Γερμανία: Η ΑΟΚ αυξάνει την πρόσθετη εισφορά το νέο έτος

Για τα περίπου 3,4 εκατομμύρια άτομα που είναι ασφαλισμένα στην AOK Plus στη Σαξονία και τη Θουριγγία, η ασφάλιση υγείας θα γίνει ακριβότερη στις αρχές του νέου έτους.

Η ΑΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη σε νομικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε αύξηση του κόστους στο σύστημα υγείας. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κόστους είναι τα φάρμακα.

  • Για τα μέλη του AOK Plus, η ασφαλιστική εισφορά υγείας θα αυξηθεί στο 16,1% το 2023.
  • Το ταμείο αποδίδει την ευθύνη σε νομικές αλλαγές και αυξημένο κόστος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
  • Σε αντίθεση με την AOK Plus, η Techniker-Krankenkasse δεν αυξάνει τα ασφάλιστρά της.

Η μεγαλύτερη δημόσια ασφαλιστική εταιρεία υγείας στη Σαξονία και τη Θουριγγία, η AOK Plus, ξεκινά το νέο έτος με αύξηση των εισφορών.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ασφαλιστικός οργανισμός υγείας, το διοικητικό συμβούλιο του ΑΟΚ αποφάσισε πρόσθετη εισφορά 1,5% από την 1η Ιανουαρίου 2023 – αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Κατά συνέπεια, το νέο ποσοστό εισφορών θα είναι συνολικά 16,1%. Οι εργαζόμενοι με ακαθάριστο εισόδημα 2.500 ευρώ, για παράδειγμα, θα πληρώνουν 3,75 ευρώ περισσότερα το μήνα.

Στην περίπτωση των ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης ασθενείας, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν γενικά το 14,6% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Από το 2015, ωστόσο, τα διάφορα ταμεία ασφάλισης ασθενείας έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν πρόσθετες εισφορές.

Έκρηξη του κόστους των φαρμάκων – συν 14,2%

Η AOK Plus αναφέρει ως παράδειγμα το κόστος των φαρμάκων. Το 2018, η ασφαλιστική εταιρεία υγείας ανέφερε ότι δαπάνησε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ το 2021 ήταν ήδη πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ – αύξηση 14,2%.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κόστους είναι κυρίως τα νέα φάρμακα που προστατεύονται από πατέντες.

Μεγαλύτερα στοιχεία αναφέρονται επίσης οι νοσοκομειακές θεραπείες με περίπου 4,12 δισ. ευρώ (2018: 3,73 δισ. ευρώ) και οι ιατρικές θεραπείες με περίπου 2,05 δισ. ευρώ (2018: 1,76 δισ. ευρώ).

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είχε αυξηθεί από 3.492 ευρώ το 2018 σε περίπου 4.161 ευρώ πέρυσι.

Η ΑΟΚ πρέπει να καταβάλει χρήματα στο ταμείο υγείας

Η ΑΟΚ χρειάστηκε επίσης να μεταφέρει 687 εκατομμύρια ευρώ από τα οικονομικά του αποθεματικά στο ταμείο υγείας του Βερολίνου πέρυσι. Το 2023, θα προστεθούν άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση ολόκληρου του ταμείου υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας.

“Αυτή η επανειλημμένη προσφυγή στα αποθεματικά του ταμείου ασφάλισης υγείας και στα αποθεματικά του ταμείου υγείας είναι απαράδεκτη.

Αυτό στερεί από την AOK Plus τα αποθεματικά που προορίζονταν να διατηρήσουν τις εισφορές σταθερές”, δήλωσε ο Sven Nobereit..

Ειδικό δικαίωμα καταγγελίας σε περίπτωση αύξησης των ασφαλίστρων

Σύμφωνα με το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών, τα μέλη των ταμείων ασφάλισης υγείας έχουν ειδικό δικαίωμα καταγγελίας σε περίπτωση αύξησης της πρόσθετης εισφοράς.

Αυτό ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα κατά τον οποίο εφαρμόζεται η νέα εισφορά. Το ειδικό δικαίωμα καταγγελίας ισχύει ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ιδιότητας μέλους.

Επομένως, ακόμη και άτομα που έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο ταμείο ασφάλισης υγείας για λιγότερο από δώδεκα μήνες επιτρέπεται να αλλάξουν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.