Γιατί δεν πρέπει να φρενάρεις μπροστά σε μια κάμερα ταχύτητας;

Γερμανία: Μαραθώνιος με κάμερες ταχύτητας αυτή την εβδομάδα

Χάνετε από τα μάτια σας το ταχύμετρο και στη συνέχεια βλέπετε την κάμερα ταχύτητας: Οι περισσότεροι οδηγοί φρενάρουν αντανακλαστικά σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό όμως συχνά δεν ωφελεί και στη χειρότερη περίπτωση είναι πολύ επικίνδυνο…

Είτε πρόκειται για smartphones, είτε για φάρμακα είτε για την παρακολούθηση της οδικής κυκλοφορίας, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς – συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της ταχύτητας.

Αυτή η πρόοδος εξασφαλίζει ότι το απότομο φρενάρισμα μπροστά σε μια κάμερα ταχύτητας δεν σας προστατεύει απαραίτητα από την εμφάνιση φλας, ακόμη και αν δεν υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας στο ύψος της συσκευής – για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο που αυτό δημιουργεί.

Όποιος πιστεύει ότι οι κάμερες ταχύτητας ενεργοποιούνται μόνο όταν το όχημα περνά από αυτές, κάνει σοβαρό λάθος.

Οι σύγχρονες συσκευές μέτρησης μπορούν να καταγράψουν υπερβολικές ταχύτητες έως και ένα χιλιόμετρο πριν από τη θέση της κάμερας ταχύτητας – αλλά τα περισσότερα μοντέλα τουλάχιστον μερικά μέτρα πριν.

Το Bußgeldrechner.org έχει συνοψίσει τα πιο γνωστά μοντέλα καμερών ελέγχου ταχύτητας και την αντίστοιχη γκάμα τους στη Γερμανία:

  • Riegl LR90-235/P: 30 έως 500 μέτρα
  • eso µP 80: έως 25 μέτρα
  • Riegl FG21-P: 30 έως 1.000 μέτρα
  • Multanova MU VR 6F: 3 έως 40 μέτρα
  • eso ES1.0: έως 18 μέτρα
  • LaserPatrol/TraffiPatrol: 30 έως 500 μέτρα
  • Multanova MU VR 6FAFB: έως 15 μέτρα

Το έντονο φρενάρισμα μπροστά από μια κάμερα ταχύτητας είναι επομένως όχι μόνο άσκοπο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά και επικίνδυνο, καθώς προκαλεί συγκρούσεις και τροχαία.

Ορισμένοι ανιχνευτές ραντάρ απαγορεύονται επίσης στη Γερμανία

Όσοι λοιπόν θέλουν τώρα να προειδοποιούνται για τις κάμερες ταχύτητας νωρίτερα, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι δεν είναι νόμιμοι όλοι οι ανιχνευτές ραντάρ.

Σύμφωνα με την ADAC, στη Γερμανία απαγορεύεται οποιαδήποτε αυτοματοποιημένη προειδοποίηση των συσκευών μέτρησης ταχύτητας.

Αυτό σημαίνει: οι τεχνικές συσκευές, π.χ. οι αμιγείς ανιχνευτές ραντάρ, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο, δεν επιτρέπεται καν να μεταφέρονται.

Οι συσκευές πλοήγησης που εμφανίζουν κάμερες ταχύτητας και οι εφαρμογές για κάμερες ταχύτητας σε smartphones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση – παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει και για τον συνοδηγό.

Όποιος παραβιάζει την απαγόρευση θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 75 ευρώ και 1 βαθμό στο Φλένσμπουργκ.

Τα ραδιοφωνικά μηνύματα, από την άλλη πλευρά, επιτρέπονται επειδή μεταδίδονται ανεξάρτητα από την τρέχουσα θέση του δέκτη.

Θεωρητικά, είναι επίσης δυνατή η προειδοποίηση άλλων οδηγών με νοήματα – το άναμμα των προβολέων, ωστόσο, δεν επιτρέπεται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης