Απέτυχε η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία

Παρά την αρχική πτώση των τιμών μετά τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, οι οδηγοί στη Γερμανία δεν είδαν σχεδόν καμία αλλαγή στις τιμές στην αντλία βενζίνης. Όμως ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner λέει ότι η κίνηση δεν είναι αποτυχημένη.

Στο πλαίσιο του πακέτου ενεργειακής ανακούφισης, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τους φόρους τόσο στη βενζίνη όσο και στο ντίζελ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Minijob: Τέλος στη δουλειά των 450 ευρώ στη Γερμανία

Η κίνηση να μειωθεί ο φόρος ενέργειας στο ελάχιστο όριο της ΕΕ σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους οδηγούς αυτοκινήτων μια καλύτερη τιμή στα καύσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την πρώτη ημέρα της μείωσης της φορολογίας, οι τιμές στα πρατήρια μειώθηκαν σημαντικά, αλλά στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν ξανά σε πάνω από 2 ευρώ ανά λίτρο μέσα σε λίγες ημέρες.

Από την Κυριακή, οι οδηγοί πλήρωναν έως και 2,10 ευρώ για ένα λίτρο ντίζελ και 2,04 ευρώ για ένα λίτρο Super E10, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη benzinpreis.de.

Οι καταναλωτές αντέδρασαν με αγανάκτηση για το γεγονός ότι τα περίπου 35 λεπτά εξοικονόμησης για ένα λίτρο βενζίνης και τα 17 λεπτά για ένα λίτρο ντίζελ φαίνεται να τα έχουν “τσεπώσει” οι εταιρείες καυσίμων, ενώ οι τιμές των παραμένουν υψηλές όσο ποτέ άλλοτε.

Μιλώντας στο RBB την Παρασκευή, ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης “αποτυχία”.

“Η έκπτωση στα καύσιμα απέτυχε – και έπρεπε να αποτύχει”, δήλωσε. “Αυτού του είδους η μείωση της φορολογίας μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει πραγματικά ανταγωνισμός”.

Η μείωση του φόρου επικρίθηκε επίσης από την επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Ricarda Lang, η οποία δήλωσε ότι “δεν την ενδιαφέρει να βλέπει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να έχουν μεγάλα κέρδη”.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) – ο οποίος πρωτοστάτησε στη λεγόμενη “έκπτωση στα καύσιμα” – υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, ενώ έκανε τον γύρο των νυχτερινών κυριακάτικων εκπομπών στα ARD και ZDF.

Ισχυρίστηκε ότι η μείωση του φόρου ενέργειας μετακυλήθηκε στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από τις εταιρείες καυσίμων και υποστήριξε ότι η τιμή των καυσίμων θα ήταν “πολύ υψηλότερη” αν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση.

“Απογοήτευση και θυμός” με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία

Αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι τα οφέλη του χαμηλού φορολογικού συντελεστή πρέπει να γίνουν αισθητά στους καταναλωτές, δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να ορίζει ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών πρέπει να μετακυλήσουν τα υπερκέρδη.

Αντ’ αυτού, ο Λίντνερ δήλωσε ότι αναμένει από το Γραφείο Καρτέλ να παρακολουθεί την τιμολόγηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και να παρεμβαίνει εάν υποπτεύεται αθέμιτο παιχνίδι – αν και άλλοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει την εξουσία να το πράξει.

“Ελπίζω ότι όλοι όσοι ζήτησαν να παρέμβει το Γραφείο Καρτέλ είναι επίσης έτοιμοι να το θέσουν σε κατάσταση να μπορέσει να παρέμβει”, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι).

“Αυτό δεν ισχύει τώρα για την έκπτωση στα καύσιμα, αλλά ακονίζει τα μαχαίρια για το μέλλον και στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το να πλουτίζεις εις βάρος των άλλων δεν λειτουργεί τόσο εύκολα”.

Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ο ίδιος: “Καταλαβαίνω την απογοήτευση και την οργή των καταναλωτών όταν οι εταιρείες απλώς τσεπώνουν ως κέρδος τη μείωση του φόρου που προοριζόταν ως ανακούφιση για τους μετακινούμενους”.

Επί του παρόντος, το Γραφείο Καρτέλ είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στη Γερμανία.

Δεν έχει, ωστόσο, την εξουσία να παρεμβαίνει όταν μια εταιρεία αποκομίζει πρόσθετα κέρδη από μια φορολογική μείωση που απευθύνεται στον κλάδο- εκτός εάν αποδειχθεί ότι η εν λόγω εταιρεία ενεργεί ως μέλος καρτέλ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τομείς όπως αυτός της ενέργειας και των καυσίμων έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε συζήτηση σχετικά με έναν πιθανό φόρο στα “υπερκέρδη” και μια μεταρρύθμιση των εξουσιών του Γραφείου Καρτέλ.

Το τελευταίο είναι έργο του Υπουργείου Οικονομίας, Robert Habeck, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μια πρόταση μεταρρύθμισης βρίσκεται καθ’ οδόν.

“Φτιάχνουμε τον αντιμονοπωλιακό νόμο με νύχια και με δόντια”, δήλωσε στη Deutschlandfunk τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων, το Γραφείο Καρτέλ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες να παρεμβαίνει και να διαλύει ακόμη και μεγάλες εταιρείες, εάν διαπιστωθεί ότι οι εταιρείες καταχρώνται την ισχύ τους στην αγορά.

Ο Χάμπεκ δήλωσε επίσης ότι ήταν αποφασισμένος να εισαγάγει έναν φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν απίθανο να υποστηριχθεί από το φιλοεπιχειρηματικό FDP.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.