Γερμανία: Ένα στα πέντε παιδιά κινδυνεύουν από τη φτώχεια

Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά και ένας στους τέσσερις νέους ενήλικες στη Γερμανία κινδυνεύουν από τη φτώχεια, σύμφωνα με μια μελέτη – με τους νέους στο βόρειο κρατίδιο της Βρέμης να πλήττονται περισσότερο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Ίδρυμα Bertelsmann διαπίστωσε ότι σχεδόν 2,9 εκατομμύρια παιδιά και νέοι κινδυνεύουν από τη φτώχεια σε εθνικό επίπεδο.

Αυτοί που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια είναι τα παιδιά και οι νέοι σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών στη Γερμανία.

Μεταξύ των παιδιών που πλήττονται περισσότερο είναι τα αγόρια και τα κορίτσια σε μονογονεϊκές οικογένειες ή σε οικογένειες με πολλά παιδιά με τρεις ή περισσότερους εφήβους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην ομάδα των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 25 ετών, 1,55 εκατομμύρια άτομα – ποσοστό 25,5% – ήταν σε κίνδυνο φτώχειας.

Οι τρέχουσες κρίσεις και οι αυξήσεις των τιμών έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφορές: το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στη Βρέμη, χαμηλότερο στη Βαυαρία και το πολυπληθέστερο κρατίδιο, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, βρίσκεται στη μέση.

Οι πόλεις της Βόρειας Γερμανίας Bremerhaven (36,3) και Βρέμη (30,9) έχουν υψηλά ποσοστά παιδιών και νέων που λαμβάνουν επιδόματα SGB II, ενώ αγροτικές περιοχές όπως το Roth στη Βαυαρία (2,7), το Biberach στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (5,2) και το Eichsfeld στη Θουριγγία (6,6) έχουν ποσοστά πολύ κάτω του 10%.

Το ίδρυμα ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση αντίμετρα για την καταπολέμηση του προβλήματος.

“Η παιδική και νεανική φτώχεια παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα στη Γερμανία”, ανέφερε. Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το βασικό επίδομα τέκνων που υποσχέθηκε στη συμφωνία συνασπισμού να υιοθετηθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει το βασικό σύστημα επιδόματος τέκνων το 2025, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα επιδομάτων τέκνων με ένα πιο ποικιλόμορφο εύρος πληρωμών οικογενειακής στήριξης.

“Όσοι μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ως νέοι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά από στερήσεις και αίσθημα ντροπής και ταυτόχρονα έχουν σημαντικά χειρότερες προοπτικές για το μέλλον”, δήλωσε η Anette Stein, διευθύντρια του προγράμματος “Εκπαίδευση και επόμενη γενιά” στο Ίδρυμα Bertelsmann.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.