Φόβοι: Έρχεται άνοδος του ΦΠΑ στην εστίαση στη Γερμανία!

Έρευνα: Ποια πόλη της Γερμανίας έχει την καλύτερη κουζίνα;

Εξαιτίας της κρίσης της Κορόνας, ο ΦΠΑ στον κλάδο της φιλοξενίας μειώθηκε από 19 σε επτά τοις εκατό. Εάν ο κανονικός συντελεστής ισχύσει και πάλι το επόμενο έτος, η Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων φοβάται ένα κύμα πτωχεύσεων…

Ο 45χρονος Ernst Hunger είναι παθιασμένος ξενοδόχος στο Chammünster. Εδώ, στο Άνω Παλατινάτο, εκτιμά τα τοπικά προϊόντα – αλλά αυτά έχουν το τίμημά τους.

Εάν ο φόρος προστιθέμενης αξίας στη γαστρονομία αυξηθεί εκ νέου από επτά σε 19 τοις εκατό το επόμενο έτος, θα είναι ακόμη πιο ακριβός.

Ο ξενοδόχος του Άνω Παλατινάτου γράφει την αύξηση των τιμών στο μενού

Για το λόγο αυτό, ο ξενοδόχος σημειώνει ήδη στο μενού του ποιες θα είναι οι αυξήσεις των τιμών για τους επισκέπτες του από το 2024.

Σε παρένθεση, ο Ernst Hunger γράφει τις τιμές με 19 τοις εκατό πίσω από τις τρέχουσες τιμές: Για παράδειγμα, η πέστροφα δεν θα κοστίζει πλέον 16,90 ευρώ, αλλά 18,80 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ernst Hunger θα πρέπει να μετακυλήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στους πελάτες του – όπως όλοι οι άλλοι στον κλάδο, παλεύει με το αυξημένο κόστος για την ενέργεια, τα τρόφιμα και τους μισθούς.

Η Dehoga προειδοποιεί για κύμα πτωχεύσεων

Ο ξενοδόχος φοβάται ότι οι επισκέπτες θα μείνουν μακριά αν υπάρξει αύξηση – επειδή και οι πελάτες στενάζουν κάτω από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Κανείς δεν θα έχει την πολυτέλεια να πάει σε ένα ακόμη ακριβό εστιατόριο, λέει ο Hunger.

Ο ισολογισμός του πρώτου εξαμήνου της ένωσης του κλάδου τον δικαιώνει: η Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Dehoga) καταγράφει ήδη ζημίες το πρώτο εξάμηνο του 2023: Οι άνθρωποι συγκρατούν τα χρήματά τους και τρώνε λιγότερο έξω. Ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση.

Εάν εφαρμοζόταν και πάλι το 19%, 12.000 επιχειρήσεις θα έπρεπε να κλείσουν, λέει ως εκ τούτου η Dehoga.

Για το σκοπό αυτό, η ένωση ανέθεσε μια έρευνα για την οποία ερωτήθηκαν 6.500 επιχειρήσεις εστίασης από όλη τη Γερμανία.

Επιπλέον, 36.000 επιχειρήσεις θα είχαν ήδη βάλει λουκέτο κατά τα έτη Covid 2020/2021.

Ο πρόεδρος της Dehoga, Guido Zöllick, προειδοποιεί ως εκ τούτου: “Κανείς δεν μπορεί να επιθυμεί περαιτέρω μείωση της πυκνότητας των εστιατορίων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Αν κλείσει το παραδοσιακό εστιατόριο στο χωριό, εξαφανίζεται επίσης ένα κομμάτι του πολιτισμού”.

Η ένωση είναι απαισιόδοξη για το μέλλον και προβλέπει ότι οι μικρές πόλεις θα ερημώσουν και τα τουριστικά κίνητρα θα μειωθούν, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, αν κλείσουν περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες ή μπυραρίες λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

7% στα γεύματα to go, 19% στα εστιατόρια και τις καφετέριες

Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των ενώσεων πιέζουν εδώ και καιρό για τη διατήρηση του 7% στον τομέα της εστίασης – και για λόγους δικαιοσύνης.

Πράγματι, ο φόρος για το φαγητό to go θα πρέπει να παραμείνει στο 7%: “Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να καταβάλλεται και πάλι 19% ΦΠΑ για το φαγητό σε καφετέριες και εστιατόρια, ενώ το 7% θα συνεχίσει να ισχύει για το φαγητό που παίρνεται για έξω, την έτοιμη σαλάτα από το σούπερ μάρκετ και την παράδοση φαγητού”, υποστηρίζει ο Zöllick.

Οι εστιάτορες ελπίζουν σε πολιτική απόφαση…

Μικτά μηνύματα έρχονται από την πολιτική: το FDP έχει ταχθεί υπέρ, αλλά ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) θέλει να περιμένει την εκτίμηση του φόρου τον Νοέμβριο, όπως λέει στη συνέντευξη στο BR24: “Εάν αυτό μπορεί να εισαχθεί μόνιμα, αυτό θα αποφασιστεί στη συνέχεια από τον νομοθέτη του προϋπολογισμού, το κοινοβούλιο, τον Νοέμβριο”.

Εάν παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στη γαστρονομία, το κράτος θα χάσει θεωρητικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα ετησίως.

Όμως ο εστιάτορας Ernst Hunger από το Άνω Παλατινάτο θυμάται μια τηλεοπτική εμφάνιση του Όλαφ Σολτς (SPD) πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την καγκελαρία: ο Σολτς είχε υποσχεθεί τότε να μην καταργήσει ποτέ τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή του 7% στη γαστρονομία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης