Γερμανία – BASF: 2.600 απολύσεις για εξοικονόμηση κόστους

Σε 2.600 απολύσεις και διακοπή της επαναγοράς μετοχών της προχωράει η μεγαλύτερη γερμανική χημική βιομηχανία BASF καθώς αναμένει περαιτέρω μείωση των κερδών κάτω από την πίεση του υψηλού κόστους στην Ευρώπη, την αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση των επιτοκίων.

Οι προβλέψεις του γερμανικού κολοσσού χημικών για το 2023 που ανακοινώθηκαν σήμερα, αναφέρονται σε κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), προσαρμοσμένα για ειδικά είδη, μειωμένα μεταξύ 4,8 δισ. ευρώ και 5,4 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ το 2022, τα οποία επίσης ήταν σημαντικά μειωμένα κατά 11,5 % σε σύγκριση με του 2021.

Η ανακοίνωση

Η BASF, η οποία τον Οκτώβριο παρουσίασε σχέδια για μείωση του ετήσιου κόστους στην Ευρώπη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αυτό θα μεταφραστεί σε περίπου 2.600 περικοπές θέσεων εργασίας, 65% από τις οποίες θα είναι στη Γερμανία.

Περισσότερες θέσεις εργασίας επηρεάστηκαν συνολικά, αλλά η επίδραση στους εργαζόμενους θα μετριαστεί καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, θα διακοπεί πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ λόγω «βαθιών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία».

«Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης πλήττεται ολοένα και περισσότερο από υπερβολικούς κανονισμούς, αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ειδικότερα από υψηλό κόστος για τους περισσότερους συντελεστές εισροών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Martin Brudermueller.

Η BASF τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε απομείωση 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022 της αξίας της ενεργειακής της επιχείρησης Wintershall Dea, η οποία αποχωρεί από τη Ρωσία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχνα ότι αυτό οδήγησε σε καθαρή ζημία 1,38 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη BASF το 2022. Σήμερα, αναθεώρησε την καθαρή ζημία προς τα κάτω, στα 627 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.