Πότε έρχεται το μηνιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ στη Γερμανία;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συμφώνησαν να μοιραστούν το κόστος ενός μηνιαίου εισιτηρίου 49 ευρώ για τις εθνικές μεταφορές – τουλάχιστον για το 2023. Αλλά με τη μελλοντική χρηματοδότηση να είναι ακόμη αβέβαιη, θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα το εισιτήριο χαμηλού κόστους;

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των 16 κρατιδίων της Γερμανίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, οι Γερμανοί ηγέτες συμφώνησαν να μοιραστούν το κόστος του διαδόχου του δημοφιλούς εισιτηρίου των 9 ευρώ του καλοκαιριού για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε εθνικό επίπεδο.

Η κατανομή του κόστους 50-50 θα προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει το μισό και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας θα καλύψουν το άλλο μισό, όταν το εισιτήριο θα εισαχθεί το 2023.

Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Σολτς και των ηγετών των κρατιδίων της Γερμανίας, ο καγκελάριος δεσμεύτηκε ότι το εισιτήριο θα έρθει “γρήγορα”.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Stephan Weil δήλωσε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια στοχεύουν στην κυκλοφορία του εισιτηρίου προς το τέλος Μαρτίου του 2023.

“Δεν θα πρέπει να είναι κάτι απλά για το καλοκαίρι”, δήλωσε ο Weil.

Ωστόσο, η δήμαρχος του Βερολίνου Φραντζίσκα Γκίφι δήλωσε ότι δεν αναμένει να αρχίσει η πώληση του εισιτηρίου πριν από τον Μάιο του 2023.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό μεταξύ της ομοσπονδιακής και της κρατιδιακών κυβερνήσεων καθυστέρησαν την πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση έχει προωθήσει το Deutschlandticket των 49 ευρώ ως έναν τρόπο μείωσης των εκπομπών ρύπων, ενθάρρυνσης της στροφής από τα αυτοκίνητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και καταπολέμησης του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το εισιτήριο μετά το 2023.

Επί του παρόντος, η εισαγωγική τιμή του εισιτηρίου των 49 ευρώ θα είναι εγγυημένη για το πρώτο έτος, αλλά από το δεύτερο έτος θα μπορούσε να αυξηθεί για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό.

Μετά από δύο χρόνια, η επιτυχία – ή η αποτυχία – του εισιτηρίου θα επανεξεταστεί και θα αποφασιστεί η μακροπρόθεσμη τύχη του. Ωστόσο, οι γερμανικές πόλεις ζητούν περισσότερη σαφήνεια – νωρίτερα.

Η Ένωση Γερμανικών Πόλεων λέει ότι η συμφωνία είναι καλή είδηση και ότι το εισιτήριο πρέπει να εισαχθεί το συντομότερο δυνατό. Όμως ο γενικός διευθυντής Helmut Dedy λέει ότι θα είναι απαιτητική δουλειά για τις πόλεις και τους δήμους η εφαρμογή του εισιτηρίου – καθώς περιλαμβάνει την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος κομίστρου και του τρόπου πώλησης των εισιτηρίων.

Ζητά επίσης να διασφαλιστεί η συμφωνία χρηματοδότησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το 2023, με περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες γενικότερα. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν γι’ αυτό τώρα. Το 2024 είναι απλώς πολύ αργά”, δήλωσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.