Έρευνες κατά υπαλλήλων της DB από την εισαγγελία Μονάχου

Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στο Garmisch-Partenkirchen, η Εισαγγελία II του Μονάχου ξεκίνησε έρευνα κατά τριών υπαλλήλων της Deutsche Bahn – με την υποψία ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

“Υπό την καθοδήγηση της εισαγγελίας του Μονάχου ΙΙ, η ομάδα ερευνών για την αμαξοστοιχία διεξάγει επί του παρόντος έρευνα κατά τριών υπαλλήλων της Deutsche Bahn με την υποψία, μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονίας εξ αμελείας”, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της νότιας Άνω Βαυαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “BILD” και του ZDF, τα τρία άτομα φέρονται να είναι ο μηχανοδηγός, ο ελεγκτής και ο υπεύθυνος για τις ράγες. Όταν ρωτήθηκε από το BR, η Εισαγγελία του Μονάχου ΙΙ δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την πληροφορία αυτή.

Μια ομάδα ερευνά εδώ και αρκετές ημέρες τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος υπό τη διεύθυνση της Εισαγγελίας II του Μονάχου.

Οι αξιωματικοί υποστηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Αρχή Σιδηροδρόμων και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Επιπλέον, η εισαγγελία ανέθεσε ανεξάρτητα σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα την εκπόνηση έκθεσης ανάλυσης ατυχήματος.

Η έρευνα επικεντρώθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο και τις ράγες. Το πλαίσιο έχει ήδη κατασχεθεί και στο σημείο του ατυχήματος διεξάγονται έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Βαυαρίας Christian Bernreiter, όλοι οι εμπειρογνώμονες που βρέθηκαν στο σημείο ήταν της γνώμης ότι “η πιο πιθανή αιτία θα πρέπει να είναι ένα τεχνικό ελάττωμα στη γραμμή ή στο τρένο”.

Εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι είναι δυνατή η φθορά των σιδηροτροχιών

Οι πληροφορίες από το γραφείο του εισαγγελέα σχετικά με την έρευνα εξακολουθούν να είναι λιγοστές. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του ARD σε θέματα σιδηροδρόμων Christian Hinkelmann συμπεραίνει: “Μπορεί κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι η έρευνα επικεντρώνεται προφανώς στο ότι κάτι δεν πήγε καλά είτε με τη σιδηροδρομική γραμμή είτε με το ίδιο το τρένο”.

Ο Hinkelmann εξηγεί σε συνέντευξή του στο Tagesschau24: “Όταν ένα τρένο εισέρχεται σε μια στροφή με μεγάλη ταχύτητα, οι φυγόκεντρες δυνάμεις το σπρώχνουν προς τα έξω. Οι τροχοί φθείρουν λίγο-λίγο τις ράγες. Κανονικά, μια σιδηροτροχιά αντέχει 20 έως 40 χρόνια υπό βέλτιστες συνθήκες. Σε καμπύλες, μια σιδηροτροχιά μπορεί να φθαρεί πολύ πιο γρήγορα”.

Κανονικά, το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γερμανία ρυθμίζεται και ελέγχεται αυστηρά. Τα οχήματα μέτρησης σιδηροδρόμων βρίσκονται στο δρόμο για να ελέγχουν τις ράγες από κοντά.

Ανάλογα με το πόσο φθαρμένη είναι μια σιδηροτροχιά, μπορεί να δοθεί εντολή να μειωθεί η μέγιστη ταχύτητα της γραμμής μέχρι να επισκευαστεί το σημείο.

Ο Christian Hinkelmann τονίζει ότι είναι επίσης πιθανό η αιτία του ατυχήματος να βρίσκεται στους τροχούς και το τρένο – αυτό, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί προς το παρόν.

Προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης της γραμμής

Τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η Deutsche Bahn σχεδίαζε να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης στις γραμμές κατά μήκος της διαδρομής του ατυχήματος στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 25 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νυχτερινή διόρθωση των γραμμών και ανανέωση των σιδηροτροχιών μεταξύ Oberau και Garmisch-Partenkirchen.

Πράγματι, η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Murnau και Garmisch-Partenkirchen δεν ήταν βατή για αρκετές εβδομάδες λόγω της πλημμύρας του ποταμού Loisach, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BR.

Η Deutsche Bahn δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει προς το παρόν λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Φυσικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις αρχές στην αποσαφήνιση της αιτίας του δυστυχήματος”, δήλωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Η περιφερειακή αμαξοστοιχία από το Garmisch-Partenkirchen προς το Μόναχο εκτροχιάστηκε λίγο μετά την αναχώρησή της το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις γυναίκες και ένας έφηβος από την περιοχή του Garmisch-Partenkirchen, σύμφωνα με την αστυνομία, και να τραυματιστούν περίπου 40 άτομα, ενώ μία γυναίκα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δύο από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν, ηλικίας 30 και 39 ετών, ήταν από την Ουκρανία, σύμφωνα με την αστυνομία. Στα θύματα περιλαμβάνονται επίσης μια 51χρονη γυναίκα από το Wiesbaden και μια 70χρονη γυναίκα από την περιοχή του Μονάχου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.