Ακτιβιστές παραλύουν την κυκλοφορία σε πόλεις της Βαυαρίας

Με τα χέρια τους κολλημένα στην άσφαλτο, ακτιβιστές κλίματος διαδήλωσαν, μεταξύ άλλων, το πρωί της Τρίτης στο Πασσάου και το Ρέγκενσμπουργκ κατά των νέων γεωτρήσεων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Με την καθιστή διαμαρτυρία τους στο Πασσάου, διαδήλωσαν σε ένα σημείο όπου η κυκλοφορία καθυστερεί τακτικά ακόμη και χωρίς διαμαρτυρία: κάθισαν στην Angerstraße, στο ύψος της κρεμαστής γέφυρας, και παρέλυσαν την κυκλοφορία προς την κατεύθυνση του Β12.

Σχηματίστηκε ουρά χιλιομέτρων. Η αστυνομία έκανε λόγο για “σημαντικά εμπόδια στην κυκλοφορία”.

Οι ακτιβιστές κόλλησαν τα χέρια τους στο δρόμο

“Αυτό είναι αδύνατον”, κατήγγειλαν οι οδηγοί, μερικοί κορνάροντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από τους πέντε διαδηλωτές, οι τρεις κρατιόντουσαν με το ένα χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τους κρατούσαν πανό που έγραφαν “σταματήστε την τρέλα των ορυκτών καυσίμων” και “τελευταία γενιά”.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν: “Η διαμαρτυρία μας δεν στρέφεται κατά των οδηγών, λυπούμαστε για όλους όσοι έχουν κολλήσει σε μποτιλιαρίσματα. Η διαμαρτυρία μας απευθύνεται στους πολιτικούς”.

Minijob: Τέλος στη δουλειά των 450 ευρώ στη Γερμανία

Κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει την επέκταση των υποδομών ορυκτών καυσίμων για πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο. Ειδικότερα, είναι κατά των νέων γεωτρήσεων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι ακτιβιστές, ντυμένοι στα μαύρα, ήθελαν να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αστυνομία αποφάσισε να αφήσει τους πέντε να διαδηλώσουν για λίγο πριν τερματίσει τη δράση διαμαρτυρίας πριν από το μεσημέρι.

Διαμαρτυρίες σε όλη τη Βαυαρία

Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλοί οργισμένοι κάτοικοι και οδηγοί είχαν ήδη καλέσει για βοήθεια. Και αυτό γιατί την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν δράσεις αυτού του είδους σε διάφορα μέρη της Βαυαρίας και της Γερμανίας – για παράδειγμα και στο Ρέγκενσμπουργκ.

Εκεί, οι διαδηλωτές κάθισαν στην πολυσύχναστη Frankenstraße. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρχαν περίπου 15 άτομα.

Η Frankenstraße τεσσάρων λωρίδων έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις στο Steinweg κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Η πυκνή κυκλοφορία σε ώρα αιχμής έφθασε μέχρι την παρακαμπτήρια οδό A93 στη σήραγγα Pfaffenstein.

Πολυάριθμες παρόμοιες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες

Το γεγονός ότι οι ακτιβιστές μπλοκάρουν τους δρόμους δεν είναι καινούργιο. Όλο και περισσότερο, απευθύνουν τελεσίγραφα στους πολιτικούς και ανακοινώνουν ακόμη πιο ριζοσπαστικές δράσεις.

Σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk, ο κοινωνιολόγος Dieter Rucht αμφισβήτησε αν μπορούν πραγματικά να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς του Βερολίνου: “Με τους πολιτικούς είναι κάπως έτσι: υποστήριξη δεν σημαίνει ότι λίγοι γίνονται δυνατοί, αλλά ότι πολλοί υποστηρίζουν αυτόν τον σκοπό και ότι αυτό απειλεί να έχει αντίκτυπο και στην εκλογική πολιτική, τότε οι πολιτικοί να αντιδράσουν πολύ ευαίσθητα”.

Ήδη από τα τέλη Μαΐου, μια παρόμοια εικόνα παρουσιάστηκε στους δρόμους του Κέμπτεν, όταν οι ακτιβιστές του κλίματος είχαν κολλήσει εκεί και η αστυνομία ήταν επί ποδός με περισσότερο προσωπικό.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες για ακτιβιστές που είχαν προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Μπαϊρόιτ σε μια παρόμοια περίπτωση τον Φεβρουάριο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.