Δικαστές αποφασίζουν για το πρώτο Lockdown του Söder

Οι αυστηροί κανόνες της Βαυαρίας στο πρώτο κύμα Covid το 2020 είναι το θέμα συζήτησης ενώπιον του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το διοικητικό δικαστήριο της Βαυαρίας χαρακτήρισε το Lockdown ως δυσανάλογο, και τώρα οι ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν την άποψή τους.

Όταν το πρώτο κύμα Corona εξαπλώθηκε στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) και το υπουργικό του συμβούλιο αποφάσισαν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες.

Ενώ άλλα ομοσπονδιακά κράτη βασίστηκαν σε περιορισμούς επαφής σε δημόσιους χώρους, η κυβέρνηση της Βαυαρίας προχώρησε περισσότερο και διέταξε έναν “προσωρινό περιορισμό εξόδου”.

Η έξοδος από το σπίτι “επιτρεπόταν μόνο αν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι”. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η μετάβαση στη δουλειά ή στο γιατρό, τα ψώνια και οι επισκέψεις σε συντρόφους. “Η αστυνομία υποχρεούται να παρακολουθεί την τήρηση του περιορισμού εξόδου”, αναφέρει το διάταγμα της Βαυαρικής Κορόνας της 31ης Μαρτίου 2020.

Σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, το βαυαρικό διοικητικό δικαστήριο κήρυξε αναδρομικά άκυρα τα σχετικά αποσπάσματα του διατάγματος, τα οποία ίσχυαν από την 1η έως τις 19 Απριλίου 2020.

Η τοπική κυβέρνηση δεν θέλησε να το δεχτεί αυτό και άσκησε έφεση. Ως εκ τούτου, σήμερα το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας ασχολείται με τους πρώην βαυαρικούς κανόνες Corona σε προφορική διαδικασία.

Η απόφαση σε διαδικασίες έφεσης εκδίδεται συνήθως την ίδια ημέρα, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οριστεί ξεχωριστή ημερομηνία.

Διοικητικό Δικαστήριο: “Κανένα αναγκαίο μέτρο”

Σύμφωνα με τους ανώτατους διοικητικούς δικαστές της Βαυαρίας, ο πρώτος περιορισμός εξόδου στη Βαυαρία ήταν “κατ’ αρχήν κατάλληλος” για να εμποδίσει τη μεταφορά της Corona. Ωστόσο, κατά το σχεδιασμό του δεν ήταν “απαραίτητο μέτρο”. Ο κανονισμός ήταν “τόσο στενά διατυπωμένος” που ήταν δυσανάλογος, σύμφωνα με την απόφαση.

Κατά την επιλογή προστατευτικών μέτρων, “από πολλά εξίσου κατάλληλα μέσα” πρέπει να επιλέγεται εκείνο που επιβαρύνει λιγότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα, προειδοποίησε το Διοικητικό Δικαστήριο.

“Στην προκειμένη περίπτωση, οι περιορισμοί επαφής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ηπιότερο μέτρο, δεδομένου ότι δεν επηρεάζουν την παραμονή των ατόμων σε δημόσιους χώρους.”

“Λοιμωξιολογικά ασήμαντη”

Επιπλέον, ο προσωρινός περιορισμός στη συγκεκριμένη μορφή του ήταν επίσης “παράλογος” κατά τη γνώμη των δικαστών: δεν ήταν προφανές γιατί ο κίνδυνος σχηματισμού συγκεντρώσεων θα έπρεπε να δικαιολογεί έναν περιορισμό εξόδου, “ιδίως δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πιθανό να υπήρχε μόνο σε πολυσύχναστες περιοχές”, αναφέρεται στην απόφαση. “Εδώ, τα περιφερειακά και τοπικά μέτρα θα ήταν επίσης η ηπιότερη λύση”.

Holetschek: “Αποτελεσματικά και σωστά μέτρα”

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Διοικητικού Δικαστηρίου. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι περιορισμοί από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου 2020 ήταν ένα αποτελεσματικό και σωστό μέσο για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών της Βαυαρίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek (CSU) στην Deutsche Presse-Agentur πριν από ένα χρόνο.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές επανεξετάζουν επίσης τον κανονισμό της Σαξονίας

Εκτός από τον βαυαρικό περιορισμό εξόδου, οι ομοσπονδιακοί δικαστές εξετάζουν επίσης την αποτελεσματικότητα διαφόρων νομικών διατάξεων του διατάγματος προστασίας της κορόνας της Σαξονίας της 17ης Απριλίου 2020, το οποίο ίσχυε έως τις 3 Μαΐου.

Αυτό αφορά τον περιορισμό των επαφών, το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη γαστρονομία. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο, σε πρώτο βαθμό, χαρακτηρίστηκαν από το αρμόδιο ανώτερο διοικητικό δικαστήριο ως νόμιμες και αναλογικές για την εκάστοτε κατάσταση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης