Έτος 2022: Επιστροφή του πληθωρισμού στη Γερμανία

Στη Γερμανία δεν έχει σημειωθεί σημαντικός πληθωρισμός εδώ και περίπου 30 χρόνια. Μια κατάσταση στην οποία πολλοί έχουν συνηθίσει. Αλλά επέστρεψε – και μάλιστα επιθετικά. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ρυθμούς πληθωρισμού 11% στις αρχές του έτους…

Στην πραγματικότητα, αυτό άρχισε ήδη από το φθινόπωρο του 2021

Οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε πάνω από 5% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ούτε η ΕΚΤ ούτε οι περισσότεροι οικονομολόγοι θορυβήθηκαν ιδιαίτερα.

Απέδωσαν τις αυξήσεις των τιμών στην κρίση της Corona, σε στενώσεις εφοδιασμού που έκαναν τα προϊόντα ακριβότερα ή σε στατιστικές επιδράσεις της βάσης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ακόμη στα τέλη του 2021 ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες είναι “πολύ απίθανο” η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα πάντα

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ήταν επίσης χαλαρός σε αυτό το σημείο. Αλλά όχι για πολύ. Στο BR24 “Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία” είπε:

“Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν πραγματικά σαφές, ότι θα είναι εντελώς διαφορετικά”.

Και έτσι έγινε: οι τιμές ανέβαιναν και ανέβαιναν όλο και πιο γρήγορα. Οι τιμές της ενέργειας ειδικότερα, αλλά και των τροφίμων έγιναν πολύ πιο ακριβές. Ξαφνικά είχαμε ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 11%.

Ο πληθωρισμός χάθηκε από τo “ραντάρ”

Οι οικονομολόγοι, οι κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά και οι πολιτικοί έκαναν μια κάπως υπερβολική εκτίμηση.

Επειδή ο πληθωρισμός δεν έπαιζε ρόλο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε εξαφανιστεί υπερβολικά από το “ραντάρ της αντίληψης”, λέει ο Gabriel Felbermayr, πρόεδρος του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.

Αυτό ισχύει και για πολλούς πολίτες. Ήταν και εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι. Οι φόβοι για υπερπληθωρισμό έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ήταν πάλι εκεί, η λεγόμενη γερμανική ανησυχία μιας μεγάλης υποτίμησης του χρήματος. Προφανώς εμφυτεύτηκε στη συλλογική μνήμη των πολιτών.

Είναι ήδη υπερπληθωρισμός;

Όχι, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BayernLB, Jürgen Michels. Αυτός είναι ένας υπερβολικός φόβος.

Μπορείς να μιλάς για υπερπληθωρισμό μόνο όταν η αγοραστική δύναμη λιώνει σχεδόν τα πάντα. Ακριβώς όπως πριν από 100 χρόνια.

Τότε, οι άνθρωποι πήγαιναν στον φούρναρη με βαλίτσες γεμάτες άχρηστα χρήματα για να πάρουν τουλάχιστον μια φρατζόλα ψωμί, αλλά την επόμενη μέρα ήταν πιθανότατα αρκετά μόνο για ένα ψωμάκι.

Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Επειδή στον υπερπληθωρισμό, οι τιμές είναι εντελώς εκτός ελέγχου, η εμπιστοσύνη στο νόμισμα έχει χαθεί εντελώς, η μεταρρύθμιση του νομίσματος είναι η μόνη διέξοδος.

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα των χρημάτων μας. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια.

Αρχικά, στόχος ήταν μόνο μια αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά τα επιτόκια συνέχισαν να αυξάνονται τόσο γρήγορα ώστε το επιτόκιο αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολούθησαν ακόμη μεγαλύτερα βήματα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο – όταν το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα, και πάλι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο – στο σημερινό 2,5%.

Η ζημία

Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποσκοπούν στην άμβλυνση της ζήτησης, η οποία επί του παρόντος συναντά τη στενή προσφορά – για να ευθυγραμμιστούν η προσφορά και η ζήτηση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το εγχειρίδιο, η τιμή θα μειωθεί και πάλι.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Γιατί τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν επίσης υψηλότερο κόστος για τα δάνεια. Η υπερχρέωση θα γίνει έτσι πιο ακριβή για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τα κράτη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.