/τουρίστες για την οδήγηση στη Γερμανία – και οι κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων.

Η αδρεναλίνη της Autobahn στη Γερμανία

Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της Γερμανίας, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι το περίφημο τμήμα της Autobahn χωρίς όρια ταχύτητας.

Παρόλο που συνιστάται ταχύτητα 130 χιλιομέτρων ή λιγότερο, οι λάτρεις της ταχύτητας δεν έχουν γενικά να φοβηθούν τίποτα όταν πατούν το γκάζι – αν και η αλόγιστη οδήγηση, όπως η υπερβολική ταχύτητα σε βροχερές ή παγωμένες συνθήκες, μπορεί να τιμωρηθεί από την αστυνομία.

Παρ’ όλα αυτά, η οδήγηση στη Γερμανία έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από την αδρεναλίνη στον αυτοκινητόδρομο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυάριθμοι αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρούνται – και πολλές από τις ποινές για την παραβίασή τους έχουν αυστηροποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το γερμανικό σύστημα “Φλένσμπουργκ”

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αυτοκινήτων Μεταφορών λειτουργεί το μητρώο ικανότητας οδήγησης (πρώην κεντρικό μητρώο κυκλοφορίας ) από το 1958, οι αρχές χρησιμοποιούν αυτό που στην καθομιλουμένη είναι γνωστό ως το σύστημα “Φλένσμπουργκ”, το οποίο αναφέρεται στην έδρα της Ομοσπονδιακής Αρχής Αυτοκινήτων, στο Flensburg.

Οι οδηγοί μπορούν να συγκεντρώσουν έως και οκτώ πόντους στην άδειά τους για διάφορα παραπτώματα, οπότε και η άδειά τους αφαιρείται.

Αν και είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιος άλλη άδεια οδήγησης αν συμβεί αυτό, δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία: ο οδηγός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα πρέπει πρώτα να περιμένει για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα υποβληθεί σε ψυχολογική και ιατρική αξιολόγηση.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να λάβετε πόντους στην άδειά σας – ή να αντιμετωπίσετε βαριά πρόστιμα – είναι να έχετε καλή αντίληψη του τρόπου συμπεριφοράς των οδηγών.

ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
Οδήγηση στη Γερμανία – Το γερμανικό σύστημα “Φλένσμπουργκ” | By 12019

Επισκόπηση: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία

Ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων από τους κύριους κανόνες και κυρώσεις που πρέπει να γνωρίζετε εάν σκοπεύετε να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα οδηγώντας στη Γερμανία.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι ορίων ταχύτητας που θα πρέπει να τηρείτε στη Γερμανία: στις κατοικημένες περιοχές, οι οδηγοί θα πρέπει να τηρούν όρια ταχύτητας έως 50 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στις μη κατοικημένες ζώνες, οι οδηγοί μπορούν γενικά να οδηγούν έως 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Το όριο ταχύτητας της γερμανικής Autobahn

Όπως αναφέρθηκε, η Autobahn διαθέτει ορισμένα τμήματα όπου δεν ισχύουν όρια ταχύτητας, αλλά συνιστάται μέγιστη ταχύτητα 130 χιλιομέτρων ανά ώρα. Όσοι θέλουν να οδηγήσουν ιδιαίτερα γρήγορα, οδηγούν γενικά στην ακραία αριστερή λωρίδα, όπου η ελάχιστη ταχύτητα είναι 60χλμ. ανά ώρα.

Ωστόσο, ακόμη και εδώ, οι οδηγοί αναμένεται να έχουν το αυτοκίνητό τους σε ασφαλή κατάσταση και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στις καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι η αστυνομία μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει τη διακριτική της ευχέρεια για να επιβάλει κυρώσεις στους οδηγούς που θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά προσεκτικοί.

ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
Το όριο ταχύτητας της γερμανικής Autobahn | By rep0rter

Πρόστιμα για την υπέρβαση του ορίου στη Γερμανία

Τα πρόστιμα για την υπέρβαση του ορίου κυμαίνονται από 30 ευρώ για υπέρβαση έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα έως 680 ευρώ για υπέρβαση του ορίου κατά 70 χιλιόμετρα την ώρα ή περισσότερο.

Οι αρχές θα τιμωρούν επίσης τους οδηγούς με βαθμούς στην άδεια οδήγησης και αναστολή της οδήγησης για πιο σοβαρές παραβάσεις.

Για παράδειγμα, οι οδηγοί που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά 21 χιλιόμετρα μπορούν να αναμένουν πρόστιμο 80-90 ευρώ και έναν πόντο στο δίπλωμά τους, ενώ αν συλληφθούν να πηγαίνουν τόσο γρήγορα σε κατοικημένη περιοχή, θα αντιμετωπίσουν επίσης αναστολή της άδειας οδήγησης για ένα μήνα. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπερβαίνουν το όριο κατά 26 χιλιόμετρα την ώρα ή περισσότερο σε μη κατοικημένη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όσοι ξεπερνούν το όριο ταχύτητας κατά 41 χιλιόμετρα, θα πληρώσουν πρόστιμο 200 ευρώ, τουλάχιστον δύο βαθμούς στο δίπλωμά τους και αναστολή της άδειας οδήγησης για ένα ή δύο μήνες, ανάλογα με το αν οδηγούσαν σε κατοικημένη ή μη περιοχή.

Όσοι υπερβαίνουν το όριο με ταχύτητα άνω των 70 χιλιομέτρων την ώρα, θα πληρώσουν πρόστιμο 680 ευρώ, τρίμηνη αναστολή και δύο βαθμούς στην άδεια οδήγησης.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Γερμανία

Οι συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο έχετε πιει, πόσο χρονών είστε και αν είναι το πρώτο σας παράπτωμα.

Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί δεν πρέπει να έχουν περισσότερο από 0,5 τοις εκατό αλκοόλ στο αίμα τους για να καθίσουν πίσω από το τιμόνι.

Όσοι συλλαμβάνονται με περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,5 και 1,09 τοις εκατό, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 500 ευρώ και απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα.

Για δεύτερες παραβάσεις, το πρόστιμο αυξάνεται σε 1.000 ευρώ και τρίμηνη απαγόρευση οδήγησης, ενώ οι τρίτες παραβάσεις τιμωρούνται με 1.500 ευρώ και τρίμηνη απαγόρευση οδήγησης.

Σε κάθε περίπτωση που οι οδηγοί συλλαμβάνονται με υπέρβαση του ορίου, λαμβάνουν δύο βαθμούς στο δίπλωμά τους.

Οι κανόνες αυτοί γίνονται αυστηρότεροι για όσους είναι κάτω των 21 ετών ή έχουν την άδειά τους για λιγότερο από δύο χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται καθόλου αλκοόλ πριν από την οδήγηση και όσοι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 250 ευρώ και έναν πόντο στο δίπλωμά τους.

Τα άτομα με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 1,1% και άνω θεωρούνται εντελώς ακατάλληλα για οδήγηση και θα αντιμετωπίσουν ποινικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα, ακόμη και σε φυλάκιση. Θα λάβουν επίσης τρεις βαθμούς στην άδειά τους και μακρά διακοπή της οδήγησης.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δεν υπάρχουν ατυχήματα ή απερίσκεπτη οδήγηση. Εάν κριθεί ότι οδηγείτε επικίνδυνα υπό την επήρεια μέθης, πιθανότατα θα πρέπει να προσφύγετε στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσετε πολύ αυστηρότερη ποινή.

Παραβάσεις στάθμευσης στη Γερμανία

Οι παραβάσεις στάθμευσης αντιμετωπίζονται γενικά από το Ordnungsamt σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά γενικά κυμαίνονται από μικρά πρόστιμα ύψους περίπου 10 ευρώ για στάθμευση χωρίς άδεια ή κλήση έως πρόστιμα ύψους περίπου 70 ευρώ για πιο σοβαρές παραβάσεις όπως η παρεμπόδιση οχημάτων έκτακτης ανάγκης ή η στάθμευση στην Autobahn.

Για να παραμείνετε στη σωστή πλευρά του νόμου, αναζητήστε τις πινακίδες με ένα “P” που υποδεικνύουν ότι η στάθμευση επιτρέπεται – αν και μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε εισιτήριο ή να κατεβάσετε ειδικά App για το κινητό σας και να κάνετε αγορά Online.

Υπέρβαση κόκκινου φωτεινού σηματοδότη στη Γερμανία

Αν και το να παραβιάζετε τα κόκκινα φανάρια δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο φαινόμενο, οι οδηγοί που το κάνουν θα πρέπει να αναμένουν αυστηρές ποινές από τις αρχές αν συλληφθούν.

Η πιο επιεικής από αυτές είναι ένα πρόστιμο 90 ευρώ, αλλά αν οι οδηγοί περάσουν με κόκκινο φανάρι για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο και προκαλέσουν ζημιά, αυτό θα αυξηθεί σε 360 ευρώ, δύο βαθμούς στην άδεια οδήγησης και ένα μήνα απαγόρευσης οδήγησης.

ΚΟΚ: Παραβάσεις και πρόστιμα για οδήγηση στη Γερμανία
Παραβίαση κόκκινου φωτεινού σηματοδότη στη Γερμανία | By CG6 Images

Σιδηροδρομικές διαβάσεις και διαβάσεις πεζών στη Γερμανία

Η μη παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς σε διάβαση πεζών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο 80 ευρώ και έναν πόντο στην άδεια οδήγησης.

Για παραβάσεις σε σιδηροδρομικές διαβάσεις, οι ποινές είναι πολύ αυστηρότερες: μπορείτε να περιμένετε 240 ευρώ πρόστιμο, έναν πόντο και ένα μήνα απαγόρευση κυκλοφορίας για παραβίαση του προειδοποιητικού φωτεινού σηματοδότη και 700 ευρώ πρόστιμο, δύο πόντους και τρεις μήνες απαγόρευση κυκλοφορίας για διέλευση όταν η πύλη είναι κλειστή.

Χτύπημα και εγκατάλειψη στη Γερμανία

Όπως είναι κατανοητό, τα περιστατικά εγκατάλειψης λαμβάνονται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη στη Γερμανία.

Η εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος πριν από την άφιξη της αστυνομίας μπορεί να οδηγήσει σε τρεις βαθμούς στο δίπλωμά σας, ενώ η πρόκληση ατυχήματος και η διαφυγή από τον τόπο του ατυχήματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόστιμο, αναστολή της άδειας οδήγησης και ακόμη και σε ποινή φυλάκισης.

Τήρηση αποστάσεων στη Γερμανία

Οι κυρώσεις ποικίλλουν δραματικά ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία οδηγείτε. Σε υψηλές ταχύτητες, η οδήγηση πολύ κοντά στο προπορευόμενο αυτοκίνητο μπορεί να επιφέρει πρόστιμα έως και 400 ευρώ. Εάν κινείστε με ταχύτητα μικρότερη των 80 χιλιομέτρων την ώρα, το πρόστιμο είναι 25 ευρώς.

Στροφή – διασταυρώσεις και αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας στη Γερμανία

Ειδικά όταν οδηγείτε σε πόλεις, είναι σημαντικό να δείχνετε σωστά το που θέλετε να πάτε (φλας), να είστε προσεκτικοί όταν στρίβετε και να τηρείτε το σωστό σύστημα προτεραιότητας, το οποίο γενικά ακολουθεί την αρχή “δεξιά προτεραιότητα”.

Όσοι δεν ανάβουν φλας όταν στρίβουν ή αλλάζουν λωρίδα, θα αντιμετωπίσουν μόνο ένα μικρό πρόστιμο των 10 ευρώ. Ωστόσο, η μη τήρηση των σωστών κανόνων προτεραιότητας θα σας επισύρει κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 85 ευρώ – γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί γι’ αυτούς.

Προσπέραση από τη λάθος πλευρά – ή με επικίνδυνο τρόπο στη Γερμανία

Στις γερμανικές πόλεις, θα πρέπει πάντα να προσπερνάτε από αριστερά – και αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 30 €. Αν προσπαθήσετε να προσπεράσετε ένα άλλο αυτοκίνητο χωρίς να τηρήσετε τις πινακίδες ή τη σήμανση λωρίδας κυκλοφορίας, πιθανότατα θα σας αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς και δύο βαθμοί στο δίπλωμά σας και πρόστιμο 300 ευρώ.

Παραβάσεις κινητού τηλεφώνου και ζώνης ασφαλείας στη Γερμανία

Φυσικά, οι τροχαίες παραβάσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πώς οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, αλλά και με το τι κάνετε όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτό.

Το να μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο ή να χρησιμοποιείτε με άλλο τρόπο το κινητό σας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης συνεπάγεται πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ – αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο αν καταλήξετε να προκαλέσετε ατύχημα.

Αν δεν φορέσετε τη ζώνη ασφαλείας ή δεν τη δέσετε σωστά, θα πληρώσετε πρόστιμο 30 ευρώ από τις αρχές, ενώ αν δεν δέσετε τα παιδιά που βρίσκονται στο αυτοκίνητο με ζώνες ασφαλείας, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 70 ευρώ.

Οδήγηση με ελαττωματικό όχημα στη Γερμανία

Η διατήρηση των καλών οχημάτων σε ένα ασφαλές οδόστρωμα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οδηγό στη Γερμανία – και μπορεί να υπάρξουν τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν το κάνουν.

Οι μη ασφαλείς ελλείψεις σε ένα όχημα μπορεί να οδηγήσουν τους οδηγούς σε πρόστιμο 90 ευρώ, ενώ η οδήγηση με ανεπαρκή ελαστικά επιφέρει πρόστιμο 60 ευρώ και η οδήγηση με καλυμμένη την πινακίδα κυκλοφορίας επιφέρει πρόστιμο 65 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης