Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2022

Από το εισιτήριο των 9 ευρώ και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, μέχρι το ταξιδιωτικό χάος, τις φορολογικές προθεσμίες και τα ψηφιακά βήματα προς τα εμπρός, δείτε τι αλλάζει στη Γερμανία τον Αύγουστο 2022.

Λήγει η μείωση του φόρου στα εισιτήρια και τα καύσιμα κατά 9 ευρώ

Η προσφορά μηνιαίου εισιτηρίου €9 για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Γερμανίας συνεχίζεται μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να το αγοράσουν και να το χρησιμοποιήσουν για ένα μήνα πριν αυτό εξαφανιστεί όταν ξεκινάει ο Σεπτέμβριος (δυστυχώς).

Η μείωση του φόρου στα καύσιμα ισχύει επίσης μέχρι το τέλος Αυγούστου. Για τη βενζίνη, η επιδοτούμενη από την κυβέρνηση “έκπτωση στο ρεζερβουάρ” είναι περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο, για το ντίζελ περίπου 14 λεπτά ανά λίτρο. Η μείωση περιορίζεται μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη σχέδια για την παράταση αυτών των μέτρων.

Συνεχίζεται το ταξιδιωτικό χάος στην Ευρώπη

Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν χαοτικοί για τους ταξιδιώτες και είδαμε παραδείγματα αεροδρομίων με συμφόρηση σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει περισσότερες από 25.000 πτήσεις από το πρόγραμμα του Αυγούστου.

Στη Γερμανία, περίπου 6.000 πτήσεις μόνο της Lufthansa έχουν καταργηθεί από το καλοκαιρινό πρόγραμμα.

Περισσότερες απεργίες στη Γερμανία;

Το προσωπικό εδάφους του γερμανικού αεροπορικού κολοσσού Lufthansa πραγματοποίησε μονοήμερη απεργία την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου Verdi και της Lufthansa θα γίνουν στις 3 και 4 Αυγούστου.

Ενδέχεται να ανακοινωθούν και άλλες απεργίες, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μισθοδοσία των 20.000 υπαλλήλων εδάφους.

Αύγουστος – Αργία σε Βαυαρία και Σάαρλαντ

Υπάρχει μόνο μία επίσημη αργία στη Γερμανία τον Αύγουστο – η Ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου – ή Mariä Himmelfahrt – στις 15 Αυγούστου. Είναι περιφερειακή αργία για τα κρατίδια της Βαυαρίας και του Σάαρλαντ.

Πέφτει Δευτέρα, οπότε μην ξεχάσετε να προετοιμαστείτε γι’ αυτό, καθώς τα περισσότερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά την ημέρα της αργίας και την Κυριακή επίσης (όπως πάντα στη Γερμανία).

Φορολογική προθεσμία στη Γερμανία

Όσοι έχουν ετοιμάσει τη φορολογική τους δήλωση για το 2020 από φορολογικό σύμβουλο ή από ένωση παροχής βοήθειας για τη φορολογία εισοδήματος έχουν ακόμα προθεσμία μέχρι τις 31 Αυγούστου για να την παραδώσουν.

Η προθεσμία παρατάθηκε και πάλι τον Μάιο για να ανακουφιστούν οι λογιστές που έχουν επιπλέον δουλειά με τον έλεγχο της οικονομικής βοήθειας του Covid κατά την περίοδο της πανδημίας.

Περισσότερη διαφάνεια στις συμβάσεις εργασίας στη Γερμανία

Είτε πρόκειται για το αντικείμενο εργασίας, τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, τις πιθανές υπερωρίες ή την περίοδο προειδοποίησης, οι συμβάσεις εργασίας που εκδίδονται από την 1η Αυγούστου και μετά πρέπει να αναφέρουν γραπτώς και με σαφήνεια τους όρους εργασίας για τις νέες θέσεις εργασίας.

Πρέπει επίσης να τεκμηριώνεται ποιοι μισθοί θα καταβάλλονται, πώς θα αναπληρώνονται, ποιο θα είναι το σύστημα βάρδιας και τα διαλείμματα ανάπαυσης και τι ισχύει για την αμοιβή των υπερωριών, των επιδομάτων και των μπόνους.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα συμβαλλόμενα μέρη, τις αμοιβές και τις ώρες εργασίας πρέπει να παρέχονται εγγράφως στους νέους εργαζόμενους το αργότερο κατά την έναρξη της απασχόλησης – όλα τα άλλα δικαιολογητικά μπορούν να δοθούν εντός επτά ημερολογιακών ημερών.

Περισσότερη βοήθεια για τους φοιτητές στη Γερμανία

Από την 1η Αυγούστου, θα υπάρχει περισσότερη οικονομική βοήθεια από το BAföG για τους φοιτητές. Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για τους φοιτητές θα αυξηθεί από 861 ευρώ σε 934 ευρώ μηνιαίως.

Το αφορολόγητο ποσό επί του εισοδήματος των γονέων, το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό της εκπαιδευτικής επιχορήγησης, θα αυξηθεί επίσης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται επίσης η ομάδα των ατόμων που είναι επιλέξιμοι για στήριξη.

Το προηγούμενο αφορολόγητο ποσό των 8.200 ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία των εκπαιδευομένων θα αυξηθεί επίσης – σε 15.000 ευρώ για άτομα ηλικίας έως 29 ετών και σε 45.000 ευρώ από την ηλικία των 30 ετών. Επιπλέον, το όριο ηλικίας για τη χρηματοδότηση του BAföG θα επεκταθεί από τα 30 στα 45 έτη.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Ο νέοι κατώτατοι μισθοί του κλάδου θα ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2022- αντί για 12,85 ευρώ την ώρα, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 50 λεπτά περισσότερα, ανεβάζοντάς τον στα 13,35 ευρώ. Ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχει και ο γερμανικός νόμιμος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα αυξηθεί στα 12 ευρώ τον Οκτώβριο.

Ψηφιακό βήμα για την ίδρυση εταιρειών στη Γερμανία

Από την 1η Αυγούστου, όποιος θέλει να ιδρύσει μια GmbH (εταιρεία περιορισμένης ευθύνης) ή KG (ετερόρρυθμη εταιρεία) μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη συμβολαιογραφική πιστοποίηση – μπορεί επίσης να το κάνει μέσω ηλεκτρονικής βιντεοκλήσης.

Αυτό ρυθμίζεται από τον νόμο για την εφαρμογή της οδηγίας για την ψηφιοποίηση (DiRUG). “Τα εμπλεκόμενα μέρη ταυτοποιούνται μέσω μιας ηλεκτρονικά μεταδιδόμενης φωτογραφίας σε συνδυασμό με ένα ηλεκτρονικό αποδεικτικό ταυτότητας, π.χ. το γερμανικό δελτίο ταυτότητας με λειτουργία eID”, εξηγεί το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο του Ανόβερου.

Οι μαθητές επιστρέφουν στην τάξη – ή πηγαίνουν διακοπές

Τα σχολεία σε πολλά κρατίδια θα επιστρέψουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τον Αύγουστο. Αλλά τα νότια κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας είναι τα τελευταία που θα φύγουν για τις σχολικές τους διακοπές – στα τέλη Ιουλίου και την 1η Αυγούστου αντίστοιχα.

Φθηνότερα φάρμακα στη Γερμανία

Οι ασθενείς στους οποίους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους βιοφάρμακα (ή βιολογικά φάρμακα), τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη νόσο του Crohn, την αρθρίτιδα ή τον καρκίνο, μπορούν να λαμβάνουν φθηνότερα φάρμακα του ίδιου τύπου στο φαρμακείο από τις 16 Αυγούστου. Αυτό ρυθμίζεται από τον “Νόμο για περισσότερη ασφάλεια στην προμήθεια φαρμάκων”.

Ο νόμος αποσκοπεί στην ανακούφιση των ασφαλιστικών εταιρειών υγείας. Τα προϊόντα απομίμησης παράγονται και δοκιμάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με αυστηρά κριτήρια μόλις λήξει η πατέντα ενός φαρμάκου και θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικά με το αντίστοιχο πρωτότυπο.

Ισχύει η γενική εντολή εμβολιασμού κατά της ιλαράς στις εγκαταστάσεις περίθαλψης

Από τον Μάρτιο του 2020, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς είναι υποχρεωτικός σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, όπως παιδικοί σταθμοί, καταλύματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων και σε ιατρικές εγκαταστάσεις – για τους φροντιστές και άλλους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις.

Σε όσους εργάζονταν ήδη σε μία από τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις πριν από τον Μάρτιο του 2020 χορηγήθηκε μεταβατική περίοδος έως τις 31 Ιουλίου 2022 για να προσκομίσουν αποδεικτικό εμβολιασμού.

Στα άτομα που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση εμβολιασμού θα απαγορεύεται η παροχή φροντίδας ή εργασίας από την 1η Αυγούστου, ενώ θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ, εάν αθετήσουν τους κανόνες.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1971 εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Απαγορεύεται η χρήση διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκαντικός παράγοντας σε χρώματα τοίχου, βερνίκια, καλλυντικά και φάρμακα. Αλλά και τρόφιμα όπως τσίχλες, γλυκά, αρτοσκευάσματα, σούπες και σάλτσες σαλάτας συχνά βασίζονται σε αυτό, ιδίως στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στις συσκευασίες ως πρόσθετο E171.

Από τον Αύγουστο, ωστόσο, το διοξείδιο του τιτανίου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε την απαγόρευση επειδή δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το “γενετικό υλικό των κυττάρων” και ότι το πρόσθετο δεν θα μπορούσε επομένως να θεωρείται πλέον ασφαλές. Στη Γαλλία, το διοξείδιο του τιτανίου δεν χρησιμοποιείται στα τρόφιμα από το 2020.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.