Το ακροδεξιό AfD ξεπερνά το SPD στις γερμανικές δημοσκοπήσεις

Bundestag: Έρχονται ομοσπονδιακές εκλογές κάθε 5 χρόνια στη Γερμανία;

Το λαϊκιστικό κόμμα AfD της Γερμανίας σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις για δεύτερη φορά φέτος τον Ιούνιο, ξεπερνώντας πλέον όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το AfD ανεβαίνει και πάλι στις γερμανικές δημοσκοπήσεις

Η τελευταία δημοσκόπηση της Deutschlandtrend, η οποία διενεργήθηκε από το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, αποκάλυψε ότι εάν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές, το 19% των Γερμανών πολιτών θα ψήφιζε υπέρ του ακροδεξιού AfD.

Την πρώτη θέση στη δημοσκόπηση κατέλαβε η CDU/CSU, με το 29% των ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου να δηλώνουν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στα συντηρητικά κόμματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, το SPD, το FDP και οι Πράσινοι, είναι πλέον λιγότερο δημοφιλή στους ψηφοφόρους από το AfD.

Το 17% των ψηφοφόρων με δικαίωμα ψήφου δήλωσε ότι αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή θα έδινε την ψήφο του στο κόμμα SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το 15% θα ψήφιζε Πράσινους και μόλις το 6% θα ψήφιζε FDP.

Το 19% για το AfD είναι το υψηλότερο ποσοστό ψήφων που έχει καταγράψει ποτέ το κόμμα στη δημοσκόπηση της Deutschlandtrend.

Η υποστήριξη για το κόμμα έχει αυξηθεί ακόμη και τον τελευταίο μήνα.

Στις αρχές Ιουνίου τα στοιχεία που συνέλεξε το Ινστιτούτο Insa για την Bild am Sonntag έδειχναν το κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 18%, το οποίο ήταν τότε ίσο με το ποσοστό που κατείχε το SPD του Scholz.

Η πλειοψηφία θα υποστήριζε για αντιπολίτευση στο AfD

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση δήλωσαν ότι θεωρούν ότι θα ήταν καλή ιδέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους άλλα γερμανικά κόμματα, προκειμένου να εμποδίσουν τους υποψηφίους του AfD να κερδίσουν την εξουσία στις εκλογές δημάρχων ή δημοτικών συμβουλίων.

Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση ήταν καλή ιδέα, το 35% διαφώνησε με αυτή την τακτική και το 13% δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να σχολιάσει.

Η σύνθεση των ερωτηθέντων που τάχθηκαν κατά του κλεισίματος των γραμμών άλλων κομμάτων κατά του AfD αποκάλυψε ένα χάσμα ανατολής-δύσης, με το 40 τοις εκατό να ζουν σε ομόσπονδα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας.

Αν και η δημοτικότητα του AfD συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa στις αρχές Ιουνίου, το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικότητας του κόμματος οφείλεται στην έλλειψη ενθουσιασμού για τις πολιτικές της κυβέρνησης συνασπισμού και όχι στον ενεργό ενθουσιασμό για τις πολιτικές του AfD.

Στις αρχές Ιουνίου, μόνο το 32% των συμπαθούντων το AfD δήλωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως τις πολιτικές του κόμματος.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί θα ψήφιζαν το κόμμα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως λόγο μια πιο δρακόντεια μεταναστευτική πολιτική, την αντίθεση στην κλιματική πολιτική του συνασπισμού και τις ανησυχίες για την οικονομία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης