Νέος “φόρος” φυσικού αερίου στη Γερμανία: Ποιος θα τον πληρώσει;

Η Γερμανία πρόκειται να εισαγάγει έναν νέο φόρο φυσικού αερίου που θα αυξήσει το κόστος για τους πελάτες. Δείτε τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένα σχέδιο νόμου δείχνει ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να εισαγάγει το λεγόμενο Gasumlage με στόχο να ανακουφίσει την πίεση που ασκείται στους προμηθευτές που αγωνίζονται, επιτρέποντάς τους να μετακυλήσουν σχεδόν όλο το πρόσθετο κόστος της ραγδαίας αύξησης των τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου στους καταναλωτές.

Περίπου τα μισά από όλα τα σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Η εισφορά θα ισχύει για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου, από τα ιδιωτικά νοικοκυριά έως τις επιχειρήσεις. Θα εφαρμόζεται ακόμη και σε άτομα με μακροχρόνιες συμβάσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει την καταβολή σταθερής τιμής.

Ποιες αυξήσεις κόστους θα αντιμετωπίσουν οι πελάτες φυσικού αερίου;

Ο “φόρος” θα καταστήσει ακριβότερες τις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο, το ακριβές ποσό της εισφοράς δεν θα αποκαλυφθεί πριν από τα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε την Πέμπτη ότι η εισφορά θα μπορούσε να κυμαίνεται οπουδήποτε μεταξύ 1,5 και 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Συγκριτικά, οι πελάτες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 6,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα φυσικού αερίου το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Ένα παράδειγμα υπολογισμού για το πώς θα επηρεάσει η εισφορά τους πελάτες υποθέτει ότι ένα μέσο νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων καταναλώνει 20.000 κιλοβατώρες ετησίως.

Σε αυτή την περίπτωση, το επιπλέον κόστος θα ανέλθει πιθανότατα μεταξύ 300 και 1.000 ευρώ ετησίως. Αλλά το Spiegel επεσήμανε ότι δεν τελειώνει εδώ ο υπολογισμός – υπάρχει και ο φόρος προστιθέμενης αξίας. Με το φόρο, το πρόσθετο κόστος σε αυτό το παράδειγμα θα ήταν μεταξύ 357 και 1.190 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος είχε μιλήσει για χαμηλότερο κόστος. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονταν κατά δύο σεντς ανά κιλοβατώρα, μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να πληρώνει επιπλέον 200 ή 300 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, το πρόσθετο κόστος δεν τελειώνει με την εισφορά. Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι προμηθευτές θα αυξήσουν σταδιακά τις τιμές τους ούτως ή άλλως λόγω της ζήτησης στην αγορά – και ότι το κόστος θα είναι υψηλό και τα επόμενα χρόνια. Η εισφορά θα προστεθεί σε αυτές τις γενικές αυξήσεις των τιμών.

Από τι εξαρτάται το ποσό της εισφοράς;

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι αναφέρουν οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τον αντίκτυπο στους πελάτες κατά τον υπολογισμό της προσαύξησης.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εισαγωγείς θα μπορούν να μετακυλήσουν το 90% του υψηλότερου κόστους προμήθειας. Το ίδιο ποσό ανά κιλοβατώρα θα ισχύει για όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από το πού έχουν συνάψει τη σύμβασή τους.

Οι λεπτομέρειες πρόκειται να ρυθμιστούν σε διάταγμα που θα βασίζεται στον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια, ο οποίος πρόκειται να περάσει σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο.

Πότε είναι πιθανό να επιβληθεί η εισφορά – και για πόσο χρονικό διάστημα;

Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις, η εισφορά θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου και, όπως έχουν τα πράγματα προς το παρόν, θα ισχύει για ενάμιση χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγείς θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η Ρωσία έχει περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που έχει δημιουργήσει μια δραματική ενεργειακή κρίση. Πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βασιζόταν στη Ρωσία για το 55% του φυσικού αερίου της.

Η Γερμανία έχει μειώσει την εξάρτησή της, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, η κυβέρνηση λέει ότι η εισφορά είναι απαραίτητη για να μοιραστεί το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ποιος επωφελείται από την εισφορά;

Η εισφορά προορίζεται να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό υποτίθεται ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία.

“Χωρίς αυτήν, θα κινδύνευαν οι προμηθευτές φυσικού αερίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού”, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε ότι οι πληροφορίες που θα παρασχεθούν από τις επιχειρήσεις θα εξεταστούν προσεκτικά. “Θα γίνει επίσης επανυπολογισμός”, δήλωσε. “Έτσι θα αποτρέψουμε κάθε πιθανό λάθος”.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εταιρείες στο Bad Lauchstädt στη Σαξονία-Άνχαλτ την Πέμπτη, ο Habeck δήλωσε ότι η εισφορά θα στηρίξει τους εισαγωγείς και τους προμηθευτές, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν ξανά χρήματα, και ο κίνδυνος της πτώχευσης θα μπορούσε να αποτραπεί. “Σε κάθε περίπτωση, υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός εισφοράς θα ηρεμήσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις εταιρείες”, δήλωσε.

Ποια οικονομική στήριξη παρέχεται στους πολίτες;

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για να αμβλύνει το αυξανόμενο κόστος των τιμών της ενέργειας, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ και η μείωση του φόρου στα καύσιμα (και τα δύο ισχύουν για τρεις μήνες μέχρι το τέλος Αυγούστου).

Επιπλέον, υπάρχει μια πληρωμή 300 ευρώ – γνωστή ως Energiepreispauschale – που θα λάβουν όλοι οι φορολογούμενοι από τον Σεπτέμβριο. Λάβετε υπόψη ότι υπόκειται σε φόρο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Υπήρξε επίσης στοχευμένη στήριξη για οικογένειες, όπως το Kinderbonus που δόθηκε τον Ιούλιο, και επιπλέον πληρωμές σε άτομα που λαμβάνουν επιδόματα.

Ο καγκελάριος Scholz δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξει περισσότερη οικονομική στήριξη για τους ανθρώπους στη Γερμανία.

Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, η κυβέρνηση μίλησε για πρόσθετη στήριξη των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα.

Οι ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους πρόκειται επίσης να προστατευθούν νομικά, σύμφωνα με τον Scholz. Συζητούνται και άλλα μέτρα.

Τι μπορούν να κάνουν τώρα οι καταναλωτές;

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επίγνωση του υψηλότερου κόστους και να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.

“Βάλτε χρήματα στην άκρη και εξοικονομήστε ενέργεια”, δήλωσε ο Udo Sieverding, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο κέντρο συμβουλών καταναλωτών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Θεωρεί ότι είναι πιθανό οι δόσεις σύντομα να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν.

Η Kerstin Andreae, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης (BDEW) δήλωσε: “Όσο περισσότερο αέριο εξοικονομείται σήμερα, τόσο περισσότερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αποθήκευση”.

“Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε στο Spiegel η οικονομολόγος Veronika Grimm.

Η Γερμανική Τεχνική και Επιστημονική Ένωση για το Αέριο και το Νερό (DVGW) συνιστά στους πολίτες να εξετάσουν εκτεταμένα μέτρα, όπως η υδραυλική εξισορρόπηση των συστημάτων θέρμανσης και η συντήρηση όπου είναι δυνατόν, για να διατηρήσουν τα πράγματα σε άριστη κατάσταση.

Άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνουν την απενεργοποίηση της θέρμανσης τη νύχτα και όταν λείπετε από το σπίτι, το να αφήνετε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά πιο δροσερά, να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να εγκαθιστάτε κεφαλές ντους που εξοικονομούν ενέργεια και θερμοστάτες θέρμανσης και να μειώνετε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας κατά μερικούς βαθμούς.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.