Γερμανία: Πού οφείλεται η ανθεκτικότητα στην έλλειψη οδηγών φορτηγών;

Τα προβλήματα που έχουν επιβαρύνει φέτος τη Βρετανία με την έλλειψη οδηγών φορτηγών και τις υλικοτεχνικές δυσκολίες, έχει αποφύγει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Πού οφείλεται όμως αυτή η ανθεκτικότητα της Γερμανίας;

Στους μετανάστες εργαζόμενους, απαντάει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό think tank, οι ειδικευμένοι μετανάστες καλύπτουν ένα αυξανόμενο μερίδιο θέσεων εργασίας για τις οποίες οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, ειδικά στην κατηγορία των οδηγών φορτηγών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, το Brexit έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζοντας την πρόσβαση σε εργαζομένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και καθόλου στρώματα στην Ikea: αυτό που ήταν εδώ και καιρό η καθημερινή ζωή στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στη Γερμανία», δήλωσαν οικονομολόγοι με επικεφαλής την Χέλεν Χίκμαν.

«Χωρίς μετανάστες, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα ήταν πολύ πιο δραματικές», ανέφεραν.

Οι υπολογισμοί των αναλυτών έδειξαν ότι το ποσοστό των εργαζομένων μεταναστών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού εκτινάχθηκε στο 49% το 2019, από 19% το 2013.

Το ποσοστό των απασχολουμένων Γερμανών σε τέτοιες θέσεις εργασίας αυξήθηκε λιγότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στο 52%, από 25%.

Μέρος της αύξησης οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες θέσεις αντιμετωπίζουν πλέον ελλείψεις, ανέφερε το ινστιτούτο.

Το πιο συνηθισμένο επάγγελμα ειδίκευσης για τους μετανάστες το 2020 ήταν πίσω από το τιμόνι ενός φορτηγού, με περισσότερους από 130.000 να εργάζονται ως οδηγοί. Πρόκειται για το ένα τέταρτο του συνόλου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.