Γερμανία: Εγκαινιάστηκε υπερυπολογιστής πρόβλεψης κλίματος

Ο υπερυπολογιστής “Levante”, σχεδιασμένος για την πρόβλεψη μελλοντικών κλιματικών γεγονότων, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στο Γερμανικό Κέντρο Υπολογιστών Κλίματος (DKRZ).

Τι είναι ένας υπερυπολογιστής για το κλίμα;

Ο υπερυπολογιστής Levante, συνολικού κόστους 45 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από την πόλη και ομοσπονδιακό κρατίδιο του Αμβούργου και δύο ερευνητικούς οργανισμούς, έχει σχεδιαστεί για να προβλέπει με ακρίβεια μελλοντικές εξάρσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασίες.

“[Ο υπολογιστής] μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα και να προσομοιώσουμε τις καιρικές διαδικασίες”, δήλωσε στο NDR ο Volker Matthias, ερευνητής για το κλίμα στο Helmholtz-Zentrum Hereon.

Επί του παρόντος, τα κλιματικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης περιορίζονται σε περιόδους μερικών μηνών.

Με τη νέα τεχνολογία όπως το Levante, οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν μια πιο λεπτομερή κατανόηση των κλιματικών γεγονότων που είναι δυνατόν να συμβούν κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα.

Το Αμβούργο διαθέτει πλέον έναν από τους ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο

“Όταν ο υπολογιστής τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι ένας από τους 30 ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο”, δήλωσε στο NDR ο Thomas Ludwig του DKRZ.

Το μηχάνημα ολοκληρώνει 14 τετράκις εκατομμύρια μαθηματικούς υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και ο υπολογιστής Levante είναι πέντε φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του.

Με αποθηκευτικό χώρο μνήμης που ισοδυναμεί με 100.000 φορητούς υπολογιστές και χρησιμοποιώντας 18 γιγαβάτ ετησίως, ο υπολογιστής αναμένεται να συγκεντρώσει 9 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται όμως για μια αξιόλογη επένδυση, διαβεβαιώνει η γερουσιαστής Επιστημών των Πρασίνων Καταρίνα Φέγκεμπανκ, η οποία παρέστη στα εγκαίνια του υπολογιστή.

“Η έρευνα πρέπει να συμβάλει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση του συνεπακόλουθου κόστους της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, δήλωσε η Fegebank στη συνέντευξη Τύπου του DKRZ την Τετάρτη.

Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.