Η Εκκλησία χάνει μαζικά μέλη μετά το σκάνδαλο κακοποίησης

Γερμανία: Τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Πέμπτη; (Gründonnerstag)

Η καθολική και η προτεσταντική εκκλησία εισέπραξαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι ο εκκλησιαστικός φόρος στη Γερμανία είναι ξεπερασμένος…

Όποιος είναι μέλος της Καθολικής ή της Προτεσταντικής Εκκλησίας στη Γερμανία πρέπει να πληρώνει εκκλησιαστικό φόρο.

Ωστόσο, περίπου τα τρία τέταρτα των πολιτών δεν θεωρούν πλέον αυτόν τον φόρο σύμφωνο με την εποχή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αντιπροσωπευτικής έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Yougov για λογαριασμό της Deutsche Presse-Agentur.

Ο εκκλησιαστικός φόρος στη Γερμανία δεν είναι πλέον σύμφωνος με την εποχή…

Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θεωρεί πλέον ότι η είσπραξη του εκκλησιαστικού φόρου είναι σύμφωνη με την εποχή και μόνο το 13% πιστεύει ότι είναι σύμφωνη.

Ένα επιπλέον 13 τοις εκατό δεν έδωσε καμία πληροφορία ή δεν είχε άποψη επί του θέματος.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Διάσκεψη Επισκόπων (DBK), η Καθολική Εκκλησία εισέπραξε πέρυσι περισσότερα από 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκλησιαστικούς φόρους – παρά τη μείωση των μελών της.

Για την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD), ήταν περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με μια πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε το 2019 από τις δύο μεγάλες εκκλησίες, τα έσοδα από τους εκκλησιαστικούς φόρους θα μπορούσαν να παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα των 13 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2060 λόγω της αύξησης των μισθών των φορολογουμένων – αλλά με σημαντικά αυξανόμενες δαπάνες, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν τα 25 δισεκατομμύρια σε περίπου 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η αγοραστική δύναμη θα είναι τότε 51% χαμηλότερη από εκείνη του 2017. Εδώ και αρκετό καιρό λοιπόν, οι εκκλησίες έχουν προδιαγράψει πορεία λιτότητας.

Πολλά μέλη εγκαταλείπουν την εκκλησία – το σκάνδαλο κακοποίησης και η εκκλησιαστική φορολογία ως λόγοι αποχώρησης…

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι δύο μεγάλες εκκλησίες παλεύουν με τη μαζική απώλεια μελών.

Μόνο το 2022, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν την Καθολική Εκκλησία και περίπου 380.000 την Προτεσταντική Εκκλησία.

Νέο αρνητικό ρεκόρ αποχωρήσεων από την Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία το 2022. Στο Μόναχο, ο αριθμός διπλασιάστηκε μετά την έκθεση για την κακοποίηση.

Από τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίστηκαν ως χριστιανοί στην έρευνα της YouGov, το 43% δήλωσε ότι η πληρωμή εκκλησιαστικού φόρου θα μπορούσε επίσης να τους κάνει να φύγουν.

Σχεδόν οι μισοί (49 τοις εκατό) ανέφεραν το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ως πιθανό λόγο για να εγκαταλείψουν την εκκλησία.

Το 25 τοις εκατό ανέφερε τη φθίνουσα πίστη και το 20 τοις εκατό την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ως πιθανούς λόγους αποχώρησης.

Μόνο το 18 τοις εκατό απάντησε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να εγκαταλείψουν την εκκλησία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης