Γερμανία – Ενοικιαστές: Βοήθεια για τις αυξανόμενες δαπάνες θέρμανσης

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο και τη θέρμανση της Γερμανίας πρότεινε εξάμηνη προστασία από έξωση για τους ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας λόγω της αύξησης των τιμών.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε τις τελευταίες προτάσεις της για την ελάφρυνση του βάρους της αύξησης των τιμών της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Οι προτάσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας και στη γεφύρωση του κενού μέχρι την προγραμματισμένη εισαγωγή του φρένου τιμών φυσικού αερίου την επόμενη άνοιξη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενέργειας και οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτοξευθεί στη Γερμανία, με τους λογαριασμούς ενέργειας να υπερδιπλασιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από συνδικάτα, πανεπιστημιακούς και την Μπούντεσταγκ, υπέβαλε ήδη μια σειρά προτάσεων στην ενδιάμεση έκθεσή της πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι συστάσεις αυτές περιλάμβαναν μια εφάπαξ πληρωμή για τους πελάτες φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης της Γερμανίας τον Δεκέμβριο και ένα φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου από τον Μάρτιο, καθώς και ένα ξεχωριστό φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου για τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο.

Προστασία για τους ενοικιαστές στη Γερμανία

Η κύρια πρόταση στη νέα έκθεση της Επιτροπής είναι οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας λόγω της αύξησης των τιμών να έχουν εξάμηνη προστασία από την καταγγελία των μισθωτηρίων συμβολαίων τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι: “Πρέπει να δίνεται περιθώριο τουλάχιστον μισού έτους στους ενοικιαστές για να τακτοποιήσουν τα ενεργειακά τους χρέη”.

Τα νοικοκυριά ενοικιαστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν βοήθεια από υπηρεσίες συμβουλευτικής χρέους.

Η έκθεση προτείνει το μέτρο αυτό να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή του “επιδόματος στέγασης plus” της γερμανικής κυβέρνησης το επόμενο έτος.

Οι ιδιοκτήτες που πρέπει να καταβάλλουν προκαταβολές για λογαριασμό των ενοικιαστών τους θα λάβουν επίσης στήριξη με τη μορφή άτοκης ενίσχυσης της ρευστότητας.

Ποια άλλα μέτρα για τους καταναλωτές προτείνονται στη Γερμανία;

Η έκθεση προτείνει επίσης ένα λεγόμενο “ταμείο έκτακτης βοήθειας” για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Το τι συνιστά δυσκολία για τους σκοπούς αυτής της οικονομικής ενίσχυσης επαφίεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποφασίσει.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν επίσης ότι η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να υπόκειται σε φορολόγηση για όσους κερδίζουν πάνω από 72.000 ευρώ ετησίως και ότι οι καταναλωτές που εξοικονομούν σημαντικά ποσά ενέργειας θα πρέπει να ανταμείβονται με ένα μπόνους.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση της έκθεσης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Επιτροπή “έκανε πολύ καλές προτάσεις” και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τις “επεξεργαστεί”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.